058-2963300
SC Cambuur in top drie na zege op Jong PSV

SC Cambuur in top drie na zege op Jong PSV

23 september 2019, 22:15

Na drie fijne overwinningen op rij was er vanavond voor Henk de Jong en zijn manschappen alles aangelegen om deze winning streak tegen Jong PSV voort te zetten. Plaats van handeling was De Herdgang, het prachtige en moderne trainingscomplex van de Philips Sport Vereniging. Qua ambiance stond het treffen in groot contrast met de topper tussen de hoofdmachten van PSV en Ajax die een dag eerder in het Philips Stadion werd afgewerkt. En ook zeker niet te vergelijken met de heksenketel waar normaliter in het Cambuur Stadion sprake van is. Het was dan vooraf ook de vraag of Cambuur zich voldoende kon opladen om de Eindhovense talenten aan de zegekar te binden. In zijn wekelijkse voorbeschouwing was hoofdtrainer Henk de Jong daarover duidelijk: “Als we ons vooraf al gaan rijk gaan rekenen, dan gaan we er aan.” Hoewel het Jong PSV van trainer/coach Peter Uneken zich tot vanavond in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie bevond, was het zeker op voorhand geen wedstrijd waar al te gemakkelijk over gedacht moest worden. Jaar op jaar blijkt namelijk dat de PSV fabriek over een niet aflatende stroom aan talenten beschikt. Zo dienden zich afgelopen jaar spelers als Cody Gakpo en Mohamed Ihatarren al aan en is dit seizoen in het bijzonder het Amerikaanse talent Richard Ledezma die in positieve zin de aandacht trekt. Ook stond Claudio Gomes, de van Manchester City gehuurde Fransman, aan de aftrap. Deze talentvolle middenvelder stond in het begin van dit seizoen ook in de belangstelling van Cambuur. Het duel tussen Jong PSV en Cambuur eindigde uiteindelijk in een 0-1 overwinning voor Cambuur. Matchwinnaar was Calvin Mac-Intosch die met zijn doelpunt ervoor zorgde dat de Leeuwarders naar de derde plek op de ranglijst stegen.

Uitgezonderd Doke Schmidt en Jarchinio Antonia was Cambuur met een nagenoeg fitte selectie naar Brabant afgereisd. Er was geen enkele aanleiding om wijzigingen in het basis elftal door te voeren, dus stonden dezelfde elf als in de laatste wedstrijd tegen Helmond Sport aan de aftrap. Hoewel de grote ‘sterren’ van de Eindhovense beloftenformatie vanavond ontbraken liet de thuisploeg in de beginfase zien over meer dan voldoende voetbaltechnisch vermogen te beschikken. Na een kwartier spelen nam de geel blauwe formatie het heft meer in handen en kreeg het een aantal mogelijkheden op rij om de score te openen. Eerst kopte Robert Mühren op aangeven van Robin Maulun rakelings langs. Even later spatte een poeier van Calvin Mac-Intosch op de vuisten van doelman Mike van de Meulenhof uiteen, waarna Ragnar Oratmangoen uit de rebound hoger overschoot. Ook Robin Maulun kreeg een fraaie schietkans, maar zijn schot werd geblokt. Na ruim een half uur spelen strandde opnieuw Robert Mühren op de attent keepende sluitpost van Jong PSV. Cambuur miste de brille om Jong PSV uit het zadel te werpen. De Leeuwarders waren in de eerste helft verreweg de gevaarlijkste ploeg, kregen genoeg mogelijkheden, maar hadden kort voor rust door een inzet van de talentvolle Richard Ledezma ook zo maar op achterstand kunnen komen. Zijn schuiver ging gelukkig rakelings naast. Op slag van rust leken Henk de Jong en zijn manschappen alsnog loon naar werken te krijgen. Issa Kallon mocht alleen op het doel van Jong PSV afstormen, maar zijn wippertje kwam via de paal weer terug in het speelveld. Daardoor zochten beide ploegen doelpuntloos de kleedkamer op.

In de tweede helft bleef David Sambissa in de kleedkamer achter. De linkerverdediger werd vervangen door Alex Bangura. Het eerste kwartier na rust waren beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Het spel ging heen en weer. Een rode kaart voor Robin Maulun na een overtreding van achteren op Claudio Gomes zette de wedstrijd op zijn kop. Wat met elf man op het veld echter niet lukte, slaagde vlak daarna met een man minder juist wel. Calvin Mac-Intosch zorgde namelijk met een fraaie omhaal voor de verlossende 0-1. Ook na deze openingstreffer bleef Cambuur de bovenliggende partij en liet het na om verder afstand te nemen. Met een driedubbele wissel probeerde de thuisploeg de stand gelijk te trekken. Tot echte kansen kwamen de beloften van PSV in het restant van de wedstrijd niet, maar door de minieme voorsprong bleef de wedstrijd tot het laatste moment spannend.

Over vier dagen staat alweer de volgende wedstrijd op het programma. Een uitwedstrijd die door menig Cambuur supporters al geruime tijd rood omcirkeld in hun agenda staat. Komende vrijdagavond vindt namelijk het treffen tussen FC Volendam en SC Cambuur plaats. Het duel tegen de ploeg die dit jaar onder leiding van Wim Jonk en Sipke Hulshoff – vanavond beiden bij de wedstrijd aanwezig – een nieuwe weg is ingeslagen zal voor de Leeuwarders opnieuw geen gemakkelijke opgave worden. Des te meer is de steun van onze geel blauwe supportersschare in het palingdorp gewenst om de drie punten mee terug te nemen naar Leeuwarden.

Opstelling Jong PSV: Mike van de Meulenhof, Rico Zeegers, Maxime Soulas, Tijn Daverveld, Chris Gloster, Robin Schoonbrood (74. Sekou Sidibe), Richard Ledezma, Claudio Gomes, Robin Lauwers (77. Yorby Vertessen), Cyril Ngonge, Oliver Horváth (77. Baggio Wallenburg)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jordy van Deelen, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa (46. Alex Bangura), Robin Maulun, Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Issa Kallon (89. Sven Nieuwpoort), Robert Mühren, Ragnar Oratmangoen (58. Giovanni Korte)

Scheidsrechter: de heer E. (Erwin) Blank

Gele kaarten: Richard Ledezma, Robin Schoonbrood (Jong PSV), Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Calvin Mac-Intosch, Giovanni Korte (SC Cambuur)

Rode kaart: Robin Maulun (SC Cambuur)

Fotografie: www.cambuurimages.nl