058-2963300
SC Cambuur in lastig duel langs Jong AZ

SC Cambuur in lastig duel langs Jong AZ

24 augustus 2018, 23:08

Trainer René Hake had het al voorspeld: de eerste thuiswedstrijd tegen Jong AZ wordt geen makkie. Die verwachting kwam feilloos uit. SC Cambuur stond grote delen van de wedstrijd aan de goede kant van de score, maar de Westfriezen bleven gevaarlijk. En dat niet alleen, op het moment dat ze uit een penalty de gelijkmaker scoorden dreigden ze de thuisclub zelfs even in rouw te dompelen. Net op dat moment gebeurde waar Cambuur op had gehoopt. Onmiddellijk na de 1-1 bracht Hake Karim Rossi in het veld. Hij werd meteen aangespeeld door Justin Mathieu en kwam in riante positie voor de goal. Hij haalde zonder aarzeling de trekker over: 2-1. De opluchting in het door 6.422 supporters bevolkte stadion was groot. De voorsprong was verdiend en had zelfs nog groter kunnen zijn als Kevin van Kippersluis in de absolute slotfase een van de beste kansen van de avond had verzilverd. Alleen voor de keeper, maar de keeper bleef baas.

Cambuur moest even loskomen. AZ oogde fris en fruitig, maar wist geen groot gevaar in te boezemen. Toen na een minuut of zes/zeven de thuisclub de juiste frequentie had gevonden werd er langzaam maar zeker gebouwd aan een licht veldoverwicht. Die verlossende goal was een beauty. Mathias Schils liet een steekpass los, Kevin van Kippersluis gaf een perfecte bal aan de opkomende Justin Mathieu die schitterend afrondde.

Vanaf dat moment speelde Cambuur, zoals Hake het graag ziet. Helaas was daar in de tweede helft weinig van terug te vinden. De ruimtes werden te groot, de overtuiging ontbrak, “we speelden weinig kapot” (Hake) en de gelijkmaker viel ook nog eens tot overmaat van ramp. De dip werd slechts een dipje, want in de eerste de beste minuut was het bingo, dankzij Rossi. Hake: “Na die gelijkmaker hadden wij verder kunnen uitlopen, maar dat zou niet verdiend  zijn geweest.” AZ-trainer Koen Stam, die zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Cambuur begon en als trainer hier zijn eerste gele kaart moest incasseren, had op een gegeven moment even de indruk dat er wellicht drie punten zouden zijn te halen, ware het niet dat zijn ploeg na die strafschop “meteen weer in de fout ging.”

Cambuur gaat het weekend in als vijfde met vier punten uit twee wedstrijden. Er zijn seizoenen geweest dat de start heel wat minder was. Volgende week gaan de mannen van René Hake op bezoek bij Top Oss. Een ploeg die met zes uit twee ook meer dan prima uit de startblokken is geschoten.

SC Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Mbende, Schilder (C), Sambissa; Mathieu (89. Calor), Schindler, Schils, Maulun (68. Ciganiks), Conraad (74. Rossi), Van Kippersluis

Jong AZ: Schendelaar, Church, Weigelt, Kramer, Savastano (82. Duin), Reijnders, Dekker (60. Kaandorp), Hoedemakers (64. Koreniuk), Druyf, Jacobs, Goudmijn

Scheidsrechter: C. Mulder

Scoreverloop: 24. 1-0 Mathieu; 73. 1-1 Druyf (penalty); 74. 2-1 Rossi

Gele kaarten: Van Kippersluis; Schindler, Mathieu (SC Cambuur), Hoedemakers en Stam (trainer) (Jong AZ)

Toeschouwers: 6.422

Man of the Match: Justin Mathieu kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor: Technion, Heerenveen

Balsponsor: Handico, Leeuwarden

Volgende thuiswedstrijd: 7 september 20.00 uur, tegen RKC Waalwijk

Foto: www.dijksfotografie.com