058-2963300
SC Cambuur legt Fortuna Sittard na rust over de knie

20 augustus 2022, 21:21

Met de terugkeer van FC Emmen in de Eredivisie staan er voor SC Cambuur dit seizoen een aantal Noordelijke broedertwisten op de agenda. Met ruim 300 kilometer gelegen tussen beide clubs is een duel tussen Fortuna Sittard en SC Cambuur allesbehalve een derby. Sterker nog, zonder enige fantasie is op deze tweestrijd het label van een wedstrijd tussen het hoge Noorden en het verre Zuiden te plakken. De club uit Sittard baarde de afgelopen maanden opzien met een ongekende slagvaardigheid op de transfermarkt. De Turkse eigenaren lieten er geen gras over groeien en staken hun ambities niet onder stoelen of banken. Meest in het oog springend was het aantrekken van Burak Yilmaz. Deze Turkse doelpuntenmachine zorgde er vorig jaar hoogstpersoonlijk in zijn ééntje voor dat Turkije Nederland in een WK-kwalificatieduel met 4-2 afdroogde. Eerder deze week werd de Amerikaan Cole Bassett van Colorado Rapids gehuurd. Deze 21-jarige middenvelder speelde afgelopen half jaar op huurbasis bij Feyenoord. Maar dat punten niet persé te koop zijn laten de eerste twee puntloze wedstrijden van het elftal van Sjors Ultee zien. Hoewel wedstrijden tegen Ajax en FC Twente allesbehalve een gemakkelijke start van het seizoen is.

Vorige week behaalden onze geel-blauwen op bezoek bij FC Utrecht hun eerste punt hetgeen een boost gaf aan het zelfvertrouwen. Nu gingen de Leeuwarders op jacht naar het eerste doelpunt en eerste zege van het nieuwe seizoen. Een overwinning op Sittardse bodem was al weer enige tijd geleden, want op 11 september 2009 wisten de Leeuwarders voor het laatst in het verre Zuiden van de geel-groenen te winnen. Doelpunten van Rudy Jansen en Mark de Vries zorgden destijds voor een 1-2 overwinning. Maar deze statistiek kan gelukkig uit de boeken, want SC Cambuur versloeg Fortuna Sittard deze avond met maar liefst 1-4. Dat zag er na een teleurstellend eerste helft helemaal niet naar uit, maar in de tweede helft bogen de Leeuwarders door vier fraaie afstandsschoten de wedstrijd om en namen zodoende drie kostbare punten mee terug naar het Noorden.

Hoewel zijn entree aanstaande is, ontbrak de naam van Silvester van der Water vandaag helaas nog op het wedstrijdformulier. Daarom startte Cambuur nagenoeg weer met hetzelfde elftal als een week geleden, dus vormde Roberts Uldrikis met Remco Balk en Milan Smit weer de Leeuwarder voorhoede. Alleen Mitchel Paulissen verving de geblesseerd geraakte Robin Maulun. Bij de gastheer waren er basisplekken voor Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba. Het was voor Cambuur zaak om tegen het aanvallend ingestelde Fortuna de beginfase zonder kleerscheuren door te komen. Die opzet mislukte volledig, want in de elfde minuut drukte Yilmaz op aangeven van Córdoba al doeltreffend af. Doelman João Virgínia ging hierbij ogenschijnlijk niet helemaal vrijuit. Halverwege het eerste bedrijf mochten de Leeuwarders blij zijn dat Córdoba de voorsprong niet verdubbelde. De bal gleed gelukkig te ver van zijn voet af, waardoor de achterstand niet verder opliep. Omdat de wedstrijd niet marcheerde zoals Henk de Jong voor ogen had, deed het de coach besluiten om al voor rust een dubbele wissel te voeren. David Sambissa en Michael Breij werden ingebracht, terwijl Jamie Jacobs en Remco Balk kind van de rekening waren. Michael Breij was al snel na zijn binnenkomst dichtbij de gelijkmaker, maar de Fortunese doelman Yanick van Osch voorkwam dat. Daardoor zochten de in het eerste bedrijf matig spelende Leeuwarders de kleedkamers op met een 1-0 achterstand.

Na de briefing in de rust maakte Sai van Wermeskerken zijn opwachting, waardoor Doke Schmidt in de kleedkamer achterbleef. Enigszins tegen de verhouding in werd de stand al heel snel door Michael Breij gelijk getrokken. De invaller haalde. van grote afstand verwoestend uit en liet doelman Van Osch. kansloos. Een geweldige opsteker en een doelpunt om in te lijsten. Het had er alle schijn van dat Cambuur na deze gelijkmaker ook wat vertrouwder  ging voetballen. Er kwam duidelijk meer lijn in het spel. In de tweede helft was er dan ook veel meer sprake van een gelijk opgaande strijd. Al kregen Yilmaz en Paul Gladon in het eerste kwartier na rust fraaie mogelijkheden om de thuisploeg weer op voorsprong te brengen. Aan de andere kant leek Roberts Uldrikis halverwege de tweede helft op voorsprong te schieten. Na een individuele actie speelde de boomlange spits zich fraai vrij, maar doelman Van Osch redde minstens zo fraai op de inzet van onze aanvoerder. Terwijl beide ploegen voor de winst gingen, poeierde Mees Hoedemakers een kwartier voor tijd de 1-2 binnen. En vlak voor tijd deed hij dat opnieuw, waardoor vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde kwam. En alsof het niet op kon, schoot invaller Jasper ter Heide ook weer met een vernietigend afstandsschot de 1-4 einduitslag op het scorebord.

Na twee wedstrijden op vreemde bodem treedt het elftal van Henk de Jong komende zondag weer in onze eigen thuishaven aan. In de late zondagmiddag komt AZ naar het Cambuurplein. De Alkmaarders die ook dit seizoen weer onder leiding van Pascal Jansen staan hebben al drukke weken achter de rug. AZ maakt tot op heden in Europa indruk door met groot verschil hun opponenten aan de kant te zetten. Hopelijk kan Cambuur laten zien dat in Leeuwarden andere wetten gelden en het elftal van Pascal Jansen met lege handen over de Afsluitdijk huiswaarts keert.

Opstelling Fortuna Sittard: Yanick van Osch, George Cox, Dimitrios Siovas (’80 Dogan Erdogan), Rodigro Guth, Mickaël Tirpan (’76 Ivo Pinto), Arianit Ferati, Paul Gladon (’60 Cole Bassett), Deroy Duarte, Mats Seuntjens, Burak Yilmaz, Iñigo Córdoba (’60 Tijjani Noslin)

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Léon Bergsma, Doke Schmidt (’46 Sai van Wermeskerken), Mitchel Paulissen (’75. Jasper ter Heide), Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs (’37 David Sambissa) , Milan Smit (’84 Sam Hendriks), Roberts Uldrikis, Remco Balk (’37 Michael Breij)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Gele kaarten: Mats Seuntjens, Dogan Erdogan, Arianit Ferati (Fortuna Sittard) en Mees Hoedemakers (SC Cambuur)