058-2963300
SC Cambuur houdt geen punten over aan zeer teleurstellende voetbalavond

SC Cambuur houdt geen punten over aan zeer teleurstellende voetbalavond

29 januari 2024, 22:35

Maandagavond is bepaald niet de favoriete voetbalavond van iedereen bij geel-blauw, maar het zegt ook weer alles dat ook nu het Cambuur Stadion weer meer dan goedgevuld was. Het verhaal is bekend: SC Cambuur kwam afgelopen woensdag in actie in de KNVB-Beker en dan is het wel heel kort dag om op de daaropvolgende vrijdag opnieuw in actie te komen. En dus was de maandag gekozen als speeldag voor het duel tussen SC Cambuur en TOP Oss en net als in de bekerwedstrijd was het moeizaam vanavond. Bijzonder moeizaam zelfs, want de punten zouden niet in Leeuwarden blijven, maar meegaan in de spelersbus naar Brabant.

In de basiself van SC Cambuur vielen er twee andere gezichten te bespeuren ten opzichte van een week. Daarvan was er eentje noodgedwongen (Uldrikis ontbrak wegens ziekte) en eentje een al dan niet tactische keuze van de technische staf (aanvoerder Van Kaam moest vanaf de bank beginnen). Zij werden vervangen door nieuwkomer Agustin Anello, waardoor Smit in de punt mocht beginnen, en centraal achterin door Floris Smand. Jeremy van Mullem werd daarbij een linie doorgeschoven naar de zes-positie.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er overigens nog een fraai gebaar vanuit de selectie richting Marcel Schaapman. De onlangs zwaar geblesseerd geraakte middenvelder kreeg een hart onder de riem van zijn kornuiten, die het veld betraden in een speciaal shirt met daarop de tekst ‘sterkte Marcel’. Het zegt iets over de saamhorigheid binnen de club en groep en dat valt alleen maar te prijzen.

Minder te prijzen viel de amusementswaarde in de eerste helft, want de bezoekers uit Oss maakten het veld met vijf verdedigers achterop bijzonder klein en met de linies ook nog eens dicht op elkaar was er weinig ruimte om te voetballen voor de thuisploeg. Dat probeerde het overigens wel en werd ook wel een aantal keer gevaarlijk met Tol, Smit en Breij, maar het was veel te weinig om doelman Havekotte te verschalken.

Dat was andersom gelukkig ook het geval, al moest Van Osch daarbij wel een aantal keer handelend optreden. Bij de grootste kans van de eerste 45 minuten hoefde dat overigens niet, want Nieuwpoort schoot de bal die hij gelukkig voor de voeten kreeg na een vrije trap ruim naast.

Zonder doelpunten hoopte de Twaalfde Man op iets meer spektakel na de theepauze en dat kwam er gelukkig ook. Niet dat het puntje-van-de-stoel werk was, maar de wedstrijd was wel iets opener en SC Cambuur kwam er stukje bij beetje meer doorheen.

Dat kwam niet in de laatste plaats door een goede invalbeurt van Wiebe Kooistra. De nog maar 17-jarige buitenspeler speelde zonder schroom en zocht veelvuldig zijn man op en niet zonder resultaat. Eerst had hij een goede in actie huis waarmee hij Smit in stelling bracht en even later was De Jong het eindstation.

Beide keren bleef ’t Woanskip echter uit, maar dat zou duren tot de 75e minuut. Het was Michael Breij die mocht aanleggen voor een corner en met een fraaie krul vloog de bal direct het doel in. Al bleek uit nadere bestudering dat Remco Balk de bal nog net toucheerde en daarmee de goal achter zijn naam kreeg.

De ban gebroken en dan in ieder geval drie punten overhouden aan een moeizame avond. Nee, zo zou het niet gaan en dat kan SC Cambuur alleen zichzelf kwalijk nemen. Eerst mocht Allemeersch de bal frank en vrij aannemen en draaien op de rand van de zestien en toen er nog steeds geen druk werd gezet schoot hij ook meteen maar richting het doel. Nog succesvol ook. Van Osch kwam er niet aan en het was weer gelijk.

Het zou vijf minuten voor tijd nog erger worden toen TOP Oss nog maar eens counterde en daar een hoekschop aan over hield. De bal was lang onderweg en iedereen in het stadion zag dat de bal naar Van Eijma zou gaan en die kon desalniettemin nog steeds koppen bij de tweede paal en dat deed hij nog goed ook. De bal ging naar de lange hoek en die was open en de voorsprong een feit.

Stand 1-2 en SC Cambuur moest in de achtervolging. Dat deed het met alle goede bedoelingen en alle aanvallende intenties. Meerdere hoekschoppen zouden volgen, maar geen doelpunten. Zo werd het een even teleurstellende als pijnlijke avond voor geel-blauw en dan hebben we het nog niet eens over het bekertje dat in extremis werd gegooid waardoor de wedstrijd ook nog werd gestaakt. Maar laten we daar niet nog meer woorden aan vuil maken.

Vrijdag is het andermaal Cambuur-avond en zet de spelersbus koers naar Tilburg. Daar wacht de koploper van de Keuken Kampioen Divisie op De Jong en de zijnen: Willem II.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Tol, Bergsma (61’ Van der Meer), Smand (87’ Van der Veen), Poll; Van Mullem (46’ Van Kaam), De Jong (87’ Nartey), Breij (C); Balk, Smit en Anello (61’ Kooistra)

Opstelling TOP Oss: Havekotte (C); Troupée, Pata, Stensrud (60’ Zimmerman), Nieuwpoort, Lambrix (76’ Van Leeuwen); Kuijpers (60’ Rehmi), Van Eijma, Allemeersch; Ladan (76’ Doumtsios) en Mulder

Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Aanwezige supporters: 9.442

Scoreverloop:
75’ 1-0, Balk
79’ 1-1, Allemeersch
85’ 1-2, Van Eijma

Gele kaarten: Van Eijma, Stensrud, Zimmerman en Pata

Wedstrijdsponsor: Kunststof Kozijnen Fabriek Heerenveen
Balsponsor: Miedema Bouwmaterialen
Aanvoerdersbandsponsor: Monnq

Foto: www.dijksmedia.nl