058-2963300
SC Cambuur geeft superstart prima vervolg

SC Cambuur geeft superstart prima vervolg

7 september 2018, 23:12

SC Cambuur heeft een prima vervolg gegeven aan de toch al geweldige start van het seizoen: vier gespeeld, ééntje gelijk en drie gewonnen. Het resultaat: tweede op ranglijst en mede koploper in de strijd om de eerste periode. RKC werd met een 2-0 nederlaag richting Noord-Brabant gestuurd. Cambuur speelde wellicht de beste wedstrijd van het seizoen tot dusver: degelijk, tijdig ingrijpend, weinig fouten makend, goed aanvallend. RKC was van tevoren als een gevreesde tegenstander aangemerkt. Dat bleek vooral in de slotfase toen de ploeg van de vroegere Cambuurgoalie Fred Grim een paar keer dreigend doorkwam. Het feit dat de Cambuurkeeper van nu -Xavier Mous- uitgeroepen werd tot Man of the Match duidt erop dat er die fase kansen voor de Waalwijkers waren. Mous stond als een leeuw zijn doel te verdedigen. De supporters van Noord beloonden hem nog voor zijn uitverkiezing met gescandeerd huldeblijk.

Voor de wedstrijd werd op passende wijze afscheid genomen van Martijn Barto. Hij speelde zeven jaar voor Cambuur en kwam daarmee in the Hall of Fame. Ontzettend veel hoogtepunten en veel doelpunten waren de guirlandes van zijn Cambuurtijd. Bovendien: Barto heeft alles gegeven wat hij in zich had, was een toonbeeld van inzet. “Ik gun elke club een Martijn Barto,” zei Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur. Barto: “Ik wil jullie bedanken voor de zeven geweldige jaren.”

Toen was het tijd voor de wedstrijd. De eerste klap was een daalder waard. De eerste Cambuurcorner werd aanvankelijk nog afgeslagen, maar uit de rebound was het raak. Karim Rossi kegelde de bal onhoudbaar achter keeper Vaessen: 1-0. Zo, wat een start. Het publiek ging er even lekker voor zitten. Tyrone Conraad kreeg nog een kansje, maar zijn schot ging net over. Mous moest nog een keer handelend optreden, korte tijd later nog eens. Hij deed dat perfect. Bovendien stond Cambuur over het algemeen goed te verdedigen. De 2-0 viel kort na de thee. Justin Mathieu rondde een door Sai van Wermeskerken opgezette aanval met Kevin van Kippersluis als tussenstation doeltreffend af: 2-0. Wedstrijd gespeeld? Nou nee, dat niet. Dat bewezen de noodzakelijke reddingen van Xavier Mous. Jonge, jonge, wat een keeper heeft Cambuur toch. Hij hield de nul. Grim: “Wij kregen een aantal goede kansen, daar hadden wij meer uit moeten halen. Het is niet anders.”

Cambuur-trainer René Hake vond dat er in de slotfase ook meer uit was te pleuren, wellicht had zijn ploeg een penalty verdiend, maar scheidsrechter Freek van Herk wilde er niet van weten. Hij spreidde de armen, floot niet en dan weet je het wel. De doorgaans opbouwend kritische oefenmeester vond dat zijn jongens veel beter gespeeld hadden dan in de voorgaande duels. Er zijn nog punten die beter kunnen, maar de weg omhoog is duidelijk ingeslagen.

SC Cambuur: Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa, Conraad (62. Kallon), Schindler, Schils, Mathieu (72. Maulun), Rossi (75. Robertha), Van Kippersluis

RKC Waalwijk: Vaessen, Gaari, Lammers (86, Koenraat), Drost, Quasten, Mulder, Seys, Hansson, Bilate, Vermeulen, Walian (66.Bergkamp)

Scheidsrechter: Van Herk

Scoreverloop: 8. 1-0 Rossi; 57. 2-0 Mathieu

Gele kaarten: Lammers en Hansson (RKC Waalwijk)

Supporters aanwezig: 7.381

Man of the Match: Xavier Mous kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor: Rekladruk, Gytsjerk

Balsponsor: GV Stage Equipment, Leeuwarden

Volgende thuiswedstrijd: vrijdag 14 september om 20.00 uur tegen Telstar

Foto: www.dijksfotografie.com