058-2963300
SC Cambuur en Go Ahead Eagles delen punten in De Adelaarshorst

SC Cambuur en Go Ahead Eagles delen punten in De Adelaarshorst

9 oktober 2022, 14:51

Aan de Vetkampstraat in Deventer stond vanmiddag een lunchwedstrijd tussen twee reuzendoders op het programma. Want niet alleen de ontegenzeggelijke verdiende overwinning van SC Cambuur op PSV baarde afgelopen weekend opzien, maar ook Go Ahead Eagles zorgde in de afgelopen speelronde voor een verrassing door voor het tweede jaar op rij landskampioen Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena knap op een gelijkspel te houden. Het moge duidelijk zijn dat beide ploegen vorige week het nodige zelfvertrouwen tankten. Voor de ploeg van René Hake gold dat helemaal, want na achtereenvolgende overwinningen op Volendam en Emmen en de remise bij Ajax zijn de Eagles al drie wedstrijden op rij ongeslagen. Beide ploegen stonden tot vanmiddag met zeven punten uit acht duels op gelijke hoogte. Maar niet alleen qua puntenaantal kan de club uit Deventer als een evenknie van Cambuur worden beschouwd. Immers, ook qua sfeer en beleving op én buiten het veld hebben volksclubs Go Ahead Eagles en Cambuur grote overeenkomsten.

Nadat de mannen van Henk de Jong tegen PSV historie hadden geschreven, was het deze week echter zaak om niet te lang in de overwinningsroes te blijven hangen. In zijn wekelijkse praatje met het journaille ging Henk de Jong hier afgelopen vrijdag nader op in: “PSV is nu geweest en na één dag op een roze wolk te hebben geleefd zijn we weer overgegaan tot de orde van de dag. We rekenen ons na één zege nog niet rijk, maar willen wel graag doorpakken en daarbij hebben we iedereen keihard nodig.” Winnen in Deventer is voor Cambuur allesbehalve een abc’tje. De laatste jaren is Kowet immer een vervelende tegenstander gebleken voor onze geel-blauwen. Ook vorig seizoen delfde Cambuur tamelijk kansloos het onderspit en kreeg het met 3-0 een flink pak op de broek. Dat was vanmiddag gelukkig een heel ander verhaal, al werd er opnieuw niet in Deventer gewonnen. Het duel tussen Go Ahead Eagles en Cambuur kende vanmiddag geen winnaar en eindigde zoals het begon. Met de 0-0 eindstand viel voor Henk de Jong en zijn mannen prima mee te leven, want uitgezonderd een aantal mogelijkheden in de eerste helft, kwam Cambuur er in de tweede helft nauwelijks meer aan te pas. Al met al een kostbaar punt op bezoek bij een directe concurrent.

Met Henk de Jong weer terug op de bank was het geen verrassing dat het basisteam van afgelopen zaterdag ook in Deventer aan de aftrap stond. Voor Robin Maulun kwam de wedstrijd nog iets te vroeg, maar Roberts Uldrikis kon vanmiddag gelukkig wel weer op de bank plaatsnemen. Alex Bangura en Mees Hoedemakers zaten de laatste wedstrijd van hun schorsing uit. Bij de thuisploeg ontbraken reserve doelman Erwin Mulder en de Italiaan Federico Mattiello. Ook voormalig Cambuur trainer René Hake had er voor gekozen om zijn basiselftal in tact te laten.

Onder het genot van een prachtig nazomers zonnetje kwamen de Eagles voortvarend uit de startblokken. Maar het geluid van de Deventer aanhang verstomde in de achtste minuut toen een schot van Remco Balk via de onderkant van de lat net niet tot het openingsdoelpunt leidde. Tom Boere kreeg halverwege de eerste helft dé uitgelezen kans om Cambuur op voorsprong te zetten. Een afstandsschot van Jamie Jacobs werd matig verwerkt door doelman Jeffrey de Lange, waarna Boere in de rebound verzuimde om raak te schieten. Vlak voor rust mochten de Leeuwarders van geluk spreken toen in een kort tijdsbestek Go Ahead Eagles een tweetal opgelegde kansen niet wist te verzilveren. Eerst kwam Oliver Edvardsen een teenlengte te kort om een voorzet van Bobby Adekanye binnen te glijden, waarna in de daarop volgende aanval een kopbal van Isac Lidberg recht in de handen van onze Portugese doelman belandde. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met de brilstand op het scorebord.

Na de theepauze keerden twee ongewijzigde elftallen terug op het veld van de prachtige De Adelaarshorst. Oliver Edvardsen kreeg al vlug na de onderbreking een vrije schietkans, maar opnieuw wist João Virgínia zich te onderscheiden. Na ruim een uur op de klok moesten dubbele wissels aan beide kanten voor nieuwe impulsen in de wedstrijd zorgen. Michael Breij en David Sambissa kwamen in het veld voor Silvester van der Water en Jamie Jacobs. Bij de thuisploeg moesten Finn Stokkers en Tesfaldet Tekie voor de ommekeer zorgen. Ook het inbrengen van David Sambissa en Roberts Uldrikis kon vanmiddag het verschil niet maken. De slotfase was duidelijk voor de Go Ahead Eagles. Cambuur had steeds meer moeite om de dadendrang van de thuisploeg te stoppen en kwam er zelf nauwelijks meer uit. Léon Bergsma redde een keer op de doellijn, Joao Virginia bewees opnieuw zijn waarde en het aantal hoekschoppen voor de thuisploeg waren talrijk. Maar gescoord werd er vanmiddag niet meer en daar konden de Leeuwarders het meeste tevreden mee zijn.

Na dit gelijkspel staat er komend weekend weer een wedstrijd in eigen huis op de speelkalender. Vitesse komt dan naar het Cambuurplein. De Gelderlanders draaiden de afgelopen seizoenen continue mee in de subtop van de Eredivisie, maar vinden zichzelf nu terug in de onderkant van de ranglijst. Met een nieuwe Amerikaanse eigenaar (Common Group) én nieuwe trainer in de persoon van Philip Cocu is het de Arnhemmers er dus alles aan gelegen om zo snel mogelijk afscheid te nemen van de onderste regionen. Maar dat geldt ook voor SC Cambuur, dus de steun van de Twaalfde man is weer hard nodig om Henk de Jong en zijn mannen naar een thuisoverwinning te schreeuwen.

Opstelling Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange, Bas Kuipers, Jay Idzes, Jamal Amofa (’91 Gerrit Nauber), Mats Deijl, Philippe Rommens, Evert Linthorst (’63 Tesfaldet Tekie), Oliver Edvardsen (’79 Sylla Sow), Isac Lidberg (’63 Finn Stokkers), Willum Willumsson, Bobby Adekanye (’79 Martijn Berden)

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Doke Schmidt, Marco Tol, Léon Bergsma, Sai van Wermeskerken, Daniël van Kaam, Mitchel Paulissen (’88 Jasper ter Heide), Jamie Jacobs (’63 Michael Breij), Silvester van der Water (’63 David Sambissa), Tom Boere (’73 Roberts Uldrikis), Remco Balk (’73 Felix Mambimbi)

Scheidsrechter: Edwin van der Graaf

Gele kaarten: Tesfaldet Tekie en Oliver Edvardsen (Go Ahead Eagles)

Scoreverloop: –

Aantal toeschouwers: 9.603

Foto: www.dijksmedia.nl