058-2963300
SC Cambuur in extremis onderuit tegen FC Eindhoven

27 november 2017, 22:20

Vanavond vond onder druilerige omstandigheden het treffen tussen FC Eindhoven en SC Cambuur plaats. Kijkend naar het grote aantal Zuiderburen dat in de Lichtstad aan de aftrap stond zou bijna de indruk kunnen ontstaan dat het hier niet ging om een wedstrijd in de Nederlandse, maar Belgische Jupiler League. Stonden er bij Cambuur twee Belgen in de basis, bij FC Eindhoven stonden maar liefst zes spelers met een Belgisch paspoort aan de aftrap. Beide ploegen hadden meer gemeen, namelijk de wens revanche te nemen op een teleurstellend verlopen vrijdagavond. Wisten de manschappen van Marinus Dijkhuizen FC Den Bosch in het Cambuur Stadion niet te verslaan, gingen de Eindhovenaren op bezoek bij De Graafschap hard onderuit. De naweeën van de laatste wedstrijd tegen FC Den Bosch waren vanavond overigens nog duidelijk zichtbaar. Martijn van der Laan, Robbert Schilder en Jurjan Mannes ontbraken vanwege fysieke ongemakken, waardoor Omar El Baad, Sai van Wermeskerken en Marvin Peersman in de 5-3-2 startopstelling stonden.

FC Eindhoven tegen SC Cambuur was een duel tussen de huidige nummers twaalf en zeventien van de Jupiler League. Een plek op de ranglijst waar Marinus Dijkhuizen in zijn voorbeschouwing zo snel mogelijk afscheid van wenste te nemen. En daar heb je overwinningen voor nodig, om te beginnen met een overwinning in het Jan Louwers Stadion. Een overwinning die bovendien de opmaat zou moeten zijn voor het aansluiting vinden bij de Play-Off plekken en dat liefst zo snel mogelijk. Maar een overwinning was op voorhand geen gemakkelijke opgave. De thuisploeg van trainer Wilfred van Leeuwen was in eigen huis al zeven edities op rij tegen Cambuur ongeslagen. Vijf keer werd door de Brabanders de volle buit gepakt en tweemaal werden de punten gedeeld. Bovendien hebben de Blauw-Witten de huidige topscoorder van de Jupiler League in hun gelederen. Mart Lieder is dit seizoen namelijk niet te stoppen en was namelijk tot vanavond al dertien maal trefzeker. Dat winst op FC Eindhoven geen sinecure was bleek ook vanavond, want de thuisploeg trok met 2-1 aan het langste eind.

Onder toeziend oog van onze nieuwe technisch manager Foeke Booy liep Cambuur al snel achter de feiten aan. Tibo van de Velde speelde zich in de twaalfde minuut knap vrij en schoot in de verre hoek de 1-0 binnen. Twee minuten later leek de gelijkmaker alweer op het scorebord te komen, maar een vrije trap van Kevin van Kippersluis belandde op de lat. Daarna ging de wedstrijd gelijk op, golfde het spel op en neer met aan beide kanten een aantal mogelijkheden. Zoals vaker dit seizoen speelde Cambuur niet slecht, maar de kansen werden niet benut. Hierdoor werd er voor rust niet meer gescoord, waardoor beide ploegen in de stromende regen met een 1-0 ruststand de kleedkamers opzochten.

Vlak na rust ontsnapte Cambuur aan een grotere achterstand toen Tibeau Swinnen uit een lage voorzet van Elton Kabangu de bal hoog over schoot. Wilde het in de eerste helft voor de manschapen van Marinus Dijkhuizen nog niet vlotten, in de 54e minuut was het wel raak. Een misverstand van Damiano Kortstam in de Eindhovense defensie stelde Martijn Barto in staat om eenvoudig de 1-1 binnen te prikken. Even later leek Sai van Wermeskerken de blauw gele formatie zelfs op voorsprong te zetten, maar de Eindhovense sluitpost Ruud Swinkels behoedde zijn team voor een achterstand. Cambuur was in de eerste twintig minuten van de tweede helft duidelijk de bovenliggende partij en maakte volop jacht op de voorsprong. Maar ook in het Leeuwarder doelgebied deden zich soms een aantal hachelijke momenten voor, maar Erik Cummins voorkwam een aantal malen het onheil. In de 78e minuut had Cambuur alle geluk van de wereld toen Tibo van de Velde de bal op de paal krulde en Mart Lieder de rebound op wonderbaarlijke wijze niet wist te benutten. Ook in de slotfase kreeg FC Eindhoven een aantal uitgelezen kansen om als winnaar het veld te verlaten, maar Erik Cummins hield Cambuur met een aantal fraaie reddingen op de been. Tot in de blessuretijd Omar El Baad in het eigen strafschopgebied een overtreding maakte op Elton Kabangu en Mart Lieder op de valreep in staat stelde om vanaf 11 meter alsnog de overwinning voor de thuisploeg binnen te halen. De topscoorder faalde niet en zorgde ervoor dat Cambuur gedesillusioneerd het veld verliet.

Vrijdagavond staat voor de derde maal op rij een competitiewedstrijd in eigen stadion op het programma. Dan komen de Witte Leeuwen uit Velsen-Zuid naar Leeuwarden. Telstar dat dit seizoen onder leiding van Mike Snoei prima presteert versloeg eerder vanavond koploper N.E.C. met 3-2. Dit zal dus op voorhand geen gemakkelijke opgave worden, de steun van de Twaalfde man is komende vrijdag dan ook meer dan gewenst.

Opstelling FC Eindhoven: Ruud Swinkels, Maxime Gunst, Augustine Loof, Doriano Kortstam, Sebastiaan de Wilde, Tibeau Swinnen, Branco van den Boomen, Jellert van Landschoot, Elton Kabangu, Mart Lieder, Tibo van de Velde

Opstelling SC Cambuur: Eric Cummins, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden, Omar El Baad, Marvin Peersman, Xander Houtkoop (82. Issa Kallon), Sai van Wermeskerken, Kevin van Kippersluis, Mathias Schils, Justin Mathieu (69. Ricardo Kip), Martijn Barto

Scheidsrechter: C. (Christian) Mulder

Gele kaarten: Matthew Steenvoorden, Martijn Barto, Omar El Baad (SC Cambuur), Maxime Gunst, Tibo van de Velde, Augustine Loof (FC Eindhoven)

Aantal toeschouwers: 1.335