058-2963300

SC Cambuur knokt zich naar gelijkspel in Zwolle

12 augustus 2015, 22:05

Na een gedwongen oponthoud van enkele dagen stonden SC Cambuur en PEC Zwolle vanavond dan eindelijk aan de aftrap voor hun seizoensouverture van de Eredivisiejaargang 2015/2016. Het IJsseldelta stadion vormde het decor, de thuishaven van de Zwollenaren waar de Cambuur supporter nou niet bepaald goede herinneringen aan bewaart. Immers, de afgelopen jaren hadden de manschappen van Henk de Jong in Zwolle vaak weinig in de melk te brokkelen, met als schrijnend voorbeeld het treffen op 7 maart eerder dit jaar dat uiteindelijk resulteerde in een 6-1 overwinning voor de thuisploeg. Dit jaar leverde het duel echter geen winnaar op. Na bij rust met 2-0 te hebben achtergestaan, knokte Cambuur zich in de tweede helft op fraaie wijze naar een 2-2 eindstand. Een terechte weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. PEC Zwolle had de wedstrijd in de eerste helft kunnen beslissen, terwijl aan de andere kant Valmir Berisha zich in de slotfase onsterfelijk had kunnen maken.

Met de vorige week aangetrokken aanwinst Xander Houtkoop in de basis ontspon zich een gelijk opgaand, maar zeker niet hoogstaand duel. Aftasten was in de beginfase het toverwoord, daar PEC Zwolle weigerde om in een vroeg stadium te storen. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat Xander Houtkoop in de 21e minuut de tot op dat moment beste kans van de wedstrijd niet wist te verzilveren. Kevin Begois, de sluitpost van de Zwollenaren, voorkwam dit namelijk met een fraaie redding. Na een half uur kwam de thuisploeg enigszins onverwacht en misschien ook wel tegen de verhoudingen in op voorsprong. Op aangeven van Lars Veldwijk mocht Dirk Marcellis vrij raak schieten: 1-0. Even later was de voorsprong al verdubbeld toen Sheraldo Becker met een fraai afstandsschot de 2-0 liet aantekenen. PEC Zwolle bleef na deze voorsprong vol gas geven, was de ploeg van Ron Jans heer en meester op het veld en mochten de Leeuwarders blij zijn dat het ‘maar’ met 2-0 ging rusten.

Cambuur kwam na rust beter voor de dag en probeerde via het inbrengen van de lepe spits Valmir Berisha de aansluitingstreffer te forceren. Echt grote kansen bleven echter uit in deze fase, terwijl een uitbraak en de definitieve beslissing via de rappe Zwolse buitenspelers Sheraldo Becker en Queensy Menig constant op de loer lag. In de 70e minuut kwam de aansluitingstreffer er toch. Erik Bakker tikte bij de tweede paal een voorzet van Sander van der Streek binnen en bracht daarmee de spanning terug in de wedstrijd. Cambuur hield druk op de ketel en kwam in de 77e minuut via een fantastische aanval en een prachtige combinatie op 2-2. Sjoerd Overgoor was de architect van deze prachtige aanval en gaf ook het laatste tikje. De manschappen van Henk de Jong bleven vervolgens op dezelfde voet doorgaan, dicteerden de wedstrijd maar het blauw gele offensief resulteerde echter niet meer in de gewenste, winnende treffer. Echter, het op deze wijze terugkomen in de wedstrijd, zeker met het verleden van Zwolle in het achterhoofd, is dit een geweldige opsteker voor het elftal en de meegereisde supportersschare

Komende zondag kan Cambuur voor het eigen publiek een vervolg geven aan deze prima competitiestart. Dat zal nog niet zo eenvoudig zijn, want Feyenoord komt dan in Leeuwarden op bezoek. Onder aanvoering van het teruggekeerde boegbeeld Dirk Kuijt behaalden de Rotterdammers afgelopen weekend in de eigen Kuip een zwaarbevochten overwinning op FC Utrecht. Op voorhand geen eenvoudige opgave, maar zeker geen onmogelijke. Met steun van het geel-blauwe Legioen moet Cambuur er dit seizoen toch in slagen om een keer een club uit de traditionele top 3 aan de zegekar te binden.

Opstelling PEC Zwolle: Kevin Begois, Bart van Hintum, Thomas Lam, Dirk Marcellis (69. Bart Schenkeveld), Bram van Polen, Ben Rienstra, Wouter Martinus, Rick Dekker (78. Abdel Malek El Hasnaoui), Sheraldo Becker, Lars Veldwijk (84. Stef Nijland), Queensy Menig

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Etiënne Reijen, Kai Heerings (46. Marvin Peersman), Vytautas Andriuškevičius, Sjoerd Overgoor, Sander van der Streek, Erik Bakker, Mikhail Rosheuvel (78. Furdjel Narsingh), Bartholomew Ogbeche, Xander Houtkoop (58. Valmir Berisha)

Scheidsrechter: Dennis Higler

Gele kaarten: Ben Rienstra, Bram van Polen (PEC Zwolle), Valmir Berisha (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers:11.650