058-2963300
SC Cambuur gaat door waar het gebleven was en wint openingswedstrijd

SC Cambuur gaat door waar het gebleven was en wint openingswedstrijd

28 augustus 2020, 23:47

Het is met allerlei restricties, voorzorgsmaatregelen en protocollen: maar de bal rolt eindelijk weer voor een officiële wedstrijd in het Cambuur Stadion. De openingsdans in het Nederlandse betaald voetbal was eerder op de avond voor Jong FC Utrecht en FC Eindhoven (uitslag 1-2), maar het tweede duel van deze speelronde was voor de ploeg die vorig seizoen met een ruime voorsprong als trotse koploper het coronaseizoen eindigde: SC Cambuur.

De verwachtingen voorafgaand aan een seizoen zijn in Leeuwarden altijd hooggespannen, maar dit jaar zijn ze nog een stuk hoopvoller. En dat is natuurlijk volstrekt logisch als je met nagenoeg dezelfde selectie aan een nieuwe jaargang begint als waarmee je vorig seizoen met elf punten in bonus bent geëindigd. Toch zal de praktijk een stuk weerbarstiger zijn en merkte Henk de Jong al terecht op dat iedereen nu van de ongekroonde kampioen wil winnen.

Zonder Bos, Schouten, Sambissa en Bangura was het achterin puzzelen voor De Jong en de zijnen, maar gelukkig was rots in de branding Calvin Mac-Intosch terug van weggeweest. Hoe belangrijk hij is om de controle te houden werd nog maar eens duidelijk, want de geel-blauwen hielden de nul in de openingswedstrijd en scoorden bovendien zelf twee keer. Nieuwpoort en Mühren kwamen op het formulier als doelpuntenmakers en dat maakte een 2-0 eindstand.

Het leek haast wel of de vorige wedstrijd nog maar een week geleden was en SC Cambuur vrolijk doorging waar het was gebleven. De elf geelhemden combineerden er lustig op los en waren bijna onophoudelijk in balbezit. Had het daaruit niet wat meer kansen moeten creëren? Ja, met wat meer scherpte en opportunisme misschien wel. Toch had er ook nu minimaal één bal tegen de touwen gemoeten en kregen met name Antonia, Jacbos en Maulun prima kansen op de eerste treffer van het seizoen 2020/2021.

Treffers vielen er echter niet te noteren in de eerste 45 minuten en dus moest het na de theepauze gebeuren. Na een knallend en sierlijk begin van de tweede helft (iemand had nog wat vuurwerk over en stak dat buiten het stadion af) was er na de thee wel een stuk feller en energieker N.E.C. te zien. Dat leverde een meer gelijk opgaande wedstrijd op met vooral veel kansen op kansen voor beide teams.

Dat was de openingstreffer eigenlijk ook, maar Sven Nieuwpoort promoveerde de corner van Maulun al koppend tot een doelpunt. Althans, daar leek het op, want de gelegenheidsaanvoerder moest na afloop toegeven dat er ook een schouder dan wel arm in het spel was. Gelukkig voor iedereen dat SC Cambuur is werd dit niet geconstateerd door Dieperink en zijn assistenten en kwam de 1-0 op het scorebord.

Het was het startsein van een betere fase voor de bezoekers, al leverde dit niet per se levensgrote kansen op. Een fraaie actie van Bruijn leek gevaarlijk te worden, maar met een snoekduik probeerde hij een onverdiende strafschop te versieren. Hier trapte de arbitrage gelukkig niet in en kwam de thuisclub met de schrik vrij.

Aan de overkant ging de bal wel op elf meter, toen Issa Kallon doorkwam op links. De vleugelaanvaller zocht zijn directe tegenstander op snelheid op, die moest corrigeren, was net te laat, en vloerde onze man in het geel. En dan weet je het; dan gaat Robert Mühren aanleggen en is de uitkomst op voorhand al duidelijk: raak.

In de slotfase probeerde N.E.C. nog wel, maar tot meer dan speldenprikken kwam het niet en SC Cambuur bleef eigenlijk vrij gemakkelijk overeind. Het leverde de eerste drie punten van het nieuwe seizoen op, maar nog veel belangrijker is dat er weer gevoetbald wordt aan het Cambuurplein en de jacht op sportieve revanche nu dan echt is geopend.

Volgende week zaterdag staat de verre uitwedstrijd naar Maastricht op het programma en mogen de mannen van De Jong en Van der Heide laten zien ook in een uitwedstrijd de beste te zijn.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Nieuwpoort (C), Ter Heide; Hoedemakers, Maulun (84’ Oratmangoen), Jacobs (84’ Breij); Antonia, Mühren en Kallon (76’ Korte)

Opstelling N.E.C. Nijmegen: Alblas; Van Rooij, Van Eijden (C), Odenthal, Elkarouani; Barreto (76’ Van Ottele), Proper (63’ Okita), Bruijn; Romeny, Janga en Sellouf

Scheidsrechter: Rob Dieperink

Aanwezige supporters: 2.500 (uitverkocht)

Scoreverloop:
50’ 1-0, Nieuwpoort
75’ 2-0, Mühren (pen.)

Gele kaarten: Barreto (N.E.C.)

Foto: www.cambuurimages.nl