058-2963300
SC Cambuur en MVV Maastricht delen punten in boeiend duel

SC Cambuur en MVV Maastricht delen punten in boeiend duel

20 oktober 2023, 22:48

Voor het eerste uitduel van Henk de Jong sinds zijn rentree als hoofdtrainer moest hij langdurig in de spelersbus zitten. Want in het verre Zuiden was de Maatschappelijke Voetbal Vereniging Maastricht, oftewel MVV, de tegenpartij van SC Cambuur. Waar de Limburgers onder leiding van hun hoofdtrainer en voormalig speler Maurice Verberne het voorbije seizoen prima voor de dag kwamen en uiteindelijk knap als vijfde het seizoen afsloten, daar steken de resultaten in het lopende seizoen – met maar liefst zes nederlagen in de laatste zeven wedstrijden – er wat bleekjes bij af. Maar dat geldt natuurlijk ook voor ons eigen Cambuur dat na het bestuderen van Teletekstpagina 830 terug te vinden was op plek dertien. De Sterrendragers vonden zichzelf tot deze avond terug op de zestiende plek. Ondanks deze minder florissante start van de competitie waakte onze hoofdtrainer uit Boornbergum in zijn wekelijkse ontmoeting met het journaille voor onderschatting van de Limburgers:”Met MVV treffen we een tegenstander die er met open vizier ingaat en ook risico durft te nemen. Daarbij hebben ze ook de nodige individuele kwaliteit rondlopen, dus het gaat een interessante wedstrijd worden.”

Afgelopen seizoen spraken met name de prestaties van Ruben van Bommel tot de verbeelding. Hij werd verkozen als Beste Talent van de Eerste Divisie en verdiende hiermee een transfer naar AZ. Tegenover het vertrek van Van Bommel stond de terugkeer van Bryan Smeets op het rood-witte nest. De geboren en getogen Maastrichtenaar – die in het seizoen 2017/2018 slechts een paar wedstrijden aan het Cambuurplein acte de présence gaf- tekende een contract tot 2026. Voor Cambuur was het in Zuid-Limburg zaak om de zure nasmaak van vier nederlagen op rij weg te spoelen. Daarin slaagden de Leeuwarders gedeeltelijk, want het duel tussen twee hoofdstedelijke BVO’s in Zuid-Limburg kende geen winnaar. In Stadion de Geusselt eindige het boeiende duel met een rits aan kansen tussen MVV en Cambuur namelijk in 1-1. Een puntendeling waar beide ploegen eigenlijk niet zoveel mee opschieten.

Doordat deze week een aantal spelers na interlandverplichtingen weer bij de selectie kon aansluiten had onze hoofdtrainer meer opties om zijn startende elf te kiezen. Feitelijk ontbrak alleen Jeremy van Mullem nog. Henk de Jong voerde in zijn basisopstelling een fiks aantal wijzigingen door. Zo was Marco Tol de verwachte vervanger van Floris Smand. Milan Smit bleek gelukkig tijdig hersteld van zijn blessure en keerde terug in de basis. Ook had Henk de Jong Roberts Uldrikis als spits geposteerd en had hij Silvester van der Water en Remco Balk van positie laten wisselen.

Nadat het Mestreechs Volksleed had geklonken, werd voor aanvang van het duel een minuut stilte in acht genomen. Dit in verband met de overlijdens van Chris Coenen en Michel Thal. Beide mannen waren MVV’ers in hart en nieren. Op het nieuwe kunstgrasveld van De Geusselt leek Roberts Uldrikis al vlug in de wedstrijd voor de openingstreffer te tekenen. Uit een voorzet van Silvester van der Water ging de kopbal van de Letse international echter rakelings over. In een onderhoudende openingsfase doken De Sterrendragers ook regelmatig op in het Leeuwarder strafschopgebied, maar verder dan een paar afstandsschoten kwamen de Zuid-Limburgers aanvankelijk niet. Maar de gastheren kwamen in de 19e minuut wel op voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerflank werd diagonaal door Koen Kostons fraai binnen geknald. Halverwege de eerste helft had het er alle schijn van dat Michael Breij de stand weer gelijk trok, maar eerst ging zijn kopbal voorlangs en enkele minuten later trof de dit seizoen zo trefzekere Breij de paal. Cambuur had in deze fase van de wedstrijd recht op de gelijkmaker en deze kwam er gelukkig ook. Want na prima voorbereidend werk van Roberts Uldrikis schoot Milan Smit in de 34e minuut de bal hoog in het dak van de Maastrichtse goal. Alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen. Een op dat moment verdiende gelijkmaker. Gescoord werd er in het restant van het eerste bedrijf niet meer, waardoor MVV en Cambuur met een 1-1 ruststand de kleedkamers opzochten.

