058-2963300
SC Cambuur komt centimeter tekort voor punt in Limburg

SC Cambuur komt centimeter tekort voor punt in Limburg

17 oktober 2021, 0:03

Precies 307 kilometer. Dat was de afstand die de spelersbus van SC Cambuur vandaag moest afleggen voor de reprise van de Eredivisie. De wekker zetten was echter niet nodig, want de aftrap van het verre uitduel tegen Fortuna Sittard was niet eerder dan 21.00 uur. Het deerde de liefst 272 meegereisde supporters uit Leeuwarden echter niet en dat is een compliment waard.

Helemaal als je bedenkt dat Fortuna-uit nou niet bepaald een uitwedstrijd is waar je als supporter van SC Cambuur al te graag aan (terug)denkt. Van de laatste vijf edities verloor SC Cambuur er namelijk vier en speelde het slechts één keer gelijk. Voor de laatste overwinning in Sittard moeten we zelfs terug naar het memorabele jaar 2009. Toen bezorgden Rudy Jansen en Mark de Vries SC Cambuur de 1-2 overwinning. Dit kunststukje kon ook vanavond helaas niet worden geëvenaard, want na een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende had Fortuna het meeste fortuin. Eindstand: 1-0.

Hoofdtrainer Henk de Jong kon vanavond geen beroep doen op Alex Bangura. De linksback zag twee keer de gele kaart in de thuiswedstrijd tegen AZ en moest om die reden vanavond verplicht toekijken vanaf de tribune. Daar tegenover stond de terugkeer van Jamie Jacobs, de gedeeld topscorer van SC Cambuur dit seizoen, en hij mocht ten koste van Mitchel Paulissen direct weer aan de aftrap verschijnen.

Aan goede intenties geen gebrek bij de voor het eerst in het nieuwe uittenue gestoken SC Cambuur. Zeker in de beginfase zat er veel energie in de ploeg en met schoten van Kallon en Breij, gevaarlijk doorkomen van Sambissa en een aantal standaardsituaties moest de Limburger doelman meermaals in actie komen.

Daarna was het schaken geblazen en waren de kansen schaars. Fortuna zette niet eerder druk dan op de eigen helft en daardoor werd het veld zo klein dat er bijkans geen doorkomen aan was. En de thuisploeg dan? Ook die was slordig aan de bal en had minstens zoveel moeite om kansen te creëren. De van een blessure teruggekeerde Flemming en de topschutter Seuntjens probeerden het wel, maar echt nerveus werd Stevens daar niet van.

Na de thee werd het een opener wedstrijd en viel er iets meer te genieten in het matig gevulde stadion van Fortuna Sittard. Namens SC Cambuur was Erik Schouten tot tweemaal toe het dichtst bij een treffer. Vlak na rust was het de lat die redding moest brengen na een vrije trap van Hoedemakers en in de 75e minuut probeerde hij het andermaal met het hoofd. Het uitvak veerde al op, maar de bal ging een meter naast het doel van Van Osch.

Daartegenover stond een fabelachtige redding van Sonny Stevens op een harde kopbal van Zian Flemming en een aantal hele gevaarlijke scrimmages voor de goal. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel en dat was gezien het spelbeeld misschien wel de enige rechtvaardige uitslag. Het zou echter anders aflopen want vier minuten voor tijd werd de bal voor geslingerd vanaf rechts en kon linksback Cox de bal vrij binnenschieten.

Het slotoffensief van SC Cambuur kwam er wel degelijk en leverde nog een treffer op ook. Uldrikis vond Paulissen en de geboren Kerkradenaar twijfelde geen seconde en werkte de bal in de rechterhoek tegen de touwen. Het uitvak in extase, maar dat was buiten de VAR gerekend. Het duurde gevoelsmatig uren toen het verdict uit Zeist kwam: een centimeter buitenspel en dus geen punt mee naar Leeuwarden. Au.

Volgende week zondag staat de eerstvolgende wedstrijd voor SC Cambuur op het programma en dan zijn de geel-blauwen weer te bewonderen aan het Cambuurplein. Collega-volksclub Feyenoord is dan te gast in het Cambuur Stadion.

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch; Tirpan (79′ Lonwijk) , Angha, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra (C), Flemming; Hansson (73′ Sambou), Seuntjens en Duarte ( 73′ Noslin)

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Sambissa; Hoedemakers, Jacobs (83′ Paulissen), Maulun; Breij (57′ Kiss), Boere (77′ Uldrikis) en Kallon

Scheidsrechter: Dennis Higler
VAR: Marc Nagtegaal

Scoreverloop:
’86 1-0, Cox

Gele kaarten: Tirpan, Cox, Flemming (Fortuna Sittard) en Jacobs (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl