058-2963300
SC Cambuur doet prima zaken in strijd om Play-off plaatsen

SC Cambuur doet prima zaken in strijd om Play-off plaatsen

17 februari 2017, 22:27

Hoewel Almere City FC niet bepaald als ‘traditionsverein’ kan worden bestempeld en de ambiance in het eigen Yanmar Stadion over het algemeen te wensen overlaat, spreekt de club uit Almere op sportief vlak al jaren een meer dan serieus woordje mee. Zo werd in de afgelopen twee jaren deelname aan de Play-offs afgedwongen en lijken de manschappen van Jack de Gier zich ook dit jaar weer te kunnen opmaken voor het toetje in de Jupiler League. Bovendien gaan de goede resultaten vaak gepaard met verzorgd en attractief voetbal. Ook Cambuur laat al een tijdje zien verdienstelijk te kunnen voetballen, dus is het niet verwonderlijk dat beide ploegen elkaar niet veel ontlopen. Tot vanavond stond de thuisploeg op een zesde plek, terwijl de mannen van Hulshoff en Slot twee plaatsen lager op de ranglijst bivakkeerden. Cambuur kon zichzelf vanavond dan ook een goede dienst bewijzen door in een rechtstreeks duel een directe concurrent te verslaan. En dat lukte met verve, want na een doelpuntloze eerste helft trok Cambuur uiteindelijk aan het langste eind en deed het door een 0-1 overwinning prima zaken in de strijd om de Play-off plekken.

Het trainersduo Sipke Hulshoff en Arne Slot was vanavond met een nagenoeg fitte selectie afgereisd naar Flevoland. Zonder de geschorste Jamiro Monteiro, maar wel weer met de teruggekeerde clubtopscoorder Sander van de Streek op de bank. Er was daarnaast een plekje voor Xander Houtkoop in de basis ingeruimd, hetgeen ten koste ging van Tarik Tissoudali, de huurling van Le Havre. De Leeuwarders kwamen prima uit de startblokken en zetten al in een vroeg stadium druk op de achterhoede van Almere City FC. Zo kreeg Omar El Baad in de tiende minuut een fraaie kans, maar in vrije positie ging zijn schot rakelings over. De thuisploeg stelde daar een aantal gevaarlijke afstandsschoten tegenover. Hoewel Cambuur in het restant van de eerst helft wat gemakkelijker voetbalde dan de thuisploeg, had het moeite om een gaatje te vinden in de Almeerse defensie. Aan de andere kant bleef het oppassen, want de ploeg van Jack de Gier heeft de beschikking over een aantal gevaarlijke spelers, waarvan met name rasvoetballer Tom Overtoom in staat is om vanuit het niets een doelpunt te maken. Voor de pauze werd er echter onder steeds mistigere omstandigheden niet gescoord.

In de tweede helft werd Tarik Tissoudali in het veld gebracht en werd overgeschakeld naar een 4-3-3 systeem. De thuisploeg ging in de beginfase van de tweede helft wat opportunistischer voetballen, creëerde een aantal mogelijkheden en Cambuur mocht Martijn Barto vroeg in de tweede helft dankbaar zijn dat hij een kopbal van oud-Cambuur verdediger Calvin Mac-Intosch van de doellijn afhaalde. Terwijl Almere City FC meer het initiatief nam, brak Tarik Tissoudali voor de geel blauwen de ban. Hij opende de score na uitstekend voorbereidend werk van Martijn Barto en de ingevallen Sander van de Streek. Uiteraard gingen de Flevolanders daarna nog meer druk zetten, waardoor Cambuur in de omschakeling mogelijkheden kreeg om het duel te beslissen. Maar het ontbeerde de Leeuwarder voorhoede aan iets te weinig precisie en scherpte, waardoor het vooralsnog 0-1 bleef. Almere City FC ging in de slotfase steeds meer risico nemen, maar de Leeuwarder defensie hield -soms met hangen en wurgen – stand. De gelijkmaker leek er toch te komen, toen de verder onzichtbare Rick ten Voorde frank en vrij voor Harm Zeinstra mocht binnenkoppen. De bal ging gelukkig langs de goede kant van de paal. Ook de blessuretijd kwamen de manschappen van Sipke Hulshoff ongeschonden door, waardoor Cambuur op bezoek bij de Flevolanders winnend van het veld afliepen.

Volgende week komt er weer een ploeg uit Limburg in het eigen Cambuurstadion op bezoek. Het hoog geklasseerde MVV uit Maastricht is dan de tegenstander. Cambuur en Limburg lijken dit seizoen niet bepaald een gelukkig huwelijk te vormen, dus laten we er met zijn allen voor zorgen dat de punten in Leeuwarden achterblijven en de Sterrendragers met lege handen de lange terugweg naar het verre Zuiden moeten afleggen.

Opstelling Almere City FC: Chiel Kramer, Kees van Buuren (80. Silvester van de Water), Calvin Mac-Intosch, Damon Mirani, Lars Nieuwpoort, Javier Vet (66. Jeffrey Rijsdijk), Tom Overtoom, Gaston Salasiwa, Sherjill Mac-Donald (85. Arsenio Valpoort), Rick ten Voorde, Soufyan Ahannach

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Jordy van Deelen, Omar El Baad, Marvin Peersman, Robbert Schilder, Erik Bakker, Jurjan Mannes, Xander Houtkoop (46. Tarik Tissoudali), Stefano Lillipaly (87. Delvechio Blackson), Jergé Hoefdraad (57. Sander van de Streek), Martijn Barto

Scheidsrechter: M. (Martin) van den Kerkhof

Gele kaarten: Calvin Mac-Intosch, Tom Overtoom, Lars Nieuwpoort (Almere City FC)

Aantal toeschouwers: 1.807

Foto: www.dijksfotografie.com