058-2963300

SC Cambuur onderuit in Amsterdam ArenA

21 november 2015, 21:57

Na een pauze van 2 weken voor interland wedstrijden vormde vanavond de Amsterdam ArenA het decor voor de competitiewedstrijd tussen Ajax en SC Cambuur. Een ‘reguliere’ wedstrijd, al zorgden de strenge beveiligingsmaatregelen in de Amsterdam ArenA ervoor dat elke toeschouwer direct werd geconfronteerd met de bizarre tijd waarin we ons momenteel bevinden. Gelet op de huidige vorm van de geel blauwe manschappen een treffen waar op voorhand, niet verwonderlijk, met weinig vertrouwen naar werd uitgekeken. Aan de andere kant een duel tegen de Amsterdamse grootmacht waar niks te verliezen was en alles te winnen. ‘Compact staan, maar wel durven voetballen’ aldus Henk de Jong in zijn bespiegelingen vooraf.

De schade beperkt houden was het devies. In meerdere opzichten, sportief, maar ook zeker fysiek. Immers, de ziekenboeg zit al overvol en zeker met de komende belangrijke wedstrijden in het vooruitzicht is nieuw blessureleed absoluut ongewenst. In deze laatste doelstelling slaagden de Leeuwarders. Echter, sportief gezien waren de Leeuwarders kansloos. Cambuur kon niet voor een verrassing zorgen. Evenals vorig seizoen was de huidige koploper in de Eredivisie in eigen huis namelijk te sterk voor het dit seizoen zo kwakkelende elftal van Henk de Jong. Het duel eindigde uiteindelijk in een 5-1 overwinning voor de Amsterdammers.

In aanloop naar deze wedstrijd hoefden Henk de Jong en zijn technische staf niet lang te puzzelen, simpelweg omdat met name de defensieve opties op dit moment erg beperkt zijn. De opties achterin zijn ondertussen zelfs zodanig gelimiteerd dat aanvaller Xander Houtkoop deze avond noodgedwongen op de linksachter zou worden geposteerd. Hij was echter te laat voor het vertrek van de spelersbus, waardoor Kai Heerings in de startopstelling stond.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs van vorige week vrijdag, zette Ajax als verwacht gelijk veel druk naar voren en dat leverde ook direct een kans op voor Davy Klaassen. Zijn schot werd echter door doelman Leonard Nienhuis klem gepakt. Daarna ging de Amsterdamse storm wat liggen en raakte het duel wat meer in evenwicht. Cambuur was via Sander van de Streek in die fase eigenlijk nog het dichtst bij de openingstreffer. Uit het niets kwam Ajax in de 25e minuut toch op voorsprong. Joël Veltman mocht uit een voorzet van Nemanja Gudelj tamelijk ongedekt binnenkoppen. In de eerste de beste tegenaanval werd de stand alweer gelijk getrokken. Sander van de Streek wist een voorzet van Furdjel Narsingh doeltreffend af te ronden. Lang mocht Cambuur niet van de gelijkmaker genieten, want een minuut later kopte Arek Milik de Amsterdammers alweer naar een voorsprong. Zo vielen er in het korte tijdsbestek van 4 minuten maar liefst 3 doelpunten te noteren. In een overigens tot dat moment verre van sprankelende wedstrijd. Wederom ging Cambuur op jacht naar de gelijkmaker en deze leek er ook te komen. Eerst werd een schot van Sander van de Streek via een ingreep van Kenny Tete tot hoekschop verwerkt. Wessel Dammers kopte even later snoeihard op de lat. En zoals zo vaak dit seizoen viel het doelpunt wel aan de andere kant. Davy Klaassen maakte met de vierde ‘kop’ goal van de avond de 3-1. Ook de 4-1 vlak voor rust kwam van de voet van Davy Klaassen, zodat het treffen tussen beide teams eigenlijk voor het rustsignaal al was beslist.

Na rust waren er weinig hoogstaande momenten te noteren. Cambuur dat ver inzakte en de ruimtes klein hield kon weinig meer uitrichten. In de 61e minuut werd het zelfs 5-1 voor de huidige lijstaanvoerder. Amin Younes wist aan de verdediging van Cambuur te ontsnappen, omspeelde Leonard Nienhuis en kon daarna de bal eenvoudig in het lege doel te schieten. Lasse Schöne had een kwartier voor tijd de 6-1 moeten maken, maar Leonard Nienhuis slaagde er met een katachtige redding erin om het leer uit het doel te ranselen. Omdat Ajax het vizier ook niet meer op scherp had staan, bleef Cambuur in het restant van de wedstrijd gelukkig meer doelpunten bespaard.

Na deze wedstrijd breken cruciale weken aan voor onze club. Tot de winterstop kruisen de Leeuwarders de degens met achtereenvolgens De Graafschap, Willem II, N.E.C. en Excelsior. Een reeks wedstrijden die ervoor moet zorgen dat Cambuur allereerst weer aansluiting vindt bij de ploegen aan de onderkant van de middenmoot. Trainer Henk de Jong mikt hierbij op tenminste 8 punten, oftewel een tweetal overwinningen en evenzoveel gelijke spelen. Mede door een volle ziekenboeg een uitdagende, maar zeker niet onmogelijke doelstelling. Met uw steun als twaalfde man moeten de thuiswedstrijden zeker worden omgezet in de broodnodige overwinningen. Om te beginnen op vrijdagavond 27 november tegen de Superboeren van De Graafschap. Komt allen!

Opstelling Ajax: Jasper Cilllisssen, Kenny Tete, Joël Veltman, Jairo Riedewald, Mitchell Dijks, Thulani Serero (52. Lasse Schöne), Nemanja Gudelj (75. John Heitinga), Davy Klaassen, Amin Younes, Arek Milik, Viktor Fischer (63. Vaclav Cerny)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marvin Peersman (64. Ron Janzen), Kai Heerings, Wessel Dammers, Djavan Anderson (53. Mikhail Rosheuvel), Jamiro Monteiro, Erik Bakker, Sander van de Streek, Jack Byrne, Martijn Barto, Furdjel Narsingh (74. Dominik Mašek)

Scheidsrechter: Ed Janssen