058-2963300
SC Cambuur houdt knap stand tegen De Graafschap

SC Cambuur houdt knap stand tegen De Graafschap

19 mei 2019, 23:19

SC Cambuur is boven zichzelf uitgestegen in de thriller tegen De Graafschap. Een formidabel collectief hield de Doetichemmers op 1-1. Deze stand biedt perspectief in de return op woensdag. Het was een wedstrijd die alles in zich had wat voetbal boeiend kan maken. Pure reclame voor de sport met Cambuur in de hoofdrol. Een rode kaart tegen, een penalty tegen en dan nog niet buigen, laat staan van barsten. In tegendeel. Na de penalty en de kaart kreeg Cambuur zelfs de beste kansen om de wedstrijd winnend af te sluiten. Dit was het Cambuur zoals het thuispubliek graag ziet. Van vrijwel meet af aan zat Cambuur er boven op, wetende dat De Graafschap ook niet slap zou beginnen.

Keeper Xavier Mous zette al in de vijfde minuut de eerste pion neer op de kaart voor Man of the Match door een inzet van de uitblinkende Furdjel Narsingh net buiten de palen te tikken. Diezelfde Narsingh, die in het onbestorven verleden voor Cambuur uitkwam, was een voortdurende plaag voor de Cambuur-defensie. Na een kwartier leefde Cambuur op door een goal van Robertha, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Het was wel het sein dat Cambuur ook het laatste restje schroom van zich af wierp en zich een volwaardige tegenstander toonde, waar De Graafschap de nodige moeite mee had en nog zou krijgen. Mous bracht nog een keer redding op een inzet van El Jebli. Maar moest in de 33e minuut het antwoord schuldig blijven op een lepe prik van Narsingh in de hoek: 0-1. Twee minuten later was de stemming geheel en al omgekeerd. Even slikken en toen kwam dat moment van de gelijkmaker. Uit het niets werd het 1-1. Het stadion kolkte! Nog voor de rust moest Mous weer attent zijn door een inzet formidabel te keren.

De tweede helft was nauwelijks aangebroken of scheidsrechter Jeroen Manschot trok de rode kaart voor een overtreding van Emmanuel Mbende. Een omstreden beslissing. Trainer René Hake: “Als dit een rode kaart is, vraag ik mij wat het criterium voor een rode kaart is.” Daar bleef het niet bij. Mous ontnam op een schitterende wijze twee keer De Graafschap de kans op een  voorsprong. Wat stond die man te keepen! Dat was in de 52e minuut. Drie minuten later hield hij Cambuur opnieuw in de race. Toen kwam de 61e minuut. Tot verbazing van alles en iedereen met een geel-blauw hart wees Manschot naar de stip. Kallon zou hands hebben gemaakt. Een zware beslissing, maar een blik op het VAR-scherm veranderde daar niks aan. De supporters op Noord zorgden voor enig rumoer. Volgens Graafschap-trainer Henk de Jong brachten zij daarmee Fabian Serrarens wat uit evenwicht. Hoe dan ook hij schoot en Mous keerde en wederom kwam er een dikke plus op zijn C.V.

Cambuur putte moed uit die save. Wat heet, uit een voorzet van Van Wermeskerken kreeg Robertha een uitgelezen kans om de 2-1 binnen te koppen. De bal ging echter regelrecht naar de handen van keeper Bertrams.  Even eerder had hij ook al een riante kans op een doelpunt gemist. Matthew Steenvoorden mocht ook nog een keer aanleggen, maar hij kreeg de bal niet lekker voor zijn voeten. Cambuur zocht als het even kon duidelijk de aanval. De Graafschap deed dat ook en was af en toe dreigend, maar ook daar onbrak de nauwkeurigheid. Hake koestert het gegeven dat Cambuur in uitwedstrijden van zich af weet te bijten en dus gaat de ploeg vol vertrouwen woensdag naar De Achterhoek.

SC Cambuur: Mous, Van Wermeskerken, Mbende, Steenvoorden, Sambissa, Maulun, Schilder, Jansen, Kallon, Robertha, Ciganiks

De Graafschap: Bertrams, Straalman, Lars Nieuwpoort (45 Sven Nieuwpoort), Tutuarima, Narsingh, Vet (66 Benschop), Bahoui (79 Van Mieghem), El Jebli, Matusiwa, Serrarens, Owusu

Scheidsrechter: J. Manschot

Scoreverloop: 33. 0-1 Narsingh; 35. 1-1 Maulun

Gele kaarten: Steenvoorden en Mbende (SC Cambuur)

Rode kaarten: Mbende (SC Cambuur)

Supporters aanwezig: 8.542

Man of the Match: Xavier Mous kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor: Eisma Mediagroep, Leeuwarden

Balsponsor: Energie Inspectie Friesland, Leeuwarden

Foto: www.dijksfotografie.nl