058-2963300
SC Cambuur lijdt eerste nederlaag van oefencampagne

SC Cambuur lijdt eerste nederlaag van oefencampagne

14 augustus 2020, 21:13

Als er al een blauwdruk bestaat voor een perfecte voorbereiding dan kwam deze tot vanavond dicht in de buurt van de oefencampagne 2020/’21 van SC Cambuur. Met de kanttekening dat door de alom bekende corona-maatregelen de publieke opkomst bij oefenwedstrijden aan strikte voorwaarden is gebonden en vlak voor de wedstrijd bekend werd gemaakt dat één van de selectiespelers besmet is geraakt met het vervelende virus, gingen nagenoeg dezelfde geel-blauwen de afgelopen weken door op de vorig seizoen zo succesvol ingeslagen weg. Vlotte combinaties, defensief solide, ingespeelde patronen en gemakkelijk scorend. Met een nagenoeg fitte en blessurevrije selectie werden er tot op heden prima resultaten met dito spel behaald. Zo behaalden de manschappen van Henk de Jong een tweetal oefenzeges op ploegen die komend seizoen op het hoogste niveau acteren. En aan deze overwinningen was niks gestolen. Na een 2-0 overwinning op PEC Zwolle imponeerde Cambuur afgelopen vrijdag opnieuw met een ruime oefenzege op FC Emmen. Deze overwinningen bevestigen dat de potentie aanwezig is om ook dit seizoen weer mee te doen om de prijzen. Als kers op de taart werd eerder deze week nog Maarten Pouwels aan de eerste selectie toegevoegd. De twee meter lange centrumspits maakte transfervrij de overstap van Go Ahead Eagles naar het Cambuurplein. Passend bij het opportunisme dat de voetbalwereld al sinds mensenheugenis kenmerkt, schreef het landelijke voetbalweekblad Voetbal International eerder deze week dan ook “De Jong kan gewoon twee elftallen formeren zonder aan kwaliteit in te boeten. Prachtig mooi. Op naar de schaal die ze in Leeuwarden allang in handen hadden willen hebben.”. Maar laten we waken voor (te)veel optimisme. Dat bleek wel uit de serieuze krachtmeting die vanavond op de oefenkalender stond. De geel-blauwen ontmoetten in eigen huis het FC Volendam van Wim Jonk en Sipke Hulshoff. Het andere Oranje zal naar verwachting dit jaar ook weer een serieuze gegadigde zijn voor de bovenste plekken in de Keuken Kampioen Divisie. Zo wonnen de Volendammers in de voorbereiding al knap van en bij De Graafschap en ook tegen SC Cambuur legde FC Volendam een prima vertoning op de mat. Het bezorgde de Leeuwarders de eerste nederlaag in de oefencampagne. Door zowel voor als na rust twee keer te scoren eindigde de wedstrijd in 0-4 en moest Cambuur dit seizoen voor het eerst een nederlaag slikken.

Gelukkig waren de omstandigheden ietsje beter dan de afgelopen dagen, al was het nog steeds warm in het stadion. Onder toeziend oog van oud-Cambuur goalgetter Michiel Hemmen die komend seizoen zijn kunsten bij Rijnsburgse Boys gaat vertonen en daarnaast nog als commercieel medewerker bij FC Volendam aan de slag gaat,  kwamen de bezoekers al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Martijn Kars gleed een scherp aangesneden voorzet van rechts knap binnen. Net in een fase dat Cambuur wat meer aanvallende dadendrang liet zien, verdubbelde Ibrahim El Kadiri, de linksvoor van de Volendamse equipe, in de 19e minuut de voorsprong. In het restant van de eerste helft was Cambuur niet in staat om de tussenstand een dragelijker aanzien te geven. De Leeuwarders waren vaak (te) slordig aan de bal en eigenlijk geen schim van de ploeg die in de voorgaande oefenduels een prima indruk achterliet. FC Volendam leidde dan ook bij rust terecht met 0-2.

Na de pauze verving Mart Dijkstra Kellian van der Kaap in het centrum. Ook in het begin van de tweede helft scoorden de Volendammers. Op aangeven van Ibrahim El Kadiri kon Nick Doodeman eenvoudig de bal binnen tikken. In de tweede helft werd er aan beide kanten volop gewisseld. Zo mocht Maarten Pouwels na de drinkpauze zijn debuut maken. Ook de ingebrachte wisselspelers konden het tij voor de gastheren niet keren. Vlak voor tijd kopte Mike Eerdhuizen zelfs een vierde Volendamse treffer binnen en bepaalde daarmee de eindstand op 0-4.

Na vanavond rest voor SC Cambuur nog één oefenduel. Volgende week zaterdag komt FC Dordrecht naar het Cambuurplein. Voor de mannen van Henk de Jong de laatste kans om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten en met het nodige vertrouwen naar de start van de competitie toe te leven.

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jasper ter Heide, Sven Nieuwpoort, Kellian van der Kaap (46. Mart Dijkstra), Alex Bangura (71. Doke Schmidt), Mees Hoedemakers (71. Stanley Akoy), Jamie Jacobs (71. Ragnar Oratmangoen), Robin Maulun (71. Mitchel Paulissen), Issa Kallon (71. Delano Ladan), Robert Mühren (71. Maarten Pouwels), Michael Breij (55. Jarchinio Antonia)

Opstelling FC Volendam: Joey Roggeveen, Brian Plat (83. Darryl Baly), Marco Tol (78. Dean James), Micky van de Ven (62. Mike Eerdhuijzen), Derry John Murkin (62. Mohamed Betti), Alex Plat (62. Samir Ben Sallam), Boy Deul, Jari Vlak, Nick Doodeman, Martijn Kaars (62. Zakaria El Azzouzi), Ibrahim El Kadiri (71. Dyllandro Panka)

Scheidsrechter: Jesse Rozendal

Gele kaarten: Brian Plat, Jari Vlak (FC Volendam)

Foto: www.cambuurimages.nl