058-2963300
SC Cambuur laat tweede zege op rij uit handen glippen  

SC Cambuur laat tweede zege op rij uit handen glippen  

29 januari 2023, 20:10

Afgelopen donderdag werden er drie heerlijke punten meegenomen vanuit Groningen (0-1) en de grote vraag was of SC Cambuur dit vandaag in eigen huis een passend vervolg zou kunnen geven. Dat moest gebeuren tegen het -dankzij de Turkse invloeden- zeer kapitaalkrachtige Fortuna Sittard, dat dan ook logischerwijs over veel individuele klasse beschikt. In een opnieuw uitverkocht Cambuur Stadion -met uitzondering van het uitvak- werd het in een door VAR-beslissingen gedomineerde wedstrijd 1-2 voor de bezoekers.

Voor Sjors Ultee was het in meerdere opzichten een bijzonder duel, want niet alleen hoorde hij voor het eerst ’t Woanskip als trainer van SC Cambuur (daarover later meer), maar met Fortuna trof hij natuurlijk ook zijn voormalig werkgever. Het verhaal is bekend: na slechts drie wedstrijden kreeg Ultee zijn congé dit seizoen en dat was notabene na het verloren thuisduel tegen SC Cambuur.

Gevoed door wraakgevoelens of niet, het was SC Cambuur dat in de eerste helft de beste kansen liet noteren. De thuisploeg, overigens nog zonder aanwinst Navarone Foor, maar mét Ben Rienstra op de bank, had het daarentegen wel lastig in de beginfase. Niet dat de bezoekers uit Sittard nou kans op kans kregen, maar de geel-blauwen kwamen niet of nauwelijks onder de druk uit en wist zelf maar mondjesmaat in de buurt van het doel van Pandur te komen.

Omgekeerd was dat wel een aantal keer het geval, maar Ruiter stond als een vorst te keepen en had geluk toen Cordoba in de achttiende minuut raak kopte vanuit buitenspelpositie. Het liet nog maar eens zien over hoeveel individuele klasse Fortuna Sittard beschikt en SC Cambuur was gewaarschuwd.

Die boodschap nam het team ter harte want nadat eerst Breij al voor gevaar zorgde was het na iets meer dan een half uur spelen wel raak. En hoe. Na een heerlijke aanval van achteruit over meerdere schijven werd Van Kaam de diepte ingestuurd door Bangura en met een uitstekend teruggetrokken voorzet was het Mees Hoedemakers die raak schoot. Eindelijk was daar weer eens ’t Woanskip uit de speakers en een heerlijke ontlading in het Cambuur Stadion en dat was voor het eerst sinds 1 oktober toen SC Cambuur met 3-0 won van PSV.

Na de treffer begon SC Cambuur iets vrijer en makkelijker te voetballen zo leek het en dat resulteerde, na goed werk van Van Kaam, in een kans voor Uldrikis. De spits ging echter voor eigen succes, waar aan zijn rechterzijde Silvester van der Water er veel beter voor stond. Nu werd het niet meer dan een gekraakt schot en een verkeken kans.

Zonder wissels was er na de thee vrijwel direct een kans voor Mitchel Paulissen. Uit een afgemeten hoekschop kon hij, met de hak zo leek het, zijn geluk beproeven maar zijn inzet ging net over.

In de tweede helft kreeg Fortuna meer en meer de overhand en stond de Leeuwarder defensie veelvuldig onder druk. Niks aan de hand zou je zeggen, zo lang dat niet resulteert in grote kansen. Dat was ook niet het geval en toen uit een counter Mitchel Paulissen onderuit werd getrokken en scheidsrechter Manschot niet alleen naar de stip wees voor een penalty, maar ook nog eens de rode kaart uit zijn borstzak haalde leek SC Cambuur op rozen te zitten.

Niets was echter minder waar, want in de aanval daarvoor haalde Doke Schmidt de lepe Burak Yilmaz onreglementair onderuit en dus was het niet een strafschop en rode kaart voor geel-blauw, maar mocht geel-groen aanleggen. Die taak kun je Yilmaz wel toevertrouwen en de Turkse vedette schoot dan ook onberispelijk raak.

Het zou zelfs nog erger worden voor SC Cambuur toen Noslin zo’n vijf minuten voor tijd doorkwam aan de rechterkant, een panklare voorzet in huis had en Córdoba zonder problemen de 1-2 binnen kon schieten.

Een rechtse directe voor de thuisploeg, dat daarna nog wel alles op alles zette voor een waar slotoffensief. De beloning daarvoor leek in de blessuretijd te komen toen de goed ingevallen Remco Balk het strafschopgebied in snelde en werd gevloerd door Pandur. Opnieuw wees scheidsrechter Manschot naar de stip voor een penalty en opnieuw moest hij op die beslissing terugkwamen. Op aanraden van de VAR werd hij naar de zijkant geroepen om zijn beslissing te herzien.

Zo was SC Cambuur vanmiddag heel dichtbij een tweede zege op rij, had het met iets meer doortastendheid op zijn minst een punt kunnen pakken, maar moet het opnieuw een nederlaag slikken.

Volgende week wordt er opnieuw gevoetbald aan het Cambuurplein en is landkampioen AFC Ajax te gast in Leeuwarden. Zondagmiddag om 12.15 uur gaat de bal dan rollen in een andermaal uitverkocht Cambuur Stadion.

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt, Bergsma, Smand, Bangura (C); Hoedemakers (63’ Rienstra), Van Kaam, Breij (76’ Pichel); Van der Water, Uldrikis (76’ Smit) en Paulissen (76’ Sambissa)

Opstelling Fortuna Sittard: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Cox; Ozyakup (90’ Erdogan), Bistrovic, Ferati (66’ Buitink); Embalo (66’ Noslin), Yilmaz (C) en Cordoba (90+8’ Duarte)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Aanwezige supporters: 9.755

Scoreverloop:
31’ 1-0, Hoedemakers
75’ 1-1, Yilmaz (penalty)
84’ 1-2, Córdoba

Gele kaarten: Cox, Yilmaz, Siovas, Buitink (allen Fortuna) en Bergsma en Uldrikis

Foto: www.dijksmedia.nl