058-2963300
SC Cambuur laat winst in Derby uit handen glippen

SC Cambuur laat winst in Derby uit handen glippen

1 mei 2022, 15:15

Wedstrijden van onze volksclub SC Cambuur brengen altijd een hoop spanning en emotie met zich mee. En wedstrijden tegen de grote rivaal zorgen voor een overtreffende trap van deze gevoelens. De derbykoorts was bij onze supporters de afgelopen weken in alle hevigheid losgebarsten. Zeker nadat vorig jaar vlak voor kerst de burenruzie in eigen huis zonder steun van de eigen supporters op smadelijke wijze verloren ging, aasden de geel-blauwen op revanche. Dat moest vandaag dan gebeuren in het hol van de leeuw tegen een tegenstander die de laatste weken in betere doen is dan de geel-blauwen. Na de nodige ingrepen in de technische staf en spelersgroep heeft SC Heerenveen afscheid genomen van het degradatiespook en wordt met de komst van de nieuwe trainer Kees van Wonderen gerept over nieuw elan. Bij Cambuur is het al langere tijd kommer en kwel. Al wordt er niet heel slecht gevoetbald, punten worden er niet of nauwelijks binnen gesleept. Daardoor is de ploeg van Dennis Haar inmiddels met 33 punten afgedaald naar de dertiende plek. Overigens tot vandaag één punt minder dan de gastheren van vanmiddag. In de wekelijkse vooruitblik op de clash van het jaar was Dennis Haar helder in de opdracht: “Als groep hebben we beelden uit het verleden bekeken, waarin de sentimenten die rond deze wedstrijd spelen kraakhelder naar voren komen. We gaan knokken voor iedere meter zondag.” En knokken deden Haar en zijn manschappen met name in de tweede helft. Na bij rust met 2-1 achter te hebben gestaan, leken de Leeuwarders in het tweede bedrijf de wedstrijd in blessuretijd alsnog in geel-blauw voordeel te beslissen. Leek, want in de laatste minuut van de reservetijd tikte Joost van Aken alsnog de gelijkmaker binnen. Misschien op basis van het spelbeeld een terechte uitslag, maar door het moment van de late gelijkmaker voelde het voor SC Cambuur als een nederlaag.

Nadat gisteren tijdens de laatste training in ons stadion maar weer eens werd aangetoond dat er geen club de vergelijking aan kan met de onze, bleek het startende elftal op een aantal plekken te zijn gewijzigd. Zo verving David Sambissa de geschorste Sekou Sylla en geblesseerde Alex Bangura op de linksback positie. Bovendien keerde Sonny Stevens weer terug onder de lat. Hij kreeg de voorkeur boven Pieter Bos, die de laatste weken het doel verdienstelijk verdedigde. Bij de thuisploeg keerden Ibrahim Dresevic en Milan van Ewijk terug in de basisopstelling. SC Heerenveen kwam furieus uit de startblokken en had aanvankelijk de overhand. De bal rolde nog maar enkele minuten of Anas Tahiri schoot frank en vrij de 1-0 al binnen. Een enorme domper voor alles wat geel en blauw was. Maar al binnen het kwartier werd de stand weer gelijk getrokken. Een voorzet van Patrick Joosten belandde op het hoofd van Roberts Uldrikis, die Erwin Mulder kansloos liet. Tot grote opluchting van heel Leeuwarden en omstreken had Tibor Halilovic vlak daarna de 2-1 op zijn slof, maar hij schoot keihard voorlangs. Halverwege de eerste helft kwam de wedstrijd wat meer in balans met kansen voor beide ploegen. Na ruim een half uur was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Uit een vrije trap van Thom Haye kopte Sydney van Hooijdonk de 2-1 binnen. En opnieuw zag de defensieve organisatie van de Leeuwarders er niet goed uit. In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord, waardoor beide ploegen met een 2-1 ruststand de kleedkamers opzochten.

Twee ongewijzigde elftallen keerden na de thee terug op het veld. Cambuur nam meer het initiatief, maar vanuit de omschakeling stichtten de gastheren ook regelmatig gevaar. Met het inbrengen van Marco Tol en Mitchel Paulissen namen de Leeuwarders het heft steeds meer in handen. Een kopbal van Uldrikis belandde via Ibrahim Dresevic op de lat en na een overtreding op Issa Kallon schoot Robin Maulun vanaf de elf meter stip de gelijkmaker feilloos binnen. Gesteund door een vol uitvak met 1.200 SCC-ers kwam er diep in blessuretijd een orkaan van vreugde los toen Mitchel Paulissen de 2-3 langs Erwin Mulder schoof. Een fantastische overwinning op de grote rivaal leek in de maak, totdat Joost van Aken in extremis Cambuur alsnog met een enorme kater opzadelde.

Veel tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is er niet bij voor interim-hoofdcoach Dennis Haar en zijn manschappen. Komende vrijdag al komt RKC Waalwijk naar het Cambuurplein. De Waalwijkers onder leiding van de Emmenaar Joseph Oosting verkeren nog in degradatienood, dus zullen getergd zijn om in Leeuwarden met een resultaat huiswaarts te keren. Maar het hoeft geen uitgebreid betoog dat ook onze club snakt naar een overwinning. Met steun van de geel-blauwe Twaalfde Man moeten de punten dan in Leeuwarden blijven.

Opstelling SC Heerenveen: Erwin Mulder, Lucas Woudenberg, Sven van Beek, Nick Bakker (42. Joost van Aken), Ibrahim Dresevic, Milan van Ewijk, Tibor Halilovic (87. Siem de Jong), Anas Tahiri, Thom Haye, Sydney van Hooijdonk (70. Anthony Musaba), Amin Sarr

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (55. Marco Tol) , David Sambissa, Robin Maulun, Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs (55. Mitchel Paulissen), Patrick Joosten (79. Michael Breij), Roberts Uldrikis, Issa Kallon

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Gele kaarten: Sven van Beek, Lucas Woudenberg (SC Heerenveen) en Mitchel Paulissen (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’2 1-0, Tahiri
’12 1-1, Uldrikis
’34 2-1, Van Hooijdonk
’65 2-2, Maulun
’90+4, Paulissen
’90+6, Van Aken

Aantal toeschouwers: 25.100

Foto: www.dijksmedia.nl