058-2963300
SC Cambuur doet zichzelf tekort en laat VVV tot twee keer toe terugkomen

SC Cambuur doet zichzelf tekort en laat VVV tot twee keer toe terugkomen

10 februari 2024, 19:14

Nog maar 2,5 dag geleden stond iedereen van geel-blauw boven op de spreekwoordelijke top van de berg na te genieten van een historische bekeravond en vandaag klonk opnieuw het “Welkom in het Cambuur Stadion, dames en heren, jongens en meisjes” van onze eminente stadionspeaker Rein de Vries. Met VVV-Venlo kwam er ook nog eens een directe concurrent in de strijd om promotie op bezoek en dus moesten de mannen van De Jong direct weer vol aan de bak. Dat dit geen sinecure is bewees mede-halvefinalist N.E.C. Nijmegen gisteravond door met 0-2 te verliezen en ook voor SC Cambuur werden het geen drie punten vanavond. Dat had het overigens volledig aan zichzelf te danken, want het liet VVV tot tweemaal toe terugkomen in de wedstrijd, waardoor er na negentig minuten een 3-3 eindstand op het scorebord stond.

De zaterdagmiddag is doorgaans niet bepaald het favoriete tijdstip van de Cambuur-supporter, maar ook nu waren er nog maar een handvol kaartjes verkrijgbaar en was het Cambuur Stadion andermaal zo goed als uitverkocht. Een even mooie als terechte steun voor de cupfighters uit Leeuwarden.

Op het wedstrijdformulier zagen we tussen de elf namen die deze steun moesten terugbetalen één wijziging ten opzichte van afgelopen woensdag. Roberts Uldrikis keerde terug in ploeg en dat ging ten koste van Remco Balk. De buitenspeler kampt met een lichte blessure waar hij weliswaar mee kan spelen, maar waar de staf geen risico mee wenst te nemen.

Diezelfde Uldrikis kreeg overigens meteen de eerste kans van de wedstrijd nadat hij de bal knap uit de lucht plukte en besloot het maar eens te proberen. Een makkelijke prooi voor Van Crooij, die bij VVV-Venlo de voorkeur krijgt boven Jan de Boer, die afgelopen zomer nog een tijdje meetrainde aan het Cambuurplein.

VVV-Venlo is overigens de nummer acht van de Keuken Kampioen Divisie en staat daarmee met één punt één plek hoger dan SC Cambuur. Dat het geen gemakkelijke middag zou worden was dan ook op voorhand eigenlijk wel duidelijk, maar in de eerste tien minuten leek een heel ander scenario zich te voltrekken.

SC Cambuur schoot namelijk uit de startblokken en al na acht minuten was het raak voor geel-blauw. Een piekfijne pass van Jhondly van der Meer werd schitterend gevolleerd in de zestien door Roberts Uldrikis en doelman Van Crooij was volstrekt kansloos.

Dat was hij nog geen twee minuten later ook toen aanvoerder Daniël van Kaam doorkwam aan de linkerflank en zijn voorzet in eigen doel werd gewerkt door Rick Ketting. De centrale verdediger probeerde de voorzet te blokkeren, maar raakte de bal totaal verkeerd en zag de bal pardoes tegen de touwen vliegen.

Wat een start en wat een weelde voor de thuisploeg. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht, maar dat was buiten de Venlonaren gedacht. Niet voor het eerst dit seizoen knokte de ploeg van trainer Rick Kruys (inderdaad: de zoon van) zich terug in de wedstrijd en dat kwam eigenlijk uit het niets. Een kiezelhard schot vanaf links kon nog worden gepareerd door Van Osch, maar de rebound kwam voor de voeten van Berden en die kreeg een niet te missen kans: 2-1.

Het was weer een wedstrijd en dat zou het helemaal worden toen na bijna een half uur spelen Kosidis het eindstation was van een vlijmscherpe counter over de rechterkant en Smand net te laat kwam om de spits van schieten af te houden. De inzet van de Griekse spits was weliswaar niet hard, maar wel uiterst precies. Van Osch strekte zich tot het uiterste, maar kon niet voorkomen dat de bal in het zijnet belandde.

SC Cambuur moest weer opnieuw beginnen en dat deed het zo goed en kwaad als het kon. Het veldoverwicht was groot, het balbezit legio, maar het kansen creëren was moeizaam. Dat had ook veel te maken met VVV, want die maakten het veld bijzonder klein en probeerde vooral de Leeuwarders het voetbal te beletten.

Toen de stand na 55 minuten nog steeds gelijk was besloot de Jong, zoals we dat van hem kennen, aanvallend te wisselen. Anello en debutant Ottesen kwamen binnen de lijnen voor Van Mullem en Van der Meer en moesten voor nieuwe impulsen zorgen.

Dat deden ze zeker, maar het was niet makkelijk om door de muur van Venlo te breken. Één keer leek dat echter uitstekend te lukken toen Balk alleen op de keeper af mocht. Zijn aanname met de borst was echter net niet goed genoeg waardoor hij te dicht op Van Crooij stond en zijn schot zag worden gekraakt.

Toch zou er nog een beloning volgen voor het harde werken van de geelhemden en opnieuw was het Roberts Uldrikis die op het wedstrijdformulier kwam. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Anello, die had een goede passeerbeweging in huis en slingerde de bal nog maar eens voor. Via-via kwam de bal bij Smit en die bereikte het hoofd van Uldrikis. Dat is haast niet te verdedigen en de Letse spits tekende voor de tweede treffer van de avond.

Toch nog een overwinning in de 88e minuut zo dacht vrijwel iedereen in het stadion, maar de avond zou helaas eindigen in mineur. In extremis en met bijzonder veel fortuin kwam de bal via de vuisten Van Osch voor een aanvaller van VVV, die raakte de bal compleet verkeerd, maar schoot hem wel per ongeluk in de voeten van invaller Roberechts en die kon niet missen.

SC Cambuur doet zichzelf andermaal tekort, moet drie tegentreffers incasseren en houdt niet meer dan een punt over aan het duel tegen VVV. Jammer, helaas en terug op aarde.

Vanavond om 22.30 uur zullen er heel wat televisietoestellen in Leeuwarden en omstreken afgestemd zijn op ESPN, want dan vindt de loting plaats voor de halve finales van het KNVB-Bekertoernooi en gaat bekend worden wat de laatste halte voor De Kuip gaat zijn voor SC Cambuur.

De volgende afspraak om te noteren in de agenda is volgende vrijdag, dan komt Jong FC Utrecht naar Leeuwarden.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Van der Meer (55’ Ottesen), Tol, Smand (74’ Wormgoor), Poll (74’ Sylla); Van Mullem (55’ Anello), Van Kaam (C), De Jong; Breij (46’ Balk), Uldrikis en Smit

Opstelling VVV-Venlo: Van Crooij; Rutten (67’ Van Zutphen), Ketting (C), R. Janssen, S. Janssen; Kluskens, Sierra, Smans (75’ Kaastrup); Berden (83’ Roberechts), Kosidis (75’ Doesburg) en Verheijen (83’ Odriss)

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
Aanwezige supporters: 9.607

Scoreverloop:
8’ 1-0, Uldrikis
10’ 2-0, Ketting (eigen doelpunt)
17’ 2-1, Berden
29’ 2-2, Kosidis
88’ 3-2, Uldrikis
90+1’ 3-3, Robberechts

Gele kaarten: Balk, De Jong en S. Janssen (VVV)

Wedstrijdsponsor: Wierda Vermogensbeheer
Balsponsor:
sportbh.nl

Foto: www.dijksmedia.nl