058-2963300
SC Cambuur in zinderend duel langs Jong Ajax

SC Cambuur in zinderend duel langs Jong Ajax

2 november 2018, 23:11

In een zinderend duel heeft SC Cambuur voor het eerst in de geschiedenis van Jong Ajax gewonnen. De lichtvoetige Amsterdammers stonden tegenover een tot op het bot gemotiveerde thuisclub. Jong Ajax had het meeste balbezit en was ook veruit het meest in de aanval, maar op moment dat er afgedrukt moest worden stond Cambuur als een leeuw te verdedigen. De doelpunten van Cambuur, alle twee van Justin Mathieu, vielen op cruciale ogenblikken. Na zes minuten was het al 1-0. Kevin van Kippersluis verloor net buiten de zestien een kopduel van keeper Dominik Kotarski, maar de bal kwam bij Mathieu, en die trof met een fraaie boogbal doel. Vier minuten later kreeg de goed spelende Letse international Andrejs Ciganiks dé kans om de voorsprong te verdubbelen, maar hij schoot voor open doel te gehaast en over.

Ajax nam het initiatief en Cambuur kreeg het moeilijk. Omar El Baad moest een bal van de doellijn halen, Xavier Mous pakte tot twee keer toe stijlvol een inzet van Gravenberch. Cambuur deed ook wat terug door Van Kippersluis. Zijn voorzet over de grond was op maat, maar Karim Rossi kreeg de bal niet langs Kotarski.

In de tweede helft kwam Cambuur opnieuw een keer sterk door. Mathieu werd in de 52e minuut gevloerd door Sven Botman en scheidsrechter Erwin Blank wees zonder aarzelen naar de penalty-stip. Botman kreeg geel, zijn tweede, en moest naar de doucheruimte. Mathieu nam de strafschop feilloos: 2-0. Ajax met tien man is toch wat anders dan Ajax met elf. Cambuur kreeg meer mogelijkheden. Het flitsende was er wat af bij de bezoekers, maar ze scoorden wel de aansluitingstreffer: 2-1 vlak nadat Mathieu ook zijn tweede geel kreeg. Een ietwat omstreden beslissing van de arbiter. Mathieu raakte naar eigen zeggen zijn tegenspeler niet.

In de uitermate spannende slotfase kreeg Rossi nog de kans de voorsprong uit te breiden, maar hij kon die kans niet verzilveren. In de tijd na de negentig minuten werd Kallon gevloerd toen hij op het punt stond om uit te breken. Geel, dat wel, maar dan donkergeel.

Trainer René Hake was tevreden na twee van de drie wedstrijden in een week winnend af te sluiten. Hij had ‘als trainer’ af en toe genoten van het spel van Ajax. En uiteraard ook van dat van zijn eigen ploeg die knokte tot het einde. Michael Reiziger, de Ajax-trainer, vond het spel van zijn jongens goed, maar de uitslag teleurstellend. “Door foutjes komen wij achter en dat is zonde.”

Cambuur ging door de overwinning van de achtste naar de zevende plaats en zag op deze ‘super-friday’ dat het nieuwe stadion een kwestie van tijd is.

Indrukwekkend eerbetoon Kor Spinder

De Cambuur-supporters hebben voor en tijdens de wedstrijd op indrukwekkende wijze afscheid genomen van medesupporter Kor Spinder. Deze man met een blauw-geel hart is op 38-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg een toespraak voor de wedstrijd, een sfeeractie bij de aftrap en in de 38e minuut ging het stadion staan en bracht een ovatie. Van buiten werd vuurwerk afgeschoten. Het was een passend eerbetoon aan een supporter, die zich met veel enthousiasme voor de club heeft ingezet.

SC Cambuur: Mous, El Baad, Mbende, Schilder, Van Wermeskerken, Schils, Ciganiks (70. Maulun), Conraad (46. Kallon), Mathieu, Rossi (87. Calor), Van Kippersluis

Jong Ajax: Kotarski, Timber, Solomons (79. Sierhuis), Botman, Kemper, Ekkelenkamp, Kühn (62. Jensen), Gravenberch, Pereira, De Wit (62. Lang), Johnsen

Scheidsrechter: E. (Erwin) Blank

Scoreverloop: 6. 1-0 Mathieu, 53. 2-0 Mathieu, 77. 2-1 Lang

Gele kaarten: Botman (2x), De Wit, Kemper (Jong Ajax), Mathieu (2x), Van Kippersluis en Maulun (SC Cambuur)

Rode Kaarten: Botman (Jong Ajax), Mathieu (SC Cambuur)

Man of the Match: Justin Mathieu kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Supporters aanwezig: 7.131

Wedstrijdsponsor: Kijlstra Personenvervoer, Drachten

Balsponsor: Stinstra Kozijnen, Dronrijp

Aanvoersbandsponsor: Energie Inspectie, Leeuwarden

Volgende thuiswedstrijd: zaterdag 17 november om 20.45 uur tegen FC Volendam

Foto: www.dijksfotografie.nl