Na rust kwam Sekou Sylla in het veld voor Thomas Poll. Het was een mirakel dat de 1-1 tussenstand na vijf minuten in de tweede helft nog steeds op het scorebord stond. Eerst kreeg Koen Kostons een op het oog niet te missen kans, maar hij schoof de bal voorlangs. Waarna aan de andere van het veld – na een prima actie van Remco Balk – Milan Smit de bal in vrijstaande positie kon binnenschieten. Zijn inzet raakte echter Roberts Uldrikis waarna de bal naast het doel van us MVV’ke belandde. Ook in een levendige tweede helft hield Yanick van Osch met een uitstekende reflex Koen Kostons af van zijn tweede treffer. Gaandeweg de wedstrijd ging het spel voortdurend op en neer en had Bryan Smeets de 2-1 op zijn schoen. Maar gelukkig kon Leon Bergsma er nog net een voetje tussen krijgen. En waar iedereen leek te berusten in een remise, daar had Fedde de Jong vlak voor tijd zich onsterfelijk kunnen maken. Uit een prima uitgespeelde uitval werd de middenvelder fraai door Remco Balk in stelling gebracht, maar frank en vrij voor doelman Matthys wist hij dit buitenkansje helaas niet te benutten. En zo stapten beide ploegen met één punt in de tas het veld van Stadion De Geusselt af. Beide ploegen treffen elkaar snel weer, want op donderdag 2 november komt Us MVV’ke naar Leeuwarden. Dit keer niet in competitieverband, maar in het kader van de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker.

Volgende week zondag (aanvang 12.15 uur) staat de Noordelijke tweestrijd tegen FC Groningen op de rol. Dit prachtige affiche werd afgelopen seizoenen nog op het hoogste niveau afgewerkt en beide clubs azen op een snelle terugkeer. De Stadjers die een desastreus seizoen achter de rug hebben zijn zelfs de uitgesproken favoriet om de titel in de Keuken Kampioen Divisie binnen te slepen. Maar tot op heden hebben de groen-witten nog weinig indruk kunnen maken. De ploeg van trainer Dick Lukkien staat op een plek in de brede middenmoot. Niet de plek die past bij het ambitieuze beleidsplan ‘Samen naar de Grote Markt’ van FC Groningen. Aan onze geel-blauwen de taak om niet bij te dragen aan de ambities van onze Oosterburen en de punten aan het Cambuurplein te houden.

Opstelling MVV Maastricht: Romain Matthys, Leroy Labylle, Wout Coomans, Özgür Aktaş, Lars Schenk, Marko Kleinen, Nicky Souren, Bryan Smeets, Mart Remans (89’ Dailon Livramento), Koen Kostons, Rayan Buifrahi (67’ Tunahan Tasci)

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll (46’ Sekou Sylla), Leon Bergsma, Marco Tol, Gabi Caschili, Michael Breij, Daniël van Kaam, Milan Smit (75’ Wiebe Kooistra), Silvester van der Water (61’ Fedde de Jong), Roberts Uldrikis, Remco Balk

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: Bryan Smeets, Marko Kleinen, Tunahan Tasci, Özgür Aktaş (MVV Maastricht), Remco Balk, Michael Breij (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 5.003

Scoreverloop:
19’ 1-0, Koen Kostons
34’ 1-1, Milan Smit

Foto: www.dijksmedia.nl