058-2963300
SC Cambuur grijpt eerste uitzege van het seizoen 2019/’20

SC Cambuur grijpt eerste uitzege van het seizoen 2019/’20

7 september 2019, 20:55

Ligt in een interlandweekend de Eredivisie volledig stil, hoe anders is dat in de Keuken Kampioen Divisie. Daar heeft het merendeel van de clubs juist laten weten graag te willen spelen in weekenden waarin vertegenwoordigende nationale elftallen actief zijn. Alleen NEC, NAC, De Graafschap en de vier beloftenteams voelen hier niets voor en gaan hun wedstrijden later op een maandagavond inhalen. Cambuur en dus ook Telstar behoren echter bij het gros van de clubs die in een interlandperiode wel willen aantreden, wat in hun ogen vele malen aanlokkelijker is dan spelen op een maandagavond. Daarom kon eerder vanavond in Velsen-Zuid het duel tussen Telstar en Cambuur worden gespeeld. Het Telstar van trainer Andries Jonker was eerder deze week nog een drietal dagen in de bossen van Hoenderloo op trainingskamp en kende een prima seizoenstart. Het had tot vanavond zelfs een punt meer dan onze geel blauwe trots. “Telstar doet het goed, ze zijn heel moeilijk te bespelen. Ze beheersen meerdere systemen en spelen aan de bal ook heel verzorgd. Het is aan ons om met dezelfde intensiteit als tegen NAC als de afgelopen weken aan de wedstrijd te beginnen.“, aldus Henk de Jong in zijn wekelijks voorbeschouwing. Telstar verraste afgelopen week nog met de komst van Marcus McGuane, een speler die van FC Barcelona werd gehuurd. Deze Engelse middenvelder werd door trainer Andries Jonker gelijk voor de leeuwen geworpen, want hij kreeg direct een basisplaats toebedeeld. Gingen de Leeuwarders vorig seizoen op het voormalige Sportpark Schoonenberg nog hard onderuit, vanavond waren de rollen omgedraaid. Gesteund door meer dan 170 meegereisde supporters uit Leeuwarden zegevierden de Leeuwarders door doelpunten van Jamie Jacobs en Alex Bangura verdiend met0-2.

Op zoek naar de eerste driepunter buitenhuis konden hoofdtrainer Henk de Jong en zijn assistent Sandor van der Heide vanavond helaas nog niet beschikken over Jarchinio Antonia. De rappe vleugelaanvaller die op de laatste dag van de transfermarkt was vastgelegd, kampt nog met een enkelblessure en zat daarom op de tribune. Robin Maulun was juist voldoende hersteld van zijn enkelblessure, waardoor de Franse middenvelder weer in de basis begon. Dit betekende dat Mitchel Paulissen genoegen moest nemen met een plaats op de bank, waarop ook Henk de Jong na een wedstrijd schorsing gelukkig mocht plaatsnemen. Vanaf het eerste fluitsignaal mochten de Leeuwarders het spel maken, zonder overigens noemenswaardige kansen te creëren. Na een kwartier spelen was Giovanni Korte voor het eerst dichtbij de openingstreffer, maar uit een voorzet van de links mee opgekomen David Sambissa had hij net te weinig tijd om doeltreffend uit te halen. Halverwege de eerste helft kopte diezelfde Korte een bal op de buitenkant van de paal. Wederom uit een voorzet van David Sambissa. Een minuut later was het wel raak. Nadat Mees Hoedemakers uit een scrimmage al leek te scoren, was het uiteindelijk Jamie Jacobs die van dichtbij de 0-1 binnentikte. Alweer zijn derde doelpunt van het seizoen. Deze openingstreffer leek bevrijdend te werken, want in het vervolg bleven de manschappen van Henk de Jong domineren en prima voetbal spelen. Op het half uur had Cambuur de voorsprong moeten verdubbelen toen topscoorder Robert Mühren alleen op de Belgische doelman Anthony Swolfs mocht afgaan. Hij wist dit buitenkansje helaas niet te benutten en wipte de bal over het doel heen. Aan het einde van de eerste helft drong Telstar meer aan, maar uitgezonderd een kopbal van Anthony Berenstein resulteerde dat niet in echt gevaarlijke situaties. Ook op de valreep van de eerste helft kreeg de Volendamse goalgetter nog een uitgelezen kans, maar dit keer schoot hij tegen de doelman van de Witte Leeuwen aan. En zo ging Cambuur wel verdiend met een 0-1 voorsprong aan de thee. Enig minpuntje was dat de score voor de Leeuwarders hoger had moeten en kunnen uitvallen.

Onder leiding van de jonge Belgische arbiter Jordy Vermeire kwamen na de thee twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamer. Ook het spelbeeld bleef aanvankelijk ongewijzigd. Cambuur speelde bij vlagen naar behoren en de thuisploeg was niet bij machte om op de helft van Cambuur voor enige dreiging te zorgen. Het was dan ook logisch dat Andries Jonker met een dubbele wissel probeerde de wedstrijd een andere wending te geven. Zo kwamen de lepe spits Glynor Plet en Tuur Houben in het veld. Die laatste verraste Sonny Stevens bijna met een vervaarlijk schot, maar onze doelman was voldoende bij de les om de inzet te pareren. Langzamerhand kroop Telstar steeds meer uit de schulp en kreeg een aantal hoekschoppen. Zo ook in 78e minuut toen Frank Korpershoek binnenkopte en de zojuist daarvoor ingevallen Ragnar Oratmangoen op miraculeuze wijze de bal op de doellijn wegwerkte. Cambuur ontsnapte in deze fase, ook toen vlak daarna Senne Lynen een bal rakelings naast schoot. Leek het aan het einde van de wedstrijd toch nog spannend te worden, zorgde de ingevallen Alex Bangura vlak voor tijd voor opluchting aan Leeuwarder kant. Hij rondde een prima pass van de ingevallen Stanley Akoy uitstekend af en bepaalde hiermee de eindstand op 0-2. Al met al een prima zege in een wedstrijd die doordat de afronding soms te wensen overliet onnodig spannend werd.

Komende vrijdag treden de Leeuwarders in eigen stadion aan tegen Helmond Sport. De Brabanders hebben een teleurstellend seizoen achter de rug, maar azen deze jaargang onder leiding van de nieuwe trainer Wil Boessen op revanche. De selectie onderging een ware metamorfose, waarbij de komst van Guus Joppen, Jef Stans en Ferry de Regt naar de Braak de ambities van Helmond Sport onderstrepen. Maar ondanks de komst van deze sterkhouders moet Cambuur toch in staat worden geacht om de punten in Leeuwarden te houden. Zeker met weer de steun van de Twaalfde Man.

Opstelling Telstar: Anthony Swolfs, Anthony Berenstein, Frank Korpershoek, Benaissa Benamar, Marcus McGuane (60. Glynor Plet), Redouan El Yaakoubi, Sven van Doorm (60. Tuur Houben), Charlie Gilmour, Senne Lynen, Reda Kharchouch (83. Richelor Sprangers), Anass Najah

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jordy van Deelen, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa (78. Alex Bangura), Robin Maulun (80. Stanley Akoy), Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Robert Mühren, Giovanni Korte (70. Ragnar Oratmangoen)

Scheidsrechter: de heer J. (Jordy) Vermeire

Gele kaarten: Erik Schouten (SC Cambuur), Anass Najah, Charlie Gilmour (Telstar)

Aantal toeschouwers: 2.685

Foto: www.cambuurimages.nl