058-2963300
SC Cambuur lijdt pijnlijke nederlaag op de Krommedijk

SC Cambuur lijdt pijnlijke nederlaag op de Krommedijk

5 oktober 2018, 22:12

Bij de naam Dordrecht breekt bij menig Cambuur-supporter onwillekeurig het zweet uit. Zeker na het duel op 5 mei eerder dit jaar toen in Leeuwarden de Dordtenaren er op miraculeuze wijze toch nog in slaagden Cambuur in de Play-Offs uit te schakelen. En hiermee heel Leeuwarden en omstreken met een fikse kater en grootst trauma achterlatend. Maar ook het oprakelen van het beslissend treffen tegen DS’79 in de nacompetitie van het seizoen ‘86/’87 is voor de wat meer seniore en doorgewinterde Cambuur supporters nog immer een open zenuw. Vanavond stonden de Leeuwarders op de Krommedijk aan het eind van de avond opnieuw met lege handen, want tegen de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie ging het met 3-1 onderuit. Hierdoor liep Cambuur na de eerste seizoensnederlaag van afgelopen weekend opnieuw averij op.

René Hake kon helaas deze avond geen beroep doen op Jordy van Deelen. De verdediger die in het verleden ook een seizoen in Dordrecht werkzaam was, is door letsel aan de achterste kruisband van de rechterknie voor langere tijd uitgeschakeld. Daardoor maakte David Sambissa weer zijn opwachting in het basiselftal. Ook Robin Maulun ontbrak door vocht in de knie op het wedstrijdformulier. Nigel Robertha kreeg de voorkeur boven Karim Rossi om in de spits te spelen en stond vanavond voor het eerst dit seizoen aan de aftrap in een competitietreffen. Dat de thuisploeg dit seizoen nog niet in goede doen was bleek wel uit de opstelling van trainer/coach Gérard de Nooijer. Hij had voor de nodige zekerheid gekozen door achterop met vijf verdedigers te spelen. Het eerste gevaar in de wedstrijd deed zich in de tiende minuut voor, toen Kevin van Kippersluis een teenlengte tekort kwam om een voorzet van Justin Mathieu doeltreffend af te ronden. Tien minuten later deed FC Dordrecht van zich spreken, maar een schietkans van de Griek Savvas Mourgos ging over. In de 27e minuut was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Na een hoekschop werd de bal eerst nog van de doellijn gehaald, maar Maarten Peijnenburg schoot de bal in tweede instantie toch binnen. De Leeuwarders konden daar in het restant van het eerste part weinig tegenover stellen en hadden moeite met de compact spelende Dordtenaren. De ploeg van René Hake speelde in een te laag tempo om het de thuisploeg echt lastig te maken, waardoor de 1-0 ruststand ook niet geheel onterecht was.

Na de thee kwam Karim Rossi binnen de lijnen. Hij verving Kevin van Kippersluis die in de kleedkamer achterbleef. Een wonderschone treffer van Tyrone Conraad zorgde al vroeg in de tweede helft voor de zo vurig gewenste gelijkmaker. Door dit doelpunt ontbrandde de wedstrijd en kregen beide ploegen kansen om op voorsprong te komen. Een overtreding van Robbert Schilder op Savvas Mourgos resulteerde op het uur in een strafschop voor de gastheren. De Griek benutte dit buitenkansje feilloos, waardoor Cambuur wederom in de achtervolging moest. Daarin slaagde Cambuur maar matig, want de Schapekoppen kregen in deze fase de betere kansen en vergaten om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Aan de andere kant kwamen de Leeuwarders nauwelijks aan uitgespeelde kansen toe. Ook het inbrengen van Issa Kallon en het naar voren dirigeren van Emmanuel Mbende kon daarin geen verandering brengen. Sterker nog, in de slotfase maakte Savvas Mourgos zijn tweede treffer van de avond en bepaalde de eindstand op 3-1.

In de volgende competitieronde moeten de Leeuwarders wederom afreizