058-2963300
SC Cambuur in slotfase onderuit bij en tegen Helmond Sport

SC Cambuur in slotfase onderuit bij en tegen Helmond Sport

1 september 2023, 22:20

Dit weekend is het alweer tijd voor speelronde 4 in de Keuken Kampioen Divisie. Voor onze geel-blauwen betekende dit een duel op Sportpark de Braak waar ze tegenover Helmond Sport stonden. Net als in Leeuwarden maken ze zich in Helmond op voor een verhuizing naar een nieuw stadion. En net als in Leeuwarden had dat ook in Helmond de nodige voeten in de aarde. Maar als alles volgens plan verloopt spelen ook de Brabanders volgend jaar in een nieuw multifunctioneel stadion dat pal naast het huidige GS Staalwerken Stadion verrijst. Het nieuwe onderkomen onderstreept de ambities van de Kattenmeppers en laat zien dat in de Keuken Kampioen Divisie serieus rekening moet worden gehouden met de Helmonders.

De start dit seizoen aan de Braak is echter nog enigszins teleurstellend, want tot vanavond met maar drie punten uit evenzo veel wedstrijden had hoofdtrainer Bob Peeters zichzelf – en uiteraard de club – een prettiger competitiestart gewenst. Aan kwaliteit overigens geen gebrek in Helmond, want met spelers als Giannis-Fivos Botos, Martijn Kaars, Elmo Lieftink, Peter van Ooijen en Arno van Keilegom beschikt Helmond Sport over voldoende kwaliteit. En wie in de catacomben van het oude stadion rondloopt komt ook veel oude bekenden van onze club tegen. Zo is Tim Bakens er assistent-trainer en keerde Dirk Jan Derksen als Hoofd Scouting terug bij de club waar hij in 2009 zijn actieve carrière als betaald voetbal speler afsloot. En als klap op de vuurpijl werd enkele weken geleden Doke Schmidt in Helmond gepresenteerd als nieuwste aanwinst.

SC Cambuur kende met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden een prima competitiestart. Hoofdtrainer Sjors Ultee – die in het verleden op de Braak als assistent-trainer werkzaam was – liet in zijn wekelijkse perspraatje daarbij weten met name tevreden te zijn over de energie en gretigheid die zijn selectie tot op heden laat zien. “Daar zijn we zeker erg blij mee, maar tegelijkertijd zijn er ook nog een aantal dingen waar we ons in kunnen verbeteren. Het aantal treffers dat we tot dusver hebben tegen gekregen is daar een voorbeeld van. Hier hebben we de afgelopen week hard aan gewerkt en met name in de restverdediging en de keuzes die we maken, zowel met als zonder de bal, kunnen we nog groeien. Overigens ging dat in de tweede helft tegen Jong Ajax al een stuk beter en daar willen we op voortborduren”, aldus Ultee. Maar aan de prima competitiestart kwam vanavond op ruwe wijze een einde. Sjors Ultee en zijn manschappen liepen namelijk voor het eerst dit seizoen tegen een nederlaag aan. Het duel eindigde namelijk in een 2-1 overwinning voor de thuisclub. Martijn Kaars was met twee doelpunten voor de thuisclub uiteindelijk de match winnaar.

Nu vandaag op transferdeadline de stofwolken van de transfercarrousel in de meeste Europese competities zijn neergedaald is duidelijk met welke selectie Sjors Ultee de eerste seizoenshelft ingaat. De veruit meest gestelde vraag in deze periode was of Alex Bangura onze linksback zou blijven? Hij maakt op de valreep toch een welverdiende transfer naar Middlesbrough, waardoor Sekou Sylla zijn logische vervanger was. Verder hield Ultee zo veel mogelijk vast aan de ploeg die de twee voorbije wedstrijd winnend had afgesloten. Alleen Youns El Hilali verving Michael Breij die vanwege privé omstandigheden afwezig was. Bij de thuisploeg had trainer Bob Peeters zijn basisformatie na de nederlaag bij Jong PSV over de kop gegooid. Op maar liefst drie plaatsen was de opstelling aangepast. Ook kon de Belgische oefenmeester nog geen beroep doen op Anthony van den Hurk die gisteren werd aangetrokken.

In het matig gevulde stadion schotelden beide elftallen het publiek een weinig verheffende eerste helft voor. Cambuur had door Silvester van der Water al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kunnen komen, maar het ontbrak de buitenspeler aan kracht en precisie om doeltreffend te zijn. Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar uitgespeelde kansen vielen er niet te noteren. Een 0-0 ruststand was dan ook het logische gevolg.

Na rust was het meteen raak voor de thuisploeg. Martijn Kaars was net iets eerder bij de bal dan Yanick van Osch en tikte de 1-0 binnen. Het was daarna zaak voor de formatie van Sjors Ultee om de opgelopen schade snel uit te poetsen. Het inbrengen van ondermeer Roberts Uldrikis moest voor meer offensieve dadendrang leiden. De Letse spits leek halverwege de score gelijk te trekken, maar zijn kopbal werd op onwaarschijnlijke wijze door Wouter van der Steen uit het doel gehouden. De gelijkmaker kon in deze fase niet uitblijven en kwam er uiteindelijk ook. Milan Smit zorgde uiteindelijk met zijn vierde seizoenstreffer voor de bevrijdende gelijkmaker. Na deze 1-1 wilden de Leeuwarders doordrukken en gingen met vol overgave voor de 1-2. Remco Balk was met een gevaarlijk schot nog het dichtst bij de 1-2. Maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd sloeg Martijn Kaars opnieuw genadeloos toe en bezorgde Cambuur daarmee een enorme kater.

Aan Cambuur is het nu zaak om zich te revancheren. En dat moet dan volgend weekend gebeuren tegen FC Den Bosch. Dit keer niet op de vaste vrijdagavond, maar vanwege het interlandweekend op de zaterdagavond (18.45 uur). De Bosschenaren worden dit seizoen getraind door de Pools-Duitse coach Tomasz Kaczmarek. FC Den Bosch dat gedeeltelijk in handen is van de Amerikaanse Pacific Media Group opereert de laatste jaren in de marge van de Eerste divisie, maar van onderschatting mag en kan geen sprake zijn.

Opstelling Helmond Sport: Wouter van der Steen, Mees Kreekels, Flor van den Eyden, Elmo Lieftink, Gabriël Çulhacı, Doke Schmidt (77. Bram van Vlerken), Michael Chacon, Mohamed Mallahi (74. Arno van Keilegom), Joseph Amuzu (74. Peter van Ooijen), Giannis-Fivos Botos (67. Håkon Lorentzen), Martijn Kaars

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Sekou Sylla (59. Vincent Pichel), Marco Tol, Floris Smand, Gabi Caschili (66. Léon Bergsma), Youns El Hilali (59. Roberts Uldrikis), Fedde de Jong (91. Milan de Koe), Daniël van Kaam, Silvester van der Water (66. Wiebe Kooistra), Milan Smit, Remco Balk

Scheidsrechter: Kevin Puts

Gele kaarten: Joseph Amuzu, Flor van den Eyden, Martijn Kaars (Helmond Sport) en Remco Balk (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 1.537

Scoreverloop:
48’ 1-0, Martijn Kaars
70’ 1-1, Milan Smit
90’ 2-1, Martijn Kaars

Foto: www.dijksmedia.nl