058-2963300

SC Cambuur dicht bij zege op FC Groningen

8 november 2015, 17:37

Hoe de stand ook moge zijn, thuis tegen FC Groningen is er veelal voor SC Cambuur wel wat te halen. Daar leek het zondagmiddag ook op. Binnen het kwartier stond de ploeg van Henk de Jong met 2-0 voor door goals van een ontketende Martijn Barto, die het defensieve begin van de oosterburen genadeloos afstrafte. Zou dit de eerste overwinning van dit seizoen worden?. Heel Cambuur snakt er naar. In de tweede helft van een uitermate boeiend duel kwam Groningen wat offensiever voor de dag. Dat resulteerde al snel in een tegentreffer. Cambuur leek wat terug te doen, maar de derde treffer van Barto werd wegens buitenspel afgekeurd. Toen was het voor Cambuur een kwestie van alles of niets. Het resultaat hing daar tussenin: een puntje, dat als bijvangst had dat we nu in punten gelijk staan met Willem 11. Voor wat het waard is, want we staan nog steeds onder de veilige streep.

De wedstrijd, een derby, bijna een echte, had alles in zich wat voetbal zo mooi maakt. Cambuur startte met passie, strijdlust en goed voetbal. Er was immers een rekening te vereffenen. Dat doel leek al snel bereikt. Twee keer Furdjel Narsingh die voor kon zetten. De eerste keer kwam de bal via Jack Byrne bij Barto. Hij kon hard en doeltreffend uithalen. De tweede keer stond Barto op vrijwel dezelfde plats en weer was het raak 2-0, een ongekende weelde voor de thuisclub. Er waren nog een paar kansen voor Cambuur. Marvin Peersman kwam nog een keer in stelling maar strandde na een lange rush op het laatste moment. Nienhuis moest nog een reddend optreden, Byrne lepelde een vrije trap over het doel, Groningen zag een balletje over de lat rollen , kortom: er gebeurde van alles.

In de tweede helft kroop Groningen meer uit zijn schulp. Twee doelpunten waren het gevolg. Na de 2-1 veerde heel Cambuur op toen Overgoor een vrije trap nam, Dammers die door kopte en Barto het laatste zetje gaf. Even duurde de vreugde bij de thuisclub, maar kort daarop werd de treffer alsnog wegens buitenspel afgekeurd. Henk de Jong: ‘ Dat was een echt klote moment.’ Hetzelfde gevoel moet zich van hem meester hebben gemaakt toen de ingevallen Antonio alleen op Nienhuis afstevende. De keeper kwam echter als uitstekende winnaar tevoorschijn Twee corners, twee keer mocht Peersman bij de tweede paal inkoppen, twee keer was een net-niet kwestie. Het spektakel, dat van begin af aan de 9813 toeschouwers werd geserveerd, kreeg nog een ‘hoogtepunt’ toen een verre bal over alles en iedereen bij Cambuur stuiterde en net, maar dan ook net naast de paal belandde.

De Groningen-trainer Erwin van de Looi was teleurgesteld. Hij had zijn manschappen nog zo gewaarschuwd voor het begin-offensief van Cambuur, maar ze bleven in eerste instantie het antwoord schuldig. Henk de Jong kon vrede hebben met de uitslag, maar prees zijn jongens om de wederopstanding na de echte derby.

SC Cambuur: Nienhuis, Anderson (67. Houtkoop), Dammers, Peersman, Van der Laan; Bakker, Overgoor, Van de Streek; Narsingh (75. Rosheuvel), Barto, Byrne.

FC Groningen: Padt, Kappelhof, Larsen, Reijnen, Drost, Tamata, Hateboer, Rusnak, Tibbling (46. Antonia), De Leeuw, Linssen (87. Hoesen)

Scheidsrechter: Gözübüyük

Scoreverloop 9. 1-0 Martijn Barto; 13. 2-0 Barto; 52. 2-1 Kappelhof; 58. 2-2 Drost.

Kaarten geel Byrne en Dammers (Cambuur); Padt, Hateboer en De Leeuw (FC Groningen)

Toeschouwers: 9813

Man of the match Martijn Barto kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor HJBerg Vastgoed, Leeuwarden
Balsponsor Oreel, Hallum
Wisselsponsor De Haan Advocaten&Notarissen, Leeuwarden

Volgende thuiswedstrijd vrijdag 27 november om 20.00 uur tegen De Graafschap.

Foto: www.dijksfotografie.com