058-2963300
SC Cambuur doet zichzelf tekort in De Galgenwaard

SC Cambuur doet zichzelf tekort in De Galgenwaard

22 september 2023, 22:45

Bekend terrein voor SC Cambuur vanavond in speelronde zeven van de Keuken Kampioen Divisie. De ontmoeting met Jong FC Utrecht was namelijk niet op Sportpark Zoudenbalch, maar in De Galgenwaard en daar ligt voor SC Cambuur enige historie. Wie kan zich de heroïsche zege in de kwartfinales van de KNVB-Beker na strafschoppen niet herinneren? Of de puike 1-3 overwinning in het seizoen 2014/2015? Het staat in schril contrast met het duel in september 2023, want SC Cambuur deed zichzelf zowel in verdedigend als aanvallend opzicht tekort en ging met 3-2 onderuit.

Op voorhand zal niemand van SC Cambuur lichtzinnig hebben gedacht over de ontmoeting met de Jonge Utrechters want de thuisploeg is met recht een reuzendoder. Het team van trainer Ivar van Dinteren stuurde eerder dit seizoen gedoodverfde titelfavoriet FC Groningen puntloos naar huis en huidig koploper Roda JC won tot dusver alles, behalve op bezoek bij Jong FC Utrecht.

“Van onderschatting kan en mag dus absoluut geen sprake zijn”, vond ook Sjors Ultee in zijn analyse vooraf en de dit keer in het zwart gestoken Leeuwarders zullen ook ongetwijfeld met die mindset het veld op zijn gestapt. De praktijk was echter iets weerbarstiger, want SC Cambuur keek al na vier minuten tegen een achterstand aan. Het was spits Mees Rijks die iets te vrij kon binnenkoppen uit een corner en daarmee de Domstedelingen al vroeg op voorsprong kopte.

Bij SC Cambuur overigens dezelfde elf aan de aftrap als in het gewonnen duel tegen Willem II, met uitzondering van Yanick van Osch. De doelman moest geblesseerd afhaken en dus mocht Daan Reiziger zijn officiële debuut maken onder de lat.

De ploeg van Ultee moest in de achtervolging en het moet gezegd: dat deed het met verve en geduld. Niet alleen was het veldoverwicht voor de Leeuwarders, ook de nodige kansen zouden weldra volgen. Eerst werd Balk weggestoken, daarna probeerde Sylla het nog eens, maar de grootste kans kwam toen Van Kaam de bal over zijn naaste belager probeerde te spelen en die wist dat te voorkomen, maar wel met zijn hand.

Een strafschop dus en de trouwe volger weet dat dit een koud kunstje is dit seizoen voor Milan Smit. De topschutter van SC Cambuur liet alweer zijn zesde treffer van het seizoen aantekenen met een harde hoge bal door het midden.

De stand was weer gelijk en SC Cambuur liet het daar niet bij. De eerstvolgende aanval was het bijna opnieuw raak, toen Caschili de bal scherp voorgaf op Smit. Die laatste kwam echter net een teenlengte tekort en dus weg kans.

Met uitstekende kansen voor Milan Smit (alleen op de keeper, naast) en Fedde de Jong (aanname en schot op de rand van de zestien, ook net naast) had geel-blauw op een zeer terechte voorsprong moeten komen, maar liet het na om de jonge Utrechters echt pijn te doen.

Vlak voor rust was dat -zoals zovaak- wel het geval aan de andere kant van het veld en bracht Augustinus-Jensen zijn ploeg vrijwel uit het niets opnieuw op voorsprong. Met wat fortuin kreeg hij de bal op de rand van de zestien in de voeten en eerlijk is eerlijk; hij krulde de bal op fraaie wijze in de kruising.

SC Cambuur andermaal op achterstand en na rust moest er dus wat gebeuren en dat gebeurde ook. Uit een corner van Van Kaam bleef de bal hangen in de vijf meter en Remco Balk was er als de kippen bij. Een zuiver doelpunt zo dacht iedereen die aanwezig was in het stadion, met uitzondering van scheidsrechter Wiersma. Hij zag een overtreding in de scrimmage voor de goal, maar wat dan precies werd ook na afloop in de beelden niet duidelijk.

Ultee wisselde daarop aanvallend en bracht Uldrikis, Bergsma en El Hilali binnen de lijnen. Een gouden wissel zo bleek al snel, want een gekraakt schot van de sterk spelende Van Mullem kwam pardoes voor de voeten van El Hilali en die kon gemakkelijk de 2-2 binnentikken.

Met nog een half uur te spelen niks aan de hand voor de zwarthemden en SC Cambuur bleef drukken op de goal van Jong FC Utrecht. Kansen kwamen er in veelvoud, waarbij Michael Breij misschien wel het dichtst bij een treffer was. Smit gaf laag voor vanaf links en Breij stond al klaar om de bal met een duik naar voren binnen te koppen. Net op het moment dat hij dat zou doen kwam ook Uldrikis richting de bal en ondanks de schrik daarvan ging zijn inzet rakelings naast.

Nadat Van Mullem een teenlengte tekort kwam op een scherpe vrije trap van Daniël van Kaam leek de wedstrijd af te stevenen op een gelijkspel, maar niets was minder waar. Nog net binnen de negentig minuten stoomde El Arguioui door vanaf links, omspeelde Marco Tol en passeerde met een droge schuiver ook de debutant in de goal.

Het was 3-2 en daar zou het ondanks een Leeuwarder slotoffensief ook bij blijven. De eerste nederlaag ooit tegen de beloften van FC Utrecht en gezien de tegendoelpunten, maar zeker ook het aantal gemiste eigen kansen, een even pijnlijke als onnodige.

Over precies een week treft SC Cambuur opnieuw een Jong-team en kruist het de degens met Jong PSV. Plaats van handeling is het Cambuurplein en de aftrap is op het vertrouwde tijdstip van 20.00 uur.

Opstelling SC Cambuur: Reiziger; Caschili (68′ Van der Meer), Tol, Smand (57′ Bergsma), Sylla (84′ Poll); Van Mullem, Van Kaam (C), De Jong (57′ El Hilali); Breij, Smit en Balk (57′ Uldrikis)

Opstelling Jong FC Utrecht: Gadellaa; Van Hees, Kooy, Hardley, Held (46′ Andersen); Van Eldik (46′ El Arguioui), Van der Wegen, Leliendal (C), Schlichting (63′ Akkerman), Rijks (79′ Van der Haar)en Augustinus-Jensen (72′ Blake)

Scheidsrechter: Wouter Wiersma

Scoreverloop:
4′ 1-0, Rijks
16′ 1-1, Smit (penalty)
45+1 2-1, Augustinus-Jensen
59′ 2-2, El Hilali
88′ 3-2, El Arguioui

Gele kaarten: Held, Van der Hees, Leliendal, El Arguioui (Jong FC Utrecht) en Balk (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl