058-2963300

SC Cambuur houdt Ajax lang in de tang

9 april 2016, 22:30

Met moeite heeft de koploper in de eredivisie met 0-1 gewonnen tegen de nummer laatst. Met andere woorden: Ajax moest alle zeilen bijzetten om zich SC Cambuur van het lijf te houden. Het was voor de ploeg van Marcel Keizer zonder meer de beste wedstrijd van dit jaar en misschien wel van het hele seizoen. Zolang de marge beperkt bleef tot dat ene goaltje hield Cambuur hoop op een puntje. Die hoop kreeg in de slotfase nog een extra lading toen Cambuur een penalty claimde en in de laatste minuut nog een corner, maar in beide gevallen wuifde arbiter Pieter Vink de verzoeken luchtigjes weg. Daar staat tegenover dat hij voor de rust ook Ajax een strafschop had kunnen geven toen Martijn Barto Mike van der Hoorn in de Cambuur-zestien naar de grond trok.

De wedstrijd boeide van begin tot eind en dat kwam uitsluitend en alleen door de tegenstand die de thuisclub de Amsterdammers bood. Ajax wist zich aanvankelijk geen raad met Cambuur. Pas in  de dertigste minuut kwam het eerste schot op het doel van Nienhuis. Younes rondde een fraaie actie onnauwkeurig af, Nienhuis kon zijn schot keren. Cambuur kon daar weinig doelgerichts tegenover stellen, maar zorgde er wel voor dat de rust in ging met een 0-0 stand.

Na de thee viel er meer te beleven, zeker na de goal van Davy Klaassen in de 61-ste minuut. Cambuur moest de defensieve houding laten varen en deed dat met verve. Eerst werd Kevin van Veen ingebracht later volgden Xander Houtkoop en Rai Vloet. ‘Alles oppe boven’ was het parool. Daar kwamen kansen, maar daar stonden mogelijkheden van een veel hoger gehalte voor Ajax tegenover, zeker Younes kreeg er een paar die Cambuur ook graag gehad had willen hebben. Vloet probeerde het nog eens, Byrne ook met een kopbal, maar meer dan hectiek leverde het niet op.

Feit is wel dat Cambuur moed kan putten uit deze wedstrijd en dat de strijd om de absolute degradatieplaats nog niet is gestreden.

Marcel Keizer prees de teamgeest en de inzet, ‘maar we hebben wel verloren en dat telt.’ Na de 0-1 kreeg Cambuur even een tik, Ajax had toen uit kunnen lopen. Met de inbreng van verse krachten en het aanboren van opportunisme hoopte hij alsnog op een verandering in de stand, ‘ maar dan moet die bal wel even goed vallen.’ Frank de Boer schreef het ietwat ondermaatse optreden van zijn ploeg toe aan ‘het kleine veld en het kunstgras. Daar hadden wij in de eerste helft best moeite mee. Bovendien speelde Cambuur met veel spirit.’

SC Cambuur: Nienhuis, Peersman, Lachman, Van der Laan, Andriuskevicius (79. Houtkoop), Bakker, Byrne, Monteiro, Van de Streek (68.Van Veen), Barto, Hoefdraad (79. Vloet).

Ajax: Cilissen, Veltman, Van der Hoorn (42. Van Rhijn), Dijks, Viergever, Gudelj, Schöne (54. El Ghazi), Bazoer (87. Serero), Younes, Milik, Klaassen.

Scheidsrechter: Vink.

Scoreverloop: 0-1

Toeschouwers: 10.000 (uitverkocht)

Kaarten: geel voor Bakker en Van Veen (Cambuur) en Viergever (Ajax).

Man of the match Leonard Nienhuis kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek.

Wedstrijdsponsor: Airpress Holland, Leeuwarden.

Balsponsor, Rabobank,

Wisselsponsor: Verkley, Drachten.

Volgende thuiswedstrijd is op donderdag 21 april om 18.30 uur tegen Willem II.

Foto: www.dijksfotografie.com