058-2963300

SC Cambuur onderuit in Tilburg

6 december 2015, 14:44

Na de mokerslag tegen De Graafschap moest Cambuur deze week de scherven ruimen en er vanmiddag in Tilburg tegen Willem II weer staan. Een wedstrijd tussen het Ajax van het Zuiden en het Feyenoord van het Noorden. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, want zoveel pech, blessures, onfortuin en lichamelijke ongemakken riekt naar de Wet van Murphy. Henk de Jong en zijn manschappen zitten dit seizoen in de spreekwoordelijke hoek waar de klappen vallen en het medicijn om hieruit weg te geraken is tot op heden nog niet gevonden. Het enige en beste medicijn is natuurlijk een overwinning waar heel Cambuur zo naarstig naar smacht. Een zege die voor de zo vurig gewenste ommekeer kan zorgen. Dat zat er vanmiddag echter niet in. In de degradatiestrijd liepen de Leeuwarders door een 3-0 nederlaag verder averij op. Doelpunten van Guus Joppen voor rust en Erik Falkenburg en Stijn Wuytens na rust deden Cambuur de das om.

Het was helaas deze week weer ‘ouderwets’ puzzelen en improviseren voor Henk de Jong en zijn technische staf. Zo ontbraken in vergelijking met vorige week een flink aantal spelers, waaronder de geblesseerde Martijn Barto, de geschorste Marvin Peersman en de gepasseerde Wessel Dammers. Dat betekende onder andere dat Martijn van der Laan met Erik Bakker het hart van de defensie vormde. Daarnaast was er weer een plaatsje voor Djavan Anderson in de basis ingeruimd.

In het Koning Willem II stadion, de thuishaven van de Tricolores, incasseerde Cambuur zoals zo vaak dit seizoen uit een standaard situatie weer een tegentreffer. Guus Joppen mocht al vroeg in de wedstrijd uit een vrije trap van Stijn Wuytens frank en vrij de 1-0 binnenkoppen. Cambuur kon daar in de beginfase van de wedstrijd weinig tegenover stellen. De eerste helft van de wedstrijd was dan ook verre van opwindend. Veel overtredingen en weinig goed voetbal. Optisch een beter spelend en dominantere thuisploeg, maar het creëren van uitgespeelde kansen was voor beide ploegen een groot probleem. Cambuur kwam in de eerste 45 minuten zelfs niet één keer gevaarlijk voor het Tilburgse doel. Willem II leidde dan bij rust ook terecht, in een duel met weinig amusementswaarde.

Na de thee kwamen nagenoeg dezelfde spelers uit de kleedkamer. Alleen Richairo Zivkovic werd vervangen door de rappe buitenspeler Lesly de Sa. Qua spelbeeld veranderde er echter in eerste instantie weinig. De eerste kans voor de Leeuwarders deed zich in de 55e minuut voor. Aanvoerder Sjoerd Overgoor mocht uit een voorzet van Furdjel Narsingh het Tilburgse doel onder vuur nemen, maar zijn schot werd geblokt en van richting veranderd. Er leek vervolgens iets meer (heilig) vuur in de ploeg én de wedstrijd te komen. Nick van der Velden had op een uur spelen de wedstrijd in het slot moeten gooien, maar Harm Zeinstra had een fantastische reflex, terwijl in de omschakeling Bartholomew Ogbeche de gelijkmaker op zijn schoen had. Zijn inzet werd aan de andere kant door Kostas Lamprou gekeerd. Cambuur kroop daarna meer uit haar schulp, verliet de verdedigende stellingen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Willem II leek hierdoor wakker geschrokken. En waar Cambuur weer weinig gelukkig was in het benutten van de kansen, lukte het de ploeg van Jurgen Streppel wel om te scoren. Uit een hoekschop tikte Erik Falkenburg de 2-0 binnen en de middenvelder besliste het duel hiermee definitief. Het was Stijn Wuytens die in de slotminuten met een prachtige vrije trap uiteindelijk voor de 3-0 eindstand tekende.

Komende zaterdag staat de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2015 op het programma. Het dit seizoen verrassend sterk presterende N.E.C. uit Nijmegen met ondermeer de in Leeuwarden geroemde Marcel Ritzmaier in de gelederen is dan de tegenstander. Het zal geen gemakkelijke opgave worden om tegen deze promovendus de eerste overwinning van het seizoen te behalen, maar met steun van de Twaalfde man moet het muntje voor Cambuur toch een keer de goede kant opvallen. Laten we in deze belangrijke wedstrijd als één man achter het team gaan staan, immers, supporter ben je in goede, maar bovenal in moeilijke tijden.

Opstelling Willem II: Kostas Lamprou, Freek Heerkens, Jordens Peters, Guus Joppen, Frank van der Struijk, Dries Wuytens, Stijn Wuytens, Erik Falkenburg, Richairo Zivkovic (46. Lesly de Sa), Nick van der Velden (85. Robert Braber), Lucas Andersen (90. Dico Koppers)

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Djavan Anderson, Erik Bakker, Martijn van der Laan (81.Mikhail Rosheuvel), Vytautas Andriuškevičius, Jack Byrne, Jamiro Monteiro, Sjoerd Overgoor (73. Xander Houtkoop), Sander van de Streek, Jack Byrne (62. Sebastian Steblecki), Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Dennis Higler

Gele kaarten: Jamiro Monteiro, Vytautas Andriuškevičius (SC Cambuur), Nick van der Velden, Guus Joppen, Erik Falkenburg (Willem II)

Aantal toeschouwers:12.050