058-2963300
SC Cambuur doet zichzelf tekort in Leeuwarder winterballet

SC Cambuur doet zichzelf tekort in Leeuwarder winterballet

1 december 2023, 22:39

Met een gevoelstemperatuur van -4 was het bij lange na niet zo koud als de even zo bekende als hartverwarmend koude voetbalavond uit 1996, maar de muts en handschoenen konden zeker aan vanavond in het Cambuur Stadion. Op bezoek kwam FC Eindhoven, een ware mastodont in de Eerste Divisie en met 61 seizoenen, 2.666 punten en 3.153 gescoorde doelpunten de absolute recordhouder op de eeuwige ranglijst van het tweede niveau van Nederland. Vanavond zouden daar twee treffers en één punt bijkomen en daar deed vooral SC Cambuur zichzelf ernstig mee tekort.

De grote vraag voorafgaand aan vanavond was natuurlijk of SC Cambuur de sterke ongeslagen reeks van zes duels op rij voort zou kunnen zetten en dat moest gebeuren in winterse omstandigheden en dus op een hard en moeilijk te bespelen veld. En dat niet alleen; SC Cambuur moet het zoals bekend stellen zonder de zwaar geblesseerde Gabi Caschili aan de aftrap, hij zal dit seizoen niet meer in actie komen, en dus stond Marco Tol geposteerd op de rechtsbackpositie.

Het Cambuur Stadion was weer goedgevuld en de losse kaarten voor de thuisvakken waren zelfs met deze winterse omstandigheden stijf uitverkocht. Niets dan lof daarvoor en dan hoop je natuurlijk op spektakel, maar dat bleek ijdele hoop. Dat lag deels aan het tempo van SC Cambuur zelf, want je moet altijd naar jezelf kijken, maar zeker ook aan het verdedigende 5-3-2 systeem van FC Eindhoven. Het was bij balbezit van SC Cambuur zelfs af en toe 5-4-1 met een overvolle as en extreem weinig ruimte voor de thuisploeg om te voetballen.

Een keihard veld helpt dan zeker niet, maar SC Cambuur probeerde het thuispubliek toch wat voor te schotelen en werd mondjesmaat gevaarlijk uit het vele balbezit. Op een voorzet vanaf rechts van Remco Balk kreeg Milan Smit misschien wel de beste kans voor de geel-blauwen. Hij wist weliswaar knap voor zijn man te komen, maar was daardoor wel uit balans en kon daardoor net niet binnentikken.

Precies op het half uur deden de bezoekers uit Eindhoven dat wel en het was niet geheel verrassend uit een counter. In eerste instantie was er niks aan de hand toen de bal voor werd geslingerd vanaf de linkerkant, maar Sekou Sylla koos voor de voetballende oplossing, waar een meer Italiaanse benadering wellicht een betere optie was. Hoe het ook zij, de bal werd afgesnoept en kwam voor de voeten van Rottier en met een lage schuiver in de hoek veranderde hij de stand op het scorebord van 0-0 in 0-1.

Snel iets terugdoen was het devies voor de manschappen van Henk de Jong en toen Sekou Sylla weg was en daarbij onderuit werd gehaald kreeg Milan Smit vanaf de stip daar de uitgelezen mogelijkheid voor. De topscoorder van de Keuken Kampioen Divisie mocht aanleggen en schoot zoals vaker dit seizoen onberispelijk binnen in het rechterzijnet.

Na een kwartier pauze, waarin overigens niet werd gewisseld, moest Yanick van Osch direct optredend handelen toen FC Eindhoven het maar weer eens op een counter zette. De doelman kon de inzet van Garden echter klemvast pakken en hield zijn team daarmee knap op de been.

In de fase die zou volgen was het balbezit andermaal voor de geelhemden en werd het met de minuut gevaarlijker. Roberts Uldrikis, opnieuw in de punt geposteerd, had daarmee de beste kansen op een treffer, maar het was telkens of net niet of de uitstekende Brondeel die redding kon brengen.

Dat moet anders, moet Michael Breij hebben gedacht en die voegde meteen maar de daad bij het woord. Na een kantwissel kon Sylla de bal de zestien in krullen tot bij Uldrikis, die legde de bal terug op de instormde Michael Breij en met een heerlijke drukker werd hij de bal hard tegen de touwen voor de Noord-tribune.

Het was feest en dat had nog groter kunnen worden toen opnieuw Uldrikis in de zestien werd aangespeeld, zijn man achter hem hield en hetzelfde scenario kon laten voltrekken. Dan had hij echter de bal wel klaar moeten liggen voor de toegesnelde Remco Balk die helemaal vrij stond, maar de spits ging voor eigen succes en dat leverde geen treffer op.

Het bleek een hele dure te zijn, want niet veel later stoomde FC Eindhoven op aan de rechterkant, kon Leon Bergsma niet meer corrigeren en op de voorzet die volgde werkte Joey Sleegers de bal bij de eerste paal binnen. Deksel op de spreekwoordelijke neus.

Ondertussen was het nog maar eens harder gaan sneeuwen en dat maakte het er niet gemakkelijker op. SC Cambuur probeerde de Eindhovense muur nog wel omver te trekken, maar verder dan wat hoekschoppen en klutssituaties kwam het helaas niet meer. Een zuur gelijkspel, maar de optimisten onder ons zullen terecht constateren dat het wel voor de zevende keer op rij is dat SC Cambuur ongeslagen blijft.

Nog vier keer komt SC Cambuur dit kalenderjaar in actie en volgende week vrijdag (aftrap 20.00 uur) zijn de mannen van De Jong te gast bij de voormalig wapenbroeder in de strijd der rechtvaardigheid: De Graafschap.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Tol, Smand, Bergsma (86’ Van Mullem), Sylla; Van Kaam (C), Breij, De Jong; Balk (90’ Kooistra), Uldrikis en Smit

Opstelling FC Eindhoven: Brondeel (C); Ogenia, Dorenbosch, Limouri, Wouters, Dalhaus; Van Doorm, Simons, Kökcü; Rottier (90+3’ Rego) en Garden (77’ Sleegers)

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Aanwezige supporters: 9.625

Scoreverloop:
30’ 0-1, Rottier
35’ 1-1, Smit (penalty)
69’ 2-1, Breij
83’ 2-2, Sleegers

Gele kaarten: Balk (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl