058-2963300
SC Cambuur en Jong FC Utrecht in evenwicht

SC Cambuur en Jong FC Utrecht in evenwicht

25 oktober 2019, 22:14

Op Sportpark Zoudenbalch in Utrecht stond vanavond een ware topper in de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Dat SC Cambuur op dit moment bovenin meedraait en zelfs aan het begin van deze speelronde trotse koploper is, is uiteraard prachtig, maar één van de verrassingen van dit seizoen is tot op heden toch echt het beloftenelftal van FC Utrecht. Alhoewel eerder deze week door Jong Ajax op een flinke nederlaag te zijn getrakteerd, stonden de jonkies uit de Domstad tot vanavond knap op een zesde plaats. Onze oude trainer René Hake laat week in week uit zien dat het een elftal heeft samengesteld dat zich kan meten met elke tegenstander. Zo liet Jong FC Utrecht met gelijke spelen tegen NAC en De Graafschap zien veel in zijn mars te hebben. Als beloning hiervoor ontving de Drentse oefenmeester voorafgaand aan het thuisduel met De Graafschap het Bronzen Schild, de prijs voor beste trainer van de eerst periode in de Keuken Kampioen Divisie. Bovendien hebben de Utrechtenaren met de Duitse spits Jonas Arweiler een speler in de gelederen die dit seizoen het net erg gemakkelijk vindt. Maar ook bij Cambuur wordt er dit seizoen, zeker in thuiswedstrijden lustig op los gescoord. Henk de Jong en zijn technische staf hebben ervoor gezorgd dat het elftal als een tierelier draait. De spelvreugde en het zelfvertrouwen stralen af van de geel blauwe manschapen. Zeker in de thuiswedstrijden waar Cambuur veelvuldig het net weet te vinden. In het wekelijkse perspraatje vooraf liet Henk de Jong dan ook optekenen dat “…we moeten zorgen dat we in uitwedstrijden net zo goed en stabiel worden als in thuiswedstrijden.” Na de voetbalshow tegen Top Oss beleefde Cambuur vanavond duidelijk een mindere avond. Want op het Utrechtse trainingscomplex, dat vlak achter Stadion Galgenwaard is gesitueerd, hielden Cambuur en Jong FC Utrecht elkaar in evenwicht. De wedstrijd eindigde namelijk na een doelpuntloze eerste helft in 1-1. Ondanks het puntverlies blijven de Leeuwarders, weliswaar op doelsaldo, ook na vanavond bovenaan staan.

Door personele problemen achterin – de centrale verdedigers Erik Schouten en Sven Nieuwpoort waren niet fit genoeg om aan te treden – vormden Kellian van der Kaap en Calvin Mac-Intosch deze avond het centrale duo achterin. Kellian van der Kaap maakte hierdoor zijn basisdebuut in de geel blauwe hoofdmacht. Op het middenveld daarentegen beschikte Henk de Jong over een luxeprobleem, want daarin moest hij een keuze maken tussen Mees Hoedemakers, Robin Maulun, Jamie Jacobs en Stanley Akoy. De laatste was deze avond kind van de rekening. Voor het eerste serieuze gevaar van de wedstrijd zorgde Issa Kallon. Het schot van de in bloedvorm verkerende vleugelaanvaller werd met moeite gestopt door de Utrechtse keeper Fabian de Keijzer. Jong FC Utrecht had in de achttiende minuut op voorsprong moeten komen, maar Jordy van Deelen kon het schot van Justin Lonwijk die Sonny Stevens al was gepasseerd op miraculeuze wijze blokken. In deze fase van de wedstrijd was Cambuur de mindere. Maar na bijna een half uur spelen had Robert Mühren aan de andere kant de score moeten openen, toen hij na een aanval via Ragnar Oratmangoen en Robin Maulun een uitgelezen mogelijkheid kreeg de bal binnen te schieten. De topscoorder van de Keuken Kampioen Divisie had helaas het vizier nog niet op scherp, want zijn schot ging voorlangs. Daardoor gingen beide ploegen halverwege met een doelpuntloze ruststand aan de thee.

Ook na de gebruikelijke pauze van vijftien minuten veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Het spel golfde op en neer zonder dat er zich echte kansen voordeden. In de 61e minuut kwam Cambuur op achterstand. Mitchell van Rooijen werkte de bal uit een hoekschop binnen. Een flinke tegenvaller, maar de jonge Domstedelingen konden niet lang genieten van de voorsprong. Rond de 70e minuut werd een voorzet van de ingevallen Jarchinio Antonio in de Utrechtse defensie met de hand weggewerkt, waarna Robert Mühren wel raad wist met de door scheidsrechter Teuben gegeven strafschop. Zijn tiende doelpunt zorgde ervoor dat beide teams weer in evenwicht kwamen. Cambuur drong daarna nog wel aan, maar slaagde er niet in om de overwinning binnen te slepen. En op basis van de wedstrijd kon het daar ook te weinig aanspraak op maken.

Volgende week vrijdag komt de Nijmegen Eendracht Combinatie naar het Cambuurplein. Bij de Nijmegenaren zijn de verwachtingen elk jaar hooggespannen, maar toch speelt N.E.C. alweer enige tijd op het één na hoogste niveau. Dit jaar staat de ploeg onder leiding van het driemanschap Ron de Groot, François Gesthuizen en Roger Meijer die op basis van gelijkwaardigheid opereren. Met spelers als Randy Wolters, Rens van Eijden, Tom van der Looi, Zian Flenning en Mart Dijkstra beschikt N.E.C. ook dit seizoen over voldoende kwaliteit om bovenin mee te spelen, dus Cambuur zal over een week weer vol aan de bak moeten om ook de zesde thuiswedstrijd van dit seizoen in winst om te zetten.

Opstelling Jong FC Utrecht: Fabian de Keijzer, Sylian Mokono (84. Mark Pabai), Tommy St. Jago, Christopher Mamengi, Gabriël Culhaci, Mitchell van Rooijen, Justin Lonwijk (46. Odysseus Velanas), Rida El Barjiji, Eros Maddy, Jonas Arweiler, Hicham Acheffay

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jordy van Deelen, Kellian van der Kaap, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa (55. Alex Bangura), Robin Maulun (84. Stanley Akoy), Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Robert Mühren, Ragnar Oratmangoen (55. Jarchinio Antonia)

Scheidsrechter: de heer S. (Stan) Teuben

Gele kaarten: Rida El Barjiji, Sylian Mokono (Jong FC Utrecht), Kellian van der Kaap, Jordy van Deelen (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 566

Foto: www.cambuurimages.nl