058-2963300
SC Cambuur en RKC Waalwijk delen punten in laatste duel 2016

SC Cambuur en RKC Waalwijk delen punten in laatste duel 2016

18 december 2016, 16:48

Na de onvergetelijke overwinning op Ajax in de achtste finale van de KNVB beker stond vanmiddag voor SC Cambuur de laatste wedstrijd in het kalenderjaar 2016 op het programma. In het Mandemakers Stadion traden de Leeuwarders aan tegen de Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk, oftewel RKC. Na de nodige sportieve ellende dit jaar hebben de mannen van Hulshoff en Slot de afgelopen weken de schwung meer dan te pakken met als ultieme hoogtepunt de euforische zege op de Amsterdamse grootmacht van afgelopen donderdag. De recente resultaten hebben naast het nodige zelfvertrouwen en spelvreugde ook voor een opmars op de ranglijst gezorgd. Deze lijn doortrekken, met winst 2016 afsluiten en zodoende met een goed gevoel de winterstop in was vandaag de opdracht voor Cambuur. Hadden de Leeuwarders een goede week achter de rug, ook in Waalwijk was er sprake van een historische week. Afgelopen donderdag keurde de gemeenteraad van Waalwijk namelijk het (financiële) reddingsplan goed, waardoor een faillissement van RKC definitief werd afgewend en de club weer vooruit kan. Cambuur en RKC deelden vanmiddag de punten, waardoor Cambuur de eerste seizoenshelft op een negende plek beëindigde.

Met één punt voorsprong op de huidige nummer elf van de Jupiler League begonnen de Leeuwarders nagenoeg met hetzelfde basiselftal aan het slotstuk van 2016. Helaas zonder Robbert Schilder (liesblessure) maar met de teruggekeerde Harm Zeinstra moesten ook de Waalwijkers van voormalig Cambuur verdediger Peter van den Berg aan de zegekar worden gebonden. In het wel erg matig bezette stadion startte Cambuur met de nodige bravoure en overtuiging en legde het de thuisploeg haar wil op. Uit de eerste de beste aanval had de equipe van Sipke Hulshof eigenlijk al op voorsprong moeten komen, maar uit een prima aanval schoof Jergé Hoefdraad de bal rakelings voorlangs. Het was in de beginfase alleen Cambuur wat de klok sloeg. Tegen alle verhoudingen in was het toch de thuisploeg die in de 25e minuut op voorsprong kwam. Na het op een oog lichte overtreding van Marvin Peersman in het eigen strafschopgebied schoot Pieter Langedijk vanaf 11 meter feilloos de 0-1 binnen. Lang mochten de Waalwijkers niet van de voorsprong genieten, want enkele minuten later trok Martijn Barto de stand alweer gelijk.  Het spel ging daarna op en neer met aan beide zijden enkele kleine kansjes. Aan de tussenstand veranderde echter niks, waardoor beide ploegen met 1-1 aan de thee gingen.

Al vroeg in de tweede helft nam RKC Waalwijk wederom de leiding. Nadat Roel van de Sande de bal op de lat had gekopt, mocht Johan Voskamp de terugspringende bal frank en vrij binnenkoppen. Met een aantal offensieve wissels probeerden de Leeuwarders vervolgens het tij te keren. En dat lukte, want uit een schitterende combinatie tussen Martijn Barto en Sander van de Streek mocht de laatste diagonaal de gelijkmaker binnenschieten. Alweer zijn elfde competitietreffer. Na de 2-2 gingen beide ploegen vol voor de winst en ontstond een open en aantrekkelijk duel. Vlak voor tijd leken de Waalwijkers de wedstrijd te beslissen, maar Harm Zeinstra onthield de ingevallen Kenny Anderson met een fantastische redding van het scoren. Dat bleek achteraf een cruciale redding, want ondanks de nodige druk van de thuisploeg bleef het hierbij.

Na dit treffen vangt de winterstop voor de manschappen van Sipke Hulshoff en Arne Slot aan. De spelersgroep en technische staf gaan eerst genieten van de kerstvakantie, waarna in het nieuwe jaar de voorbereiding op de tweede seizoenshelft met een trainingskamp in Spanje begint. Op 13 januari 2017 kunnen de Leeuwarders vervolgens direct vol aan de bak, want dan komt de huidige koploper VVV uit Venlo in het Cambuur Stadion op bezoek.

Opstelling RCK Waalwijk: Tamati Williams, Mark Engberink, Serginho Greene, Mohamed, Mezghrani, Steef Nieuwendaal, Daan Rienstra (81. Kenny Anderson), Gigli Ndefe, Roel van de Sande (63. Philippe van Arnhem), Johan Voskamp, Pieter Langedijk, Moussa Sanoh (87. Jan Verduijn)

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Djavan Anderson, Marvin Peersman, Omar El Baad (65. Gino Bosz), Delvechio Blackson (59. Tyrone Conraad), Xander Houtkoop, Erik Bakker, Jamiro Monteiro (87. Ninos Gouriye), Sander van de Streek, Jergé Hoefdraad, Martijn Barto

Scheidsrechter: E. (Ed) Janssen

Gele kaarten: Mark Engberink, Roel van de Sande, Philippe van Arnhem (RKC Waalwijk), Marvin Peersman, Jamiro Monteiro (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 1.800

Fotografie: www.dijksfotografie.com