058-2963300
SC Cambuur houdt de nul en weet weer wat winnen is

SC Cambuur houdt de nul en weet weer wat winnen is

23 maart 2024, 22:18

Wie nog niet aan het aftellen begonnen was zal dat bij het zien van het confronterende cijfer ‘vier’ op het dak van de spelerstunnel zeker hebben gedaan. Dan hebben we het natuurlijk over het aantal resterende competitiewedstrijden dit seizoen, want de kans is groot dat dit de laatste vier reguliere competitiewedstrijden ooit aan het Cambuurplein zullen zijn.

Het zal een factor zijn die zeker ook meespeelt in de kaartverkoop, want ook op een zaterdagavond tegen Telstar is het stadion van de huidige nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie nagenoeg uitverkocht (met uitzondering van het uitvak en afwezige seizoenkaarthouders). Een memorabel feit, zelfs voor een volksclub met een trouwe achterban als SC Cambuur.

Tot zover de enigszins romantische bespiegelingen vooraf, want het ging ook vanavond vooral om drie belangrijke punten. Heel belangrijk zelfs, als de troepen van De Jong nog aanspraak willen maken op dat felbegeerde ticket voor de Play-Offs.

Bij die missie kon de technische staf nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde Michael Breij, maar tot overmaat van ramp was ook Milan Smit geschorst vanwege zijn vijfde gele prent en ontbreekt Roberts Uldrikis vanwege interlandverplichtingen. Het was dus puzzelen aan geel-blauwe zijde en de oplossing werd gevonden in een wijziging van formatie. Van 4-3-3 naar 5-3-2, waarbij Floris Smand zijn rentree mocht maken in de basis en de beide backs, Sturla Ottesen en Sekou Sylla, iets meer aan aanvallen mochten denken dan gebruikelijk.

De bezoekers uit Velsen-zuid hanteren al langer diezelfde formatie en dan weet je vooraf dat 5-3-2 tegenover 5-3-2 doorgaans geen recept is voor spektakel. Wel voor veel duels, want overal op het veld werden koppeltjes gemaakt en was het vechten geblazen. Het leverde een ietwat slordig duel op, waarbij het spel veel van links naar rechts ging.

Kansen waren voor rust echter schaars, al waren de twee beste mogelijkheden wel voor SC Cambuur. Na bijna een half uur spelen kreeg Jeremy van Mullem de grootste kans, toen een fout in de opbouw bij Telstar balbezit opleverde voor Remco Balk en hij de aanstormende Van Mullem op maat bediende. Zijn schuiver in de lange hoek was niet eens zo slechts, maar Koeman junior (inderdaad de zoon van de bondscoach) kon knap redding brengen.

Het andere grote wapenfeit kwam uit een voorzet vanaf rechts van Anello en linksback Sekou Sylla mocht het eens proberen. Hij nam de bal in één keer op de pantoffel en zijn inzet was ook zeker tegen de touwen gegaan, ware het niet dat Koeman opnieuw als winnaar uit de strijd kwam.

Zo stond de brilstand nog op het scorebord tijdens de theepauze en was ook na rust zoeken naar openingen. Die werden na rust wel een stuk vaker gevonden dan in de eerste 45 minuten en zeker na de dubbele wissel van De Jong en de zijnen kreeg SC Cambuur meer grip. Welke invallers daar voor zorgden? Het waren uitgerekend de jongelingen Wiebe Kooistra en Matthias Nartey die met een sterke invalbeurt voor enig geel-blauw overwicht wisten te zorgen.

Daar heb je alleen niks aan als dat niet leidt tot doelpunten, maar nog geen tien minuten later zou ’t Woanskip dan eindelijk ook klinken voor wat de enige treffer van de avond zou blijken zijn. Een splijtende pass van invaller Nartey op de diepgaande Balk stond aan de basis van de treffer en laatstgenoemde maakte het ook geweldig af. Met een vlammend schot met zijn rechterbeen joeg hij de bal keihard tegen de touwen. Stand 1-0 en het publiek eindelijk op de banken.

De treffer deed de geelhemden zichtbaar goed want de ruimtes werden groter en de kansen talrijker. De bedrijvige Wiebe Kooiste probeerde het meermaals en ook Nartey mocht het na een steekbal van Van Kaam eens proberen vanuit kansrijke positie.

Wist Telstar daar dan helemaal niets tegenover te zetten? Wel degelijk, maar Van Osch was meerdere keren attent op pogingen van met name buiten de zestien. Ook het slotoffensief met een aantal aanvallende wissels van trainer Ulrich Landvreugd, overigens ooit nog actief voor SC Cambuur, sorteerde geen effect en SC Cambuur hield knap stand en trok de overwinning over de streep.

Eindelijk weer eens de nul en veel belangrijker: eindelijk weer eens drie punten. Het Leeuwarder wagonnetje is weer aangehaakt en de strijd om het laatste ticket voor de Play-Offs ligt weer helemaal open.

Volgende week staat er op de vertrouwde vrijdagavond weer een uitwedstrijd op het programma. Plaats van handeling is dan het Jan Louwers Stadion, waar FC Eindhoven de tegenstander is.

Opstelling SC Cambuur:
Van Osch; Ottesen (90′ Van der Meer), Tol, Smand, Bergsma, Sylla; Van Mullem (64′ Nartey), Van Kaam (C), De Jong (83′ Mercera); Balk (90′ Van der Veen) en Anello (64′ Kooistra)

Opstelling Telstar: Koeman Jr.; Kruiver, Apau (C), Kaandorp (81′ Van den Heerik), Oude Kotte, Turfkruier (88′ Van Dijk); Plat, Van de Loo, Seedorf (81′ Tahiri); El Kachati en Gravenberch (75′ Christos)

Scheidsrechter: Rob Dieperink
Aanwezige supporters: 9.630

Scoreverloop:
’73 1-0, Balk

Gele kaarten: El Kachati

Wedstrijdsponsor: Bourguignon Lease
Balsponsor: Garage Emmakade

Foto: www.dijksmedia.nl