058-2963300
SC Cambuur in het nieuwe jaar voortvarend van start

SC Cambuur in het nieuwe jaar voortvarend van start

3 januari 2021, 17:13

Nu we het roerige en bewogen kalenderjaar 2020 definitief achter ons hebben gelaten, was het eerder vanmiddag voor Henk de Jong en zijn geel-blauwe brigade zaak om de sportieve draad weer op te pakken en de jacht op promotie naar de Eredivisie een positieve impuls te geven. Eerste halte in 2021 was het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. Ondanks het vertrek van smaakmaker Kaj de Rooij naar NAC Breda staan de Blauw-Witten op dit moment keurig in het linkerrijtje. Dat het elftal van trainer Ernie Brandts niet mag worden onderschat bleek wel in hun thuiswedstrijd tegen De Graafschap. FC Eindhoven bewees Cambuur daarmee een dienst door diep in blessuretijd de Superboeren met 3-2 te verslaan. De Brabanders hebben met Joey Slegers – die weer op de weg terug is naar volledige fitheid – een speler in eigen gelederen die het elke verdediging lastig kan maken. Voor de lijstaanvoerder was het zaak om het goede gevoel vast te houden en geen misstap te begaan zoals bij de start van 2020. “Vorig jaar verloren we na de winterstop twee keer op rij en daar moeten we van leren. Daar zijn we ook met de groep mee bezig, we zullen kwaliteit moeten leveren in alles wat we doen. Zeker tegen een goede tegenstander als FC Eindhoven.”, aldus Henk de Jong in zijn wekelijkse perspraatje. En kwaliteit werd er vanmiddag geleverd, want onder aanvoering van Robert Mühren werd de ploeg uit de Lichtstad eenvoudig aan de kant gezet. Met name in de eerste helft ging het aan Cambuur zijde van een leien dakje resulterend in een 1-5 ruststand. De tweede helft was duidelijk van een minder niveau, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in 2-5 eindigde. Een nagenoeg perfecte middag voor Cambuur, ook doordat er geen kaarten werden geïncasseerd en zich geen vervelende blessures voordeden. Door deze overwinning bevestigde de Leeuwarder equipe haar status als koploper en heeft het de beste papieren in de strijd om de tweede periodetitel.

Aan de Aalsterweg had Henk de Jong logischerwijs gekozen voor dezelfde elf als in de laatste uitwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam. Dus ook met de jarige Issa Kallon die vandaag 25 kaarsjes mocht uitblazen. Bij de gastheren vormde het ontbreken van Jort van de Sande een flinke aderlating. De rossige aanvalsleider was vanmiddag geschorst. Hij werd voorin vervangen door de van ADO Den Haag gehuurde Hugo Botermans. Cambuur beleefde een vliegende start in het nieuwe jaar, want al in de vierde minuut was het raak. Wie anders dan Robert Mühren tekende op aangeven van Mitchel Paulissen voor de eerste geel-blauwe treffer in 2021. Een kwartier later was het opnieuw raak toen Issa Kallon de bal teruglegde en Robert Mühren de bal hard tegen het net aanknalde. Diezelfde Issa Kallon zorgde op zijn verjaardag voor de 0-3. Hij ‘verraste’ met zijn schot Ruud Swinkels in de korte hoek. Joey Sleegers bracht de spanning weer terug in de wedstrijd door op het half uur de 1-3 aan te tekenen, maar Calvin Mac-Intosch vergrootte de marge weer naar drie toen de centrale verdediger zijn eerste doelpunt van het seizoen binnenkopte. Toen scheidsrechter Blank daarna ook nog Mawouna Amevor met rood van het veld stuurde, was alle voor zover nog aanwezige spanning weg. Helemaal toen Robert Mühren uit een strafschop vlak voor rust de 1-5 op het scorebord zette.

Ondanks de numerieke meerderheid was Cambuur in de tweede helft niet in de staat om voor meer spektakel te zorgen. Al leek Cambuur vroeg na rust na een vermeende handsbal wederom een penalty te krijgen, maar scheidsrechter Blank werd terecht door zijn assistent gecorrigeerd. Het spelbeeld was in de tweede helft duidelijk. De Leeuwarders hoefden niet meer zonodig en de gastheren konden met een man minder nauwelijks gevaar stichten. Wel zorgde de ingevallen Pieter Bogaers met het enige doelpunt na de thee voor de 2-5 eindstand. Ook het inbrengen van een flink aantal wisselspelers bracht hierin geen verandering meer.

Na vanmiddag is komende vrijdag FC Volendam de laatste tegenstander in de heenronde van het seizoen ‘20/’21. Ook dit seizoen is bij de Wijdbroeken de hand van trainer Wim Jonk duidelijk zichtbaar. De Volendammer laat zijn elftal op een aanvallende en attractieve wijze spelen en het Andere Oranje scoort er over het algemeen dan ook lustig op los. Het is dan ook niet verwonderlijk dat trainer en spelers op menig wenslijstje bij andere clubs voorkomen. Ondanks het meestal aantrekkelijke spel hebben de Volendammers toch al aardig wat punten verspeeld en vinden we het elftal van Wim Jonk pas terug op de zesde plaats. Echter heeft het recente verleden uitgewezen dat Cambuur het thuis vaak moeilijk heeft met FC Volendam. Vorig seizoen werd in de competitie thuis met 1-2 verloren en ook in de voorbereiding op het huidige seizoen delfden de Leeuwarders met 0-4 het onderspit. Laat daarom één van de goede geel-blauwe voornemens zijn om in het thuisduel tegen de Volendammers de drie punten in eigen huis te houden.

Opstelling FC Eindhoven: Ruud Swinkels, Jason Bourdouxhe, Maarten Peijnenburg, Mawouna Amevor, Lorenzo van Kleef, Jens van Son (46. Pieter Bogaers), Brian de Keersmaecker (46. Mitchel van Rosmalen), Iker Pozo, Joey Sleegers (83. Alef Joao), Hugo Botermans (75. Valentino Vermeulen), Jacky Donkor

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa (69. Joris Kramer), Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (88. Sven Nieuwpoort), Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs (69. Michael Breij), Giovanni Korte, Robert Mühren (88. Pouwels), Issa Kallon (69. Jarchinio Antonia)

Scheidsrechter: de heer E. (Erwin) Blank

Gele kaarten: Jens van Son, Maarten Peijnenburg (FC Eindhoven)

Rode kaart: Mawouna Amevor (FC Eindhoven)

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.cambuurimages.nl