058-2963300

SC Cambuur en Roda JC Kerkrade in evenwicht

3 oktober 2015, 22:00

Volgens de routeplanner scheidt het Cambuurstadion en het Parkstad Limburg Stadion maar liefst 330 kilometer. Een lange rit derhalve voor spelers, technische staf, supporters en al diegenen die Cambuur vanavond in Kerkrade ondersteunden. Winst of verlies in zo’n wedstrijd maakt de terugreis gevoelsmatig vaak een stuk korter of langer. Het was deze avond echter geen kwestie van een kortere of langere reis terug naar Leeuwarden, want SC Cambuur bleef in het competitietreffen met het gepromoveerde Roda JC Kerkrade op een gelijkspel steken. In Zuid-Limburg wist Cambuur namelijk de dit seizoen prima presterende formatie van Darije Kalezic na een 0-1 voorsprong bij rust uiteindelijk op een 1-1 gelijkspel te houden. Over het geheel mochten de Leeuwarders daar best content mee zijn, want Roda JC Kerkrade was de bovenliggende ploeg. Al liet ook Cambuur in de slotfase een paar fraaie kansen liggen om de volle winst te pakken.

Met Martijn van der Laan (voor de aan zijn hamstrings geblesseerde Vytas) en Leonard Nienhuis (voor de geschorste Harm Zeinstra) in de startopstelling ging Cambuur op jacht naar de eerste seizoenzege. Onder heerlijke, nazomerse omstandigheden op het kunstgrasveld van Roda JC waren beide ploegen in de beginfase redelijk aan elkaar gewaagd. Maar naar mate de wedstrijd vorderde zat er bij de thuisploeg ogenschijnlijk meer lijn in het spel, leken de spelers van Darije Kalezic elkaar wat gemakkelijker te vinden. De Koempels waren simpelweg de gevaarlijkere ploeg. Hoewel Cambuur in deze fase nauwelijks aanspraak mocht maken op een aansprekend resultaat kwam het na een half uur spelen tegen de verhouding in toch op voorsprong. Wie anders dan Bartholomew Ogbeche kopte uit een hoekschop de 0-1 binnen. Even later had het zo 0-2 kunnen staan toen de Nigeriaanse goalgetter via Furdjel Narsingh alleen voor de Limburgse sluitpost verscheen, hem uitspeelde, maar de bal in het zijnet schoof. Daarna was het de beurt aan Cambuur om de handen dichtknijpen toen Richmond Bokaye buiten bereik van de teruggekeerde Leonard Nienhuis tegen de paal schoot. Roda JC Kerkrade had ook recht op een doelpunt en was met name via de prima spelende Farshad Noor in de eerste helft eigenlijk heer en meester. Maar Cambuur ging met een 0-1 voorsprong rusten.

Na rust kwamen de teams ongewijzigd uit de kleedkamers en ook het spelbeeld bleef onveranderd. Cambuur had veel overtredingen nodig om overeind te blijven. Dit leidde er ondermeer toe dat Jack Byrne in het begin van de tweede helft op de bon werd geslingerd. Roda JC Kerkrade ging steeds meer risico’s nemen, waardoor Cambuur in de omschakeling er een aantal malen gevaarlijk uit kon komen. Jammer genoeg ontbrak bij de uitvallen de precisie en de slimheid om de genadeklap uit te delen. Een wonderschone treffer van Tom van Hyfte zorgde in de 72e minuut dan alsnog voor de verdiende gelijkmaker. Invaller Xander Houtkoop was in de slotfase nog dichtbij de winnende treffer, maar zijn inzet belandde op de paal. Daardoor eindigde het treffen tussen Roda JC Kerkrade en SC Cambuur in 1-1.

Vanwege de cruciale interlandwedstrijden van Oranje tegen Kazachstan en Tsjechië spelen de manschappen van Henk de Jong volgend weekend geen competitiewedstrijd. Zaterdag 17 oktober om 18.30 staat er in het eigen stadion weer een wedstrijd op het programma. Het AZ van trainer John van den Brom is dan de tegenstander. Een ploeg die net als Cambuur dit seizoen (weer) een aantal sleutelspelers zag vertrekken, waardoor dit mogelijk kansen biedt voor de eerste, broodnodige thuisoverwinning van dit seizoen.
Opstelling Roda JC Kerkrade: Benjamin van Leer, Henk Dijkhuizen, Gibril Sankoh, Arjan Swinkels, Ard van Peppen, Hicham Faik, Tom van Hyfte, Rostyn Griffiths (63. Daniel de Silva), Farshad Noor, Richmond Boakye (82. Mitchel Paulissen), Tomi Jurić (68. Edwin Gyasi)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Wessel Dammers, Marvin Peersman, Martijn van der Laan (52. Djavan Anderson), Sjoerd Overgoor (74. Erik Bakker), Jack Byrne (63. Xander Houtkoop), Sander van de Streek, Bartholomew Ogbeche, Martijn Barto, Furdjel Narsingh
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Gele kaarten: Jack Byrne (SC Cambuur), Farshad Noor (Roda JC Kerkrade)

Aantal toeschouwers: 14.489

Fotografie: www.dijksfotografie.com