058-2963300
SC Cambuur en FC Emmen weten in kelderkraker niet te scoren

SC Cambuur en FC Emmen weten in kelderkraker niet te scoren

15 januari 2023, 19:17

In het kader van de loodzware opdracht Operatie Handhaving stond er vandaag in de late middag opnieuw een belangrijk treffen voor de nieuwe hoofdtrainer Sjors Ultee en zijn manschappen op de agenda. De eerste officiële competitiewedstrijd buiten huis voor de opvolger van Henk de Jong. Plaats van handeling was Stadion De Oude Meerdijk in Emmen. Een primeur, want nog nimmer werd het duel tussen FC Emmen en SC Cambuur op het hoogste niveau gespeeld. Na de voor onze club bijzonder pijnlijk verlopen degradatiekraker tegen FC Volendam van afgelopen weekend én de midweekse zeperd in de beker tegen De Treffers een uitgelezen mogelijkheid om tegen een naaste concurrent dit keer wel een gevoelige tik uit te delen. En het broze vertrouwen een boost te geven. Op voorhand geen eenvoudige opgave, want gesteund door de markante voorzitter Ronald Lubbers hebben de Emmenaren op papier een niet te onderschatten selectie. Dat bleek bijvoorbeeld eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Ajax waarin het elftal van Dick Lukkien verdienstelijk gelijk speelde. Net als in Leeuwarden steekt FC Emmen de ambities niet onder stoelen of banken en wil het een vaste waarde in de Eredivisie worden. In aanloop naar de wedstrijd was Ultee duidelijk over de tegenstander: “We zijn zeker gewaarschuwd voor Emmen, want voor de winterstop hebben ze een goede reeks neergezet tegen een aantal behoorlijke tegenstanders en in de beker tegen VVV speelden ze de eerste helft echt een hele sterke wedstrijd.”.  Het duel tussen de huidige nummers zeventien en achttien van de ranglijst eindigde in een regenachtig Emmen zoals het begon: 0-0. Door dit doelpuntloze gelijkspel bleef Cambuur helaas in het bezit van de rode lantaarn.

Aan de Oude Meerdijk konden de Drenten vandaag nog geen beroep doen op Oussama Darfalou. De eerder deze week aangetrokken Algerijnse spits was nog niet speelgerechtigd. Bij onze geel-blauwen had Ultee gekozen voor het duo Floris Smand en Léon Bergsma achterin, terwijl Michael Breij vanaf rechts weer de plek van Silvester van der Water innam. Al na vijf minuten deed zich een hachelijke situatie voor op de eigen helft van Cambuur. João Virgínia stopte Richairo Živković onrechtmatig buiten de zestien af, waarna de daaropvolgende vrije trap van Mark Diemers maar rakelings naast ging. De thuisploeg trok in de beginfase van het duel het initiatief nadrukkelijk naar zich toe, maar Cambuur kreeg in de achttiende minuut uit een omschakeling dé uitgelezen kans op de openingstreffer. Op aangeven van Michael Breij leek Jamie Jacobs de bal diagonaal binnen te schuiven, maar zijn inzet werd op miraculeuze wijze door doelman Mickey van der Hart gestopt. In het vervolg van de wedstrijd waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Bij tijd en wijle wisten de Leeuwarders zich onder de druk uit te voetballen, maar echt uitgespeelde kansen deden zich aan beide kanten voor de rust niet meer voor.

Gesteund door een vol uitvak keerden na de pauze twee ongewijzigde elftallen terug op het Drentse kunstgras. De tweede helft bood weinig vertier. Beide ploegen slaagden er niet of nauwelijks in om gevaarlijk te worden. De ploeg van Dick Lukkien had verreweg het meeste balbezit, maar slaagde er niet om het onze defensie lastig te maken. Al ranselde João Virgínia vlak voor tijd een pegel van Jari Vlak uit de bovenhoek. Verdedigend en organisatorisch had Cambuur de zaken prima voor elkaar, maar het was teleurstellend dat er in de tweede helft geen kansen werden gecreëerd. De mannen van Ultee kwamen sporadisch over de middenlijn en werden gestaag steeds verder terug gedrukt. Ook het inbrengen van Roberts Uldrikis, Mitchel Paulissen en Remco Balk kon daar ook geen verandering in brengen, waardoor de wedstrijd zonder doelpunten en dus zonder winnaar eindigde.

Komende zaterdag staat er voor de trouwe, geel-blauwe achterban van Cambuur een thuiswedstrijd aan het eigen Cambuurplein op de rol. Het Sparta Rotterdam dat dit seizoen onder aanvoering van Maurice Steijn boven verwachting presteert is dan de volgende opponent. Voor de Leeuwarders opnieuw een do-or-die wedstrijd en wederom een kans om weg te geraken van een plek op de ranglijst waar we aan het einde van het seizoen niet willen staan.

Opstelling FC Emmen: Mickey van der Hart, Mohamed Bouchouari, Miguel Araujo, Jeroen Veldmate (79.Michaël Heylen), Lorenzo Burnet (59. Lucas Bernadou), Keziah Veendorp, Jari Vlak, Ahmed El Messaoudi (79. Jasin Assehnoun), Mark Diemers, Ole Romeny (65. Rui Mendes), Richairo Živković (79. Ben Scholte)

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Floris Smand, Léon Bergsma, Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Daniel van Kaam, Jamie Jacobs, Robin Maulun (75. Mitchel Paulissen), Michael Breij (67. Remco Balk), Tom Boere (75. Roberts Uldrikis)

Scheidsrechter: Rob Dieperink

Gele kaarten: João Virgínia (SC Cambuur)

Scoreverloop: –

Aantal toeschouwers: 8.135

Foto: www.dijksmedia.nl