058-2963300
SC Cambuur incasseert ook nederlaag in laatste uitduel

SC Cambuur incasseert ook nederlaag in laatste uitduel

21 mei 2023, 16:47

Vanmiddag stond voor SC Cambuur de allerlaatste wedstrijd buitenhuis van dit seizoen op het programma. Op Het Kasteel was Sparta Rotterdam de tegenstander. Waar onze club na dit seizoen afdaalt naar de eerste divisie, maakt de oudste club in het Nederlands betaalde voetbal zich op voor de Play-Offs om een ticket voor Europees voetbal. Dat zou de ultieme bekroning zijn voor de rood-witten. Het kan verkeren sprak Bredero al, want een jaar geleden waren de Spartanen ten dode opgeschreven en maakten ze zich op voor een eerloze neergang naar de eerste divisie. Maar het vervroegd instappen van succestrainer Maurice Steijn zorgde uiteindelijk voor een Houdini-act van jewelste met een onwaarschijnlijke ontsnapping als gevolg. En deze opgaande lijn werd dit seizoen doorgetrokken, waardoor de Spangenaren zich aan het eind van het seizoen terugvinden in de subtop van de Eredivisie. Dat de wedstrijd tegen de huidige nummer 6 voor de Leeuwarders geen makkie zou worden is dan ook een understatement van de bovenste plank. Ook Ultee besefte in zijn voorbeschouwing dat Cambuur vandaag voor een zware taak stond om een resultaat te pakken: “Bij Sparta hebben ze het echt goed voor elkaar met veel volwassenheid en individuele kwaliteit in de ploeg. De stand op de ranglijst is daar natuurlijk de beste getuige van.” Na eerder dit seizoen thuis al met 0-3 verloren te hebben, gingen onze geel-blauwen tegen de Spartanen opnieuw onderuit. Zonder al te veel moeite zegevierde Sparta in het westelijke deel van Rotterdam met 4-1.

In vergelijking met de uitwedstrijd bij Vitesse stond er maar liefst een handvol ander spelers aan de aftrap. Zo verdedigde Brett Minnema voor het eerst in zijn carrière het doel van SC Cambuur. Voor de Workumer een prachtige beloning. De 21-jarige doelman kan bovendien komende woensdag met ons onder-21 elftal de beker kan winnen. Ook koos Sjors Ultee in de voorlaatste wedstrijd voor Léon Bergsma en Ben Rienstra. Mimoun Mahi viel afgelopen week op de training uit met een blessure, waardoor hij tegen zijn voormalige werkgever ontbrak. Bij Sparta Rotterdam ontbrak de geschorste Mike Eerdhuijzen. Adil Auassar die onlangs aankondigde met voetbalpensioen te gaan was zijn logische vervanger. Ook had Steijn voor voormalig Oranje international Jonathan de Guzmán een plek in de basis ingeruimd.

Nadat als vanouds de Sparta Marsch op Het Kasteel had geklonken kregen de Leeuwarders al vroeg in de wedstrijd de ultieme mogelijkheid om de score op het Kasteel te openen. Jonathan de Guzmán haalde Remco Balk in de zestien onderuit, waarna Roberts Uldrikis vanaf de elfmeter aanlegde voor zijn eerste competitiedoelpunt. De lange Let wist het presentje helaas niet uit te pakken, maar uit de volgende hoekschop kopte Marco Tol de bal wel binnen en zette Cambuur alsnog op een 1-0 voorsprong. Vervolgens was Sparta Rotterdam aan zet om de stand weer gelijk te trekken. Steijn en zijn manschappen hadden verreweg het meeste balbezit, drongen aan, maar Brett Minnema werd nauwelijks op de proef gesteld. De thuisploeg was met name gevaarlijk als het aanviel over de linkerflank. Toch werd binnen het half uur de stand weer gelijk getrokken. Op aangeven van Tobias Lauritsen schoof Koki Saito de bal diagonaal binnen. Sparta leek vastbesloten het duel al voor rust te beslissen. Want zoals vaker dit seizoen keek Cambuur in een vloek en een zucht keek tegen een achterstand aan. De doelpuntenmakers Mica Pinto en Joshua Kitolano zorgden ervoor dat Cambuur met een 3-1 achterstand de kleedkamer werden ingestuurd.

Na de hervatting stonden dezelfde 11 Cambuur spelers op het veld. Onder toeziend oog van de tientallen meegereisde SCC- supporters had Roberts Uldrikis de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar hij schoot tegen de paal aan. En uit de eerste de beste tegenaanval verschalkte Younes Namli Brett Minnema met een geplaatst schot en zette hiermee al vroeg in de tweede helft de 4-1 op het scorebord. Cambuur was te machteloos om de tegenstander nog in gevaar te brengen. Sparta Rotterdam vond het allemaal wel prima hoe de zaken ervoor stonden. En zo kabbelde de wedstrijd naar het einde. Ook een hele rits aan wissels kon daar geen verandering in brengen, waardoor de wedstrijd voor Cambuur eindigde in een 4-1 nederlaag.

Volgende week wordt ons Eredivisie-hoofdstuk voorlopig afgesloten met een thuisduel tegen RKC Waalwijk. Een slotakkoord tegen de ploeg van Joseph Oosting die zich ook dit seizoen weer geruisloos handhaafde op het hoogste platform. Dat blijft bijzonder knap voor een club met een kleine begroting. Als beloning hiervoor maakt de Emmense trainer volgend zijn opwachting in de Grolsch Veste. Voor de onzen is het dit seizoen de laatste mogelijkheid om het hondstrouwe legioen nog een mooie middag aan het Cambuurplein te bezorgen.

Opstelling Sparta Rotterdam: Nick Olij, Shurandy Sambo (’46 Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto (’63 Aaron Meijers), Jonathan de Guzman (’63 Arno Verschueren), Joshua Kitolano (’83 Jeremy van Mullem), Younes Namli (’79 Pedro Alemañ), Koki Saito, Vito van Crooij, Tobias Lauritsen

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Sekou Sylla, Leon Bergsma, Marco Tol, Sai van Wermeskerken (’75 Doke Schmidt), Daniël van Kaam, Michael Breij (’59 David Sambissa), Ben Rienstra (’75 Ben Rienstra), Navarone Foor (’75 Mitchel Paulissen), Roberts Uldrikis, Remco Balk (’59 Silvester van der Water)

Scheidsrechter: Richard Martens

Gele kaarten: Mica Pinto (Sparta Rotterdam) en Leon Bergsma (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’8 0-1, Marco Tol
’30 1-1, Koki Saito
’38 2-1, Mica Pinto
’42 3-1, Joshua Kitolano
’50 4-1, Younes Namli

Aantal toeschouwers: 9.731

Foto: www.dijksmedia.nl