058-2963300

SC Cambuur geeft in blessuretijd een punt uit handen

21 maart 2015, 23:15

SC Cambuur was vanavond dicht bij één en misschien wel drie punten tegen AZ, maar keerde uiteindelijk met nul terug naar Leeuwarden. De door blessures geplaagde ploeg van Henk de Jong vergat zich te belonen voor een uitstekende tweede helft en bleef met lege handen achter.

De opluchting was groot bij de AZ-supporters in het AFAS Stadion, want een overwinning leek er na rust niet meer in te zitten voor hun ploeg. Was het in de eerste helft AZ dat de klok sloeg, na rust had Cambuur tot de 85e minuut de touwtjes in handen en vergat om op voorsprong te komen.

 

Vroeg achter

Nadat AZ eerder al had verzuimd de score te openen, kwam Cambuur in de elfde minuut dan toch op achterstand. Wout Droste liet zich op het verkeerde been zetten door Nemanja Gudelj en trok aan de noodrem. Volgens scheidsrechter Kamphuis binnen het zestienmetergebied en dus een strafschop. Voor Gudelj een koud kunstje, al kwam Nienhuis nog dichtbij. De voorsprong van AZ was terecht op dat moment. De thuisploeg moest ook wel, want de twee voorgaande wedstrijden werden verloren van FC Utrecht (6-2) en Vitesse (1-3). Dure punten in de strijd om Europees voetbal.

AZ was gebrand op weer eens een overwinning en was de betere ploeg in het begin. Cambuur had moeite de vrije man te vinden en AZ kreeg de gelegenheid om snel om te schakelen door slordigheden aan de kant van de Leeuwarders. ,,De eerste twintig minuten hadden we het moeilijk”, zag ook Henk de Jong. ,,Daarna pikten we het weer op.”

De juiste richting
In de laatste fase voor rust kwam Cambuur iets beter in het spel en vond het vaker de weg richting het doel, al was er van het creëren van kansen geen sprake. De meeste dreiging van Cambuur kwam uit standaardsituaties en dan vooral uit hoekschoppen. Mohamed El Makrini kreeg een goede kopkans, evenals Etiënne Reijnen. Tot twee keer toe ontbrak de juiste richting. AZ ging verdiend met een voorsprong aan de thee en Cambuur mocht de handen dichtknijpen dat het bij die ene tegentreffer was gebleven.

Waar het met flyers klappende publiek in Alkmaar rekende op een walk-over, daar was het Cambuur dat wakker was geschud in de kleedkamers. Het zocht gelijk de aanval en in de 48e minuut resulteerde dat bijna in de gelijkmaker. Furdjel Narsingh speelde Bartholomew Ogbeche vrij in het strafschopgebied, maar het schot van de Nigeriaan werd een prooi voor de vuisten van Esteban.

Het was de inleiding voor een comeback van Cambuur, dat het moest stellen zonder Nienhuis die kort na rust de kleedkamer opzocht met een blessure. Harm Zeinstra nam zijn plaats in onder de lat en werd gelijk getest met schoten van AZ-speler Berghuis en de ingevallen Dos Santos.

Ogbeche evenaart Nelisse
Het wachten was op de gelijkmaker en die viel na 62 minuten. De Ridder, in aanvallend opzicht een van de uitblinkers aan Cambuurzijde, onderschepte in eigen strafschopgebied de bal en stak het hele veld over. Vlak voor het andere strafschopgebied vond hij op links Ogbeche die een mooie sleep in huis had, maar zijn schot gekraakt zag worden. Het leek het einde van een veelbelovende aanval, ware het niet De Ridder opnieuw de bal onderschepte. Hij vond wederom Ogbeche, die naar binnen kapte en met een schuiver in de korte hoek Esteban het nakijken gaf: 1-1. Daarmee evenaarde hij het record van Robin Nelisse uit het seizoen 1999/2000 met 12 doelpunten voor Cambuur in de Eredivisie.

Het was de omgekeerde wereld, maar de gelijkmaker was terecht. Had Cambuur in de eerste helft weinig tot niets in te brengen, na rust was het heer en meester in het AFAS Stadion. Cambuur had de wedstrijd in handen en de 310 meegereisde supporters voelden dat er meer te halen viel dan dit ene punt. ‘Jagen’, scandeerde het publiek van AZ, maar Cambuur was in staat om er uit te voetballen en gevaar te stichten aan de andere kant van het veld. De Jong: ,,AZ kreeg geen druk op ons, want we voetbalden er telkens goed uit.”

Op het moment dat iedereen zat te wachten op de 1-2 voor Cambuur, vond AZ toch nog een restje energie. Het opende een slotoffensief en drong Cambuur ver terug. Ineens waren de rollen weer omgedraaid, maar na een enorme misser van Berghuis (naast vanaf vijf meter) leek het tweede punt op vreemde bomen in 2015 binnen handbereik. Markus Henriksen schoot vanaf de rand van het strafschopgebied alsnog de winnende treffer langs Zeinstra, stuurde Cambuur uit het linkerrijtje naar de tiende plek en dompelde de meegereisde supporters in rouw.

,,Op 1-1 moeten we een keer net het verschil maken in zo’n wedstrijd”, vond De Jong. ,,Die kansen hebben we wel gehad, maar we zijn nog net niet goed genoeg op dat gebied. We hebben ondanks de nederlaag een goede tweede helft gespeeld en dat is knap op bezoek bij AZ. De nederlaag is dan terecht, maar wij gaan gewoon weer verder.”

Scoreverloop. 11. Gudelj 0-1 (pen.), 62. Ogbeche 1-1, 90+1. Henriksen 2-1.

AZ: Esteban, Johansson, Gouweleeuw, Gudelj, Jóhannson (‘70. Hupperts), Henriksen, Tankovic (’57. Dos Santos), Hoedt, Poulsen, Haye (’78. Elm), Berghuis.

SC Cambuur: Nienhuis (’51. Zeinstra), Droste (’68. Dijkstra), Reijnen, Andriuskevicius, Bakker, Narsingh, De Ridder, Rosheuvel, Bijker, Ogbeche, El Makrini.

Scheidsrechter: Kamphuis.

Kaarten: Haye (AZ).

Toeschouwers: 15.636.

 

Foto: www.dijksfotografie.com