058-2963300
SC Cambuur met een kater de feestdagen in

SC Cambuur met een kater de feestdagen in

22 december 2017, 22:05

In aanloop naar de winterstop stond vanavond voor SC Cambuur de laatste wedstrijd van 2017 op het programma. En nu het einde van dit jaar met rasse schreden nadert, is het ook onherroepelijk tijd voor een korte terugblik op dit bewogen jaar van onze trots uit Leeuwarden. Een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Denkend aan het uitschakelen van FC Utrecht in de kwartfinale van de KNVB-beker en het soms oogstrelende voetbal dat de Leeuwarders in de tweede helft van het seizoen 2016/’17 op de mat legden krijgt elke Cambuur-supporter een grote grijns op zijn of haar gezicht. Maar de dramatische bekeruitschakeling in Alkmaar, de matige start in het seizoen 2017/’18 en het afscheid van Marinus Dijkhuizen doet een ieder met een geel-blauw hart beseffen dat je niet altijd Cambuur-supporter voor je plezier bent. Al vaker gememoreerd werd dit jaar de belangrijkste overwinning wellicht buiten de voetballijnen behaald, nu de kogel van de komst van een nieuw Cambuur Stadion eindelijk definitief door de kerk is.

Maar vanavond moest er dus nog één keer in competitieverband worden aangetreden waarbij het Helmond Sport van oud-Cambuur speler Roy Hendriksen in het eigen Lavans Stadion (voorheen De Braak) de opponent was. De Brabanders vertoeven al bijna het gehele seizoen in de onderste regionen en wisten in de laatste vijf wedstrijden geen overwinning te behalen. De geel-blauwe formatie van Sipke Hulshoff daarentegen had tot vanavond een goede reeks wedstrijden in zowel competitie als beker achter de rug en was er in Helmond dan ook alles aan gelegen om met een goed resultaat de kerstperiode in te luiden. Dat streven lukte op geen enkele wijze, want SC Cambuur ging in Helmond roemloos met 3-0 onderuit.

Ten opzichte van de doordeweekse bekeroverwinning op GVVV had het interim-duo Sipke Hulshoff en Jan Bruin op deze winterse avond een viertal wijzigingen in de basisopstelling doorgevoerd. Jordy van Deelen, Martijn Barto, Martijn van der Laan en Kevin van Kippersluis vervingen Sai van Wermeskerken, Nigel Robertha, Bryan Smeets en Furdjel Narsingh. Het niet in groten getale opgekomen publiek kreeg in de eerste helft niet een verheffende wedstrijd voorgeschoteld. Was de eerste (schiet)kans van de wedstrijd voor Martijn Barto, daarna waren de betere kansen voor het fysiek sterke Helmond Sport. Maar keeper Erik Cummins weerhield Grad Damen en Robert Braber tot tweemaal toe van het scoren van de openingstreffer. Op het half uur was het wel raak voor de nummer voorlaatst van de Jupiler League. De Belg Jason Bourdouxhe haalde net van buiten het strafschopgebied met een diagonale schuiver doeltreffend de trekker over en zorgde zodoende voor een 1-0 voorsprong. Een fikse tegenvaller die de Leeuwarders nog voor het rustsignaal wilden recht zetten. Dat leek vijf minuten voor de pauze ook te lukken, maar uit een prima voorzet van Ricardo Kip verdween een kopbal van Marvin Peersman aan de verkeerde kant van de paal.

Al vlak na de hervatting moest een dubbele wissel voor de ommekeer zorgen. Justin Mathieu en Furdjel Narsingh werden binnen de lijnen gebracht. Dit had niet het gewenste effect, want in de 53e minuut kopte Robert Braber uit een hoekschop vrijstaand de 2-0 binnen. Cambuur was vervolgens niet bij machte om de spanning in wedstrijd terug te brengen en mocht zelf van geluk spreken dat Grad Damen halverwege de tweede helft de wedstrijd niet definitief in het slot gooide. Omdat er aan Leeuwarder zijde nauwelijks sprake was van een slotoffensief waren de druiven zuur voor Cambuur en eindigde 2017 met een troosteloze 3-0 nederlaag, omdat Jordy Thomassen diep in blessuretijd zelfs nog de derde treffer voor Helmond Sport mocht maken. Even daarvoor was het nog Marvin Peersman die de rode prent kreeg voorgeschoteld, nadat hij zijn tweede gele kaart ontving voor het wegschieten van de bal.

Na deze teleurstellende wedstrijd kan SC Cambuur even gas terugnemen en genieten van een korte winterstop. Begin volgend jaar gaan spelers en technische staf op een kort trainingskamp naar het Spaanse Benidorm, waarna op vrijdagavond 12 januari 2018 alweer de tweede seizoenshelft van start gaat. Het De Graafschap van Henk de Jong komt dan in Leeuwarden op bezoek.

Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel, Dylan de Braal (67. Robert van Koesveld), Ron Janzen, Maiky Fecunda (57. Jeroen Verkennis), Jason Bourdouxhe, Steven Edwards, Robert Braber, Grad Damen (84. Bram Zwanen), Giovanni Hiwat, Furhgill Zeldenrust, Jordy Thomassen

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden (52. Justin Mathieu), Robbert Schilder, Martijn van der Laan, Marvin Peersman, Mathias Schils, Ricardo Kip, Kevin van Kippersluis (52. Furdjel Narsingh), Issa Kallon (Alvin Daniels), Martijn Barto

Scheidsrechter: de heer E. (Edwin) van de Graaf

Gele kaarten: Maiky Fecunda, Jordy Thomassen (Helmond Sport), Martijn van der Laan, Marvin Peersman (2x) (SC Cambuur)

Rode kaart: Marvin Peersman

Aantal toeschouwers: –

Fotografie: www.dijksfotografie.nl