058-2963300
SC Cambuur houdt knap stand in Alkmaar

SC Cambuur houdt knap stand in Alkmaar

22 januari 2022, 22:35

Eerder vanavond stonden SC Cambuur en AZ in het gerenoveerde AFAS Stadion tegenover elkaar. De plek waar Henk de Jong en zijn manschappen afgelopen seizoen op soevereine wijze het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie behaalden. Maar in schril contrast met deze kampioenswedstrijd is de tegenwoordige thuishaven van de Noord-Hollanders een stadion waar de Leeuwarders eigenlijk louter slechte herinneringen aan bewaren. Met als dieptepunt de uitschakeling in de halve finale van het KNVB-Bekertoernooi op 2 maart 2017. In een ware thriller werd Cambuur destijds pas na het nemen van strafschoppen door de Alkmaarders uitgeschakeld.

De Alkmaar Zaanstreek combinatie slaagt er al jaren in om met relatief beperkte middelen bovenin mee te draaien. Keer op keer plukken de Alkmaarders de vruchten van de veelgeprezen scouting en opleiding, waarbij Guus Til, Teun Koopmeiners en Calvin Stengs enkele bekende exponenten zijn. Maar ook de huidige selectie herbergt met spelers als Jesper Karlsson en Owen Wijndal weer een aantal namen die straks ongetwijfeld voor veel geld verkocht zullen worden. Na een hobbelige start van de kaasstedelingen is de ploeg van hoofdtrainer Pascal Jansen inmiddels volop op stoom gekomen resulterend in maar liefst zes competitiezeges op rij. Bovendien behaalde AZ midweeks ten koste van FC Twente de kwartfinale van de KNVB beker. Het was dan ook geen boute voorspelling dat de in bloedvorm verkerende Alkmaarders als huizenhoge favoriet aan het duel begonnen. “Maar we hebben ons goed voorbereid op het treffen met AZ, ruimschoots de tijd genomen om beelden te bekijken en mede op basis daarvan een strijdplan bedacht”, aldus assistent trainer Pascal Bosschaart in zijn voorbeschouwing op dit treffen. Dit strijdplan bleek voor Cambuur soelaas te bieden, want de geel-blauwen slaagden er deze avond in om AZ van scoren af te houden en voor de derde keer op rij gelijk te spelen. Dit gelijkspel voelde als een bonuspunt en zorgde ervoor dat de Leeuwarders in opperbeste stemming over de Afsluitdijk huiswaarts keerden.

De trotse huidige nummer acht van de Eredivisie was met de nodige personele problemen naar Alkmaar afgereisd. Nog zonder de Afrika Cup-gangers Issa Kallon en David Sambissa. Bovendien ontbraken de geschorste Alex Bangura en geblesseerde Mees Hoedemakers bij de wedstrijdselectie. Daar tegenover stond de terugkeer van basiskracht Doke Schmidt en mocht de winterse versterking Sekou Sylla zijn debuut in de Eredivisie maken. Bij de thuisploeg had hoofdtrainer Pascal Jansen gekozen voor hetzelfde elftal als bij de doordeweekse overwinning op FC Twente. Cambuur kwam brutaal uit de startblokken en combineerde er in de openingsfase lustig op los. Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam van Håkon Evjen die na ruim een kwartier het doel van Sonny Stevens onder vuur nam. Sonny Stevens verwerkte het afstandsschot van de Noorse aanvaller echter tot corner waaruit verder geen gevaar kwam. Waar in de beginfase van het treffen Cambuur het initiatief in de wedstrijd had, namen de Alkmaarders in de loop van de eerste helft het heft steeds meer in handen. Zonder overigens echt gevaarlijk te worden, waardoor de geel-blauwen tamelijk eenvoudig overeind bleven en beide ploegen met de brilstand op het scorebord aan de thee gingen.

Na de hervatting kwamen twee ongewijzigde ploegen het veld op. Het spelbeeld veranderde ook niet. De Alkmaarders waren veelal op de helft van de Leeuwarders te vinden, maar tot echt opwindende momenten in het Leeuwarder strafschopgebied kwam het vooralsnog niet. De rood-witten drongen wel steeds meer aan, maar Cambuur verdedigde gegroepeerd en hoopte op een sporadische uitval. Na bijna een uur kwamen Maxim Gullit en Michael Breij binnen de lijnen voor de moe gestreden Sekou Sylla en Nick Doodeman. De ingevallen Michael Breij zorgde vlak na zijn entree met een diagonaal schot voor het eerste gevaar aan Leeuwarder zijde. Zijn inzet werd ternauwernood gekeerd door de Deense doelman Peter Vindahl Jensen. Halverwege het tweede bedrijf probeerde ook AZ met het inbrengen van twee verse krachten, namelijk Thijs Oosting en Albert Gudmundsson, de druk nog verder op te voeren. Dani de Wit leek vlak voor tijd de 1-0 binnen te koppen, maar de uitblinkende Sonny Stevens zorgde met een geweldige reflex ervoor dat de bal naast ging. AZ klopte ook in de slotfase nog nadrukkelijker op de deur, de hoekschoppen waren op twee handen niet meer te tellen, maar Cambuur leverde een fantastische teamprestatie door de gelederen gesloten te houden en een zwaar bevochten 0-0 over de eindstreep te slepen.

Na vanavond wacht na een vrij competitieweekend over twee weken voor de geel blauwen opnieuw een lastige uitwedstrijd. Op zaterdag 5 februari is in de Galgenwaard het ambitieuze FC Utrecht de eerstkomende tegenstander. Het rommelt al enige tijd in Utrecht en het is op dit moment bepaald geen ploeg die de pannen van het dak speelt. Mindere resultaten, supporters die verhaal kwamen halen, keeperwissels zeggen veel hoe op dit moment in Utreg de vlag erbij hangt. Aan het Cambuurplein werden de Domstedelingen eind vorig jaar nog knap met 2-1 verslagen. Aan de Leeuwarders de taak om René Hake en consorten opnieuw aan de zegekar te binden.

Opstelling AZ: Peter Vindahl Jensen, Owen Wijndal, Sam Beukema, Aslak Fonn Witry, Jordy Clasie, Dani de Wit, Fredrik Midtsjø, Yukinari Sugawara, Håkon Evjen (65. Thijs Oosting), Vangelis Pavlidis (64. Albert Gudmundsson), Jesper Karlsson

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Sekou Sylla (57. Maxim Gullit), Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (74. Marco Tol), Doke Schmidt, Robin Maulun (85. Jasper ter Heide), Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs, Patrick Joosten (74. Tamás Kiss), Roberts Uldrikis, Nick Doodeman (57. Michael Breij)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Gele kaarten: Sekou Sylla, Tamás Kiss (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: –

Foto: www.dijksmedia.nl