058-2963300

SC Cambuur legt ook FC Groningen over de knie

14 september 2014, 17:51

De formidabele seizoenstart van SC Cambuur heeft zondag in de van tevoren beladen derby tegen FC Groningen een grandioos vervolg gekregen. Na een wat matte eerste helft, waarin Cambuur overigens prima spel liet zien, kwam de beloning na de rust. Het liep uit op de grootste zege van deze nog prille competitie: 3-0, net zo groot als vorig jaar. Cambuur klom met deze overwinning over Groningen heen naar de derde (!) plek en is samen met FC Twente nog de enige ongeslagen ploeg in de Eredivisie.

Henk de Jong startte met debutant Daniël de Ridder in de basis tegen de club die tot zondagmiddag half drie een puntje meer had dan SC Cambuur: 9 tegen 8. FC Groningen is in uitwedstrijden kwetsbaar, vandaar wellicht de slogan ’Er gaat niks boven Groningen”. Ook aan het Cambuurplein bleek dat. Cambuur kon na hartenlust bouwen aan een veldoverwicht en aan soms oogstrelende combinaties. Tot aan de zestien, want daarna was het povertjes. Daar leek het in de eerste minuut niet op, want Rusnák schoot uit de eerste de beste aanval hard op doel. Groningen deed vijf minuten later wat terug, maar Chery richtte naast de goal van Nienhuis.

De Cambuur-keeper zou voor de rest van de middag weinig  hinder meer ondervinden van de club uit de stad die zich graag zich afficheert met ‘metropool van het Noorden’. Het bleef ‘dorps’ wat ze lieten zien. Debutant Daniël de Ridder stelde Padt nog een keer op proef, maar daarmee waren de wapenfeiten eigenlijk wel op. Cambuur viel aan, Groningen leunde achterover, gaf weinig weg, maar van een  club die tot dan tweede op de ranglijst stond, kwam opvallend weinig  vermaak.

Trainer Erwin van de Looi: ‘ Van onze voornemens is niets terechtgekomen. We zijn op alle aspecten van het voetbal tekortgeschoten.’  Hij gaf de credits aan Cambuur. Die moesten na de rust worden binnengehaald, want tot dan toe was er niet gescoord. Meteen na de thee claimde de Cambuuraanhang, die de club in beslissende fases hartstochtelijk bijstond, een penalty. Wellicht de beste scheidsrechter ter wereld, Bjorn Kuipers, wuifde  de smeekbede weg. Het was voor Groningen uitstel van executie, want na zeven minuten in het tweede bedrijf was het raak. Rusnák mocht in alle rust aannemen en de hoek  uitzoeken. Padt was kansloos: 1-0. Bijna had hij kort daarop de 2-0 gemaakt, maar zijn schot ging net naast.

Halverwege de tweede helft kwam die tweede goal er wel. Uit het niets eigenlijk. Afzender Ogbeche. Een beauty. De druiven voor de Groningers werden nog zuurder. Tien minuten voor het einde tekenden twee invallers de definitieve afgang van wat zichzelf ‘ De Trots van het Noorden’ noemt. Narsingh trok de trukendoos op rechts open, kon vervolgens gemakkelijk voorzetten en Van der Streek beleefde een hele mooie middag door de 3-0 te scoren. Even eerder had de Groninger defensie al op de doellijn moeten redden op een combinatie van het hetzelfde duo. In blessuretijd bespaarde Van der Streek de Groningers voor een nog grotere afgang door de bal op de paal te glijden.

Typerend voor het zwakke Groningen was toen na een goed uur de frustraties en irritaties kennelijk niet meer  in de strengen waren te houden Kuipers genoodzaakt was in korte tijd vijf gele (één dubbelgele) kaarten trekken voor de gasten en eentje voor Cambuur. Tekenend was ook dat Nienhuis pas in de laatste zeven minuten een paar schoten op doel kreeg die met goede wil met ‘ aardig’  zouden zijn te omschrijven. Daar stond tegenover dat SC Cambuur de beste wedstrijd tot dusver speelde. Dat kan nog wat worden.

Cambuur richt zich op de uitwedstrijd tegen PSV. Henk de Jong: ‘ Wij hebben het fantastisch gedaan, ik ben heel treden over de ploeg en tegen PSV liggen er weer kansen.’ Eerst nog even genieten van deze  eerste Derby van het Noorden en van de stand op de ranglijst. SC Cambuur voert de noordelijke delegatie aan, een heerlijk gevoel geeft dat.

SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Reijnen, Bijker, Andriuskevicius; Bakker, El Makrini, Rusnák (66. Narsigh); De Ridder (75. Van der Streek),Barto 83. Meleg), Ogbeche

FC Groningen: Padt; Kappelhof, Botteghin, Kieftenbeld, Lindgren, Hiariej, Van Nieff, Van der Velden (46. De Leeuw), Antonia, Chery, Hoesen Scheidsrechter: Kuipers

Kaarten: geel voor Vitas (Cambuur) en voor Hiariej, Kieftenbelt’ Antonia en Lindgren (twee keer).

Scoreverloop 52 1-0 Rusnák; 74. 2-0 Ogbeche; 80. 3-0 Van der Streek.

DE-café Leeuwarden man of the match Albert Rusnák kreeg de bloemen van Cees’ Flowershop

Toeschouwers 9600 (uitverkocht)

Wedstrijdsponsor: Culturele Hoofdstad van Europa 2018
Balsponsor: Taxicentrale Waaksma, Kootstertille
Aanvoerdersbandsponsor. Technion, Heerenveen
Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden

Ballenjongens en mascotte: VV DTD

Volgende thuiswedstrijd zaterdag 4 oktober 19.45 uur tegen FC Dordrecht

Foto: www.dijksfotografie.com