058-2963300
SC Cambuur en Roda JC Kerkrade delen de punten na vermakelijk duel

SC Cambuur en Roda JC Kerkrade delen de punten na vermakelijk duel

19 november 2023, 17:17

Bij een editie van SC Cambuur – Roda JC Kerkrade aan het Cambuurplein gaan de gedachten onwillekeurig terug naar het jaar 2009, toen de geel-blauwen op de drempel van promotie hard van de wolk werden geduwd en het een zwarte dag zou worden. Veel leuker is het om terug te denken aan het Eredivisieduel in het kalenderjaar 2014, want toen schoot Paco van Moorsel de thuisploeg diep in blessuretijd naar een 1-0 overwinning. Vandaag, op een herfstachtige middag in november, was het een stuk minder heroïsch, maar wel vermakelijk en werden de punten gedeeld: 1-1.

Het was puzzelen deze week voor Henk de Jong en de zijnen, want zowel Roberts Uldrikis als Sekou Sylla waren niet inzetbaar vanwege interlandverplichtingen met respectievelijk Letland en Guinee. “Over de vervanging gaan we niet ingewikkeld doen”, zo liet de hoofdtrainer vooraf al weten en dus stonden Thomas Poll en Wiebe Kooistra op het wedstrijdformulier en dus ook aan de aftrap.

Aftrappen deed SC Cambuur in een opnieuw uitverkocht huis (met uitzondering van het Limburgse uitvak) en het was direct duidelijk wat de intenties van de vaste bespelers van het Cambuur Stadion. Aanvallen, hoog druk zetten en de supporters er achter krijgen. Dat lukte uitstekend in de openingsfase, waarin SC Cambuur domineerde en ook al snel op voorsprong zou komen.

Uit een afgeslagen hoekschop werd de bal opnieuw ingebracht en kon Wiebe Kooistra doorkoppen op Milan Smit en die deed op zijn beurt wat hij het hele seizoen al doet: scoren. Makkelijk was dat niet uit de draai en met links, maar zijn schot ging via de binnenkant van de paal over de lijn en ’t Woanskip kon worden ingezet.

Niet lang daarna had het zelfs nog mooier kunnen worden toen Milan Smit sneller was dan zijn naaste belager Didden en alleen af kon stomen op de Limburgse doelman. Smit deed vrijwel alles goed in de controle, maar het belangrijkste was net niet goed genoeg. Zijn lob over Bucker was net iets te hoog en de bal kwam terecht op het dak van het doel.

Een geel-blauwe storm zoals je die wenst bij een thuiswedstrijd, maar de bezoekers uit Kerkrade lieten daarna zien waarom ze dit seizoen zo hoog op de ranglijst staan. Het kwam een aantal keer knap onder de Leeuwarder druk uit en dat leidde ook tot kansen. Dat er uiteindelijk een strafschop voor nodig was om tot de gelijkmaker te komen zegt iets over hoe Roda met de kansen omging, maar feit is dat Ould-Chikh keurig binnenschoot vanaf de stip, al zat Van Osch daar nog dichtbij. Over die penalty hoefde overigens niemand van de Koempels zich te beklagen, want uit de beelden bleek dat hij wel erg makkelijk was gegeven.

Hoe het ook zij: de stand was weer gelijk en dat zorgde voor het nodige zelfvertrouwen bij Roda. SC Cambuur had moeite om druk te krijgen op de opbouw en het was alle hens aan dek voor de thuisploeg. Aanvoerder Kongolo kreeg misschien wel de grootste kans, toen Ould-Chikh mocht aanleggen voor een vrije bal en de middenvelder de bal vrij voor het intikken op een slordige drie meter voor het doel voor de Noord-tribune. Vraag niet hoe, maar de inzet van Kongolo ging naast en iedereen van geel-blauw kwam met de schrik vrij.

Het rustsignaal klok met een 1-1 stand op het scorebord en De Jong bracht direct twee verse krachten in voor de tweede helft. Poll en Kooistra bleven achter en werden vervangen door Veldman en Van Mullen, waardoor Breij een linie naar voren werd gedirigeerd.

Of het met elkaar te maken had of niet, SC Cambuur had na rust een stuk meer grip op de wedstrijd en de kansen voor de bezoekers waren een stuk schaarser dan in het eerste bedrijf. Zelf werd het ook tot tweemaal toe nog zeer gevaarlijk, maar Remco Balk (kopbal in het zijnet) en Milan Smit (schot gekraakt na een fraaie solo van De Jong) waren ongelukkig in de afwerking.

Het had gezien het spelbeeld misschien ook net iets teveel geweest voor de vaste bewoners van het Cambuurplein, al hoef je natuurlijk niet altijd een klasse beter te zijn om een wedstrijd te winnen. In de slotfase was het nog overleven bij een aantal standaardsituaties van Roda JC, maar gescoord zou er niet meer worden en gezien het spelbeeld was dan misschien ook wel terecht te noemen.

“Als je niet kan winnen, dan moet je zorgen dat je niet verliest” is een gevleugelde uitspraak van onze hoofdtrainer en dat is precies wat SC Cambuur vanmiddag heeft gedaan tegen één van de topploegen uit de Keuken Kampioen Divisie.

Volgende week speelt SC Cambuur weer vertrouwd op de vrijdag en is het vanaf 20.00 uur VVV Venlo tegen SC Cambuur in het karakteristieke Stadion De Koel.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili, Smand, Bergsma, Poll (46’ Veldman); Van Kaam (C), De Jong, Breij; Balk (90+2’ El Hilali), Smit en Kooistra (46’ Van Mullem)

Opstelling Roda JC Kerkrade: Bucker; Reith, Didden, Koglin, Bijleveld (83’ Beerten); Kongolo (C) (83’ Vossebelt), Spieringhs (49’ Sposito); Ouiassa, Ould-Chikh, Pena (67’ Daneels) en Schmid (67’ Güclü)

Scheidsrechter: Martijn Vos

Aanwezige supporters: 9.820

Scoreverloop:
4’ 1-0, Smit
12’ 1-1, Ould-Chikh (penalty)

Gele kaarten: Poll, Balk, Van Kaam (SC Cambuur), Pena Zauner, Bucker en Didden (Roda JC Kerkrade)

Wedstrijdsponsor: Lodema Elektrotechniek
Balsponsor: GroenLinks-PvdA
Aanvoerdersbandsponsor: THEBAGSTORE.nl

Foto: www.dijksmedia.nl