058-2963300

SC Cambuur kent slechte generale voor de Derby

27 januari 2016, 20:27

In een winderig, nat en herfstig AFAS Stadion kwamen AZ en SC Cambuur eerder vanavond tegen elkaar in actie. Kijkend naar de start dit jaar van beide ploegen een wereld van verschil. Want wisten de Leeuwarders hun eerste 2 wedstrijden in 2016 niet te winnen, daarentegen pakten de Alkmaarders door zeges op Feyenoord en Roda JC het volle pond. De voorbespiegeling op dit duel werd echter volledig overschaduwd door het vertrek van ‘onze’ spits Bartholomew Ogbeche. En misschien niet eens zozeer het vertrek van de Nigeriaanse goalgetter, maar met name zijn nieuwe club oogstte misschien wel de meeste verbazing. Martijn Barto was vanavond zijn logische vervanger. Na een bliksemstart van de thuisploeg verloor SC Cambuur uiteindelijk  met 3-1.

Na alle hectiek vandaag deed zich het ergst denkbare scenario zich voor, want uit de eerste de beste aanval gleed Vincent Janssen bij de eerst paal de 1-0 binnen. Even later leek de wedstrijd al beslist te zijn toen de spits van de Alkmaarders de 2-0 binnenschoot. Gelukkig voor Cambuur werd dit doelpunt ten onrechte overigens door scheidsrechter Jeroen Manschot geannuleerd. De 2-0 kwam binnen een kwartier toch op het scorebord, toen Joris van Overeem in de 13e minuut met een wippertje doelman Leonard Nienhuis kansloos liet. Op aangeven van de rappe Dos Santos kon Vincent Janssen in de 20e minuut zijn tweede treffer bijschrijven; 3-0. Hierdoor lag een monsterscore voor handen en dreigde het een erg pijnlijke avond voor Henk de Jong en zijn manschappen te worden. Geen enkele speler wist zich uit de malaise te onttrekken en met hangen en wurgen bleven de Leeuwarders overeind. Martijn Barto schoot nog een keer tegen de lat, maar met een 3-0 ruststand mocht Cambuur niet eens mopperen.

De tweede helft kende een meer gelijk opgaand verloop. AZ drong minder aan, het tempo van de wedstrijd ging naar beneden, maar het elftal van John van den Brom kreeg ook na rust de betere kansen. Cambuur moest genoegen nemen met een aantal spaarzame uitvallen. Hoogtepunt van de tweede helft was toch een prachtig doelpunt van Martijn Barto. In de 73e minuut schoot hij de bal verwoestend binnen en maakte hierdoor de tussenstand iets dragelijker: 3-1. Aan de stand veranderde daarna niks meer en daar mocht SC Cambuur na de dramatische start vrede mee hebben.

Na deze afstraffing biedt de eerstvolgende wedstrijd de uitgelezen kans om zich te revancheren. Komend weekend vormen wedstrijden als Barcelona – Atletico Madrid, AC Milan – Internationale fraaie affiches, maar voor de Cambuur supporter is er zondag maar één wedstrijd die telt en dat is uiteraard de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Hoewel iedereen kan zien dat de Leeuwarders het momenteel erg moeilijk hebben, is de Derby hét moment om de ommekeer te bewerkstelligen.

Opstelling AZ: Sergio Rochet Alvarez, Mattias Johansson, Ron Vlaar, Stijn Wuytens, Ridgeciano Haps, Thom Haye (63. Celso Ortiz), Joris van Overeem, Ben Rienstra, Alireza Jahanbakhsh (69. Muamer Tankovic), Vincent Janssen (66. Robert Mühren) , Dabney dos Santos Souza

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius, Darryl Lachman, Marvin Peersman, Tom Hiariej, Sjoerd Overgoor (84. Wessel Dammers), Jack Byrne (46. Mikhail Rosheuvel), Jamiro Monteiro, Furdjel Narsingh (59. Xander Houtkoop), Martijn Barto, Sander van de Streek

Scheidsrechter: de heer J. Manschot

Gele kaarten: Jamiro Monteiro (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 14.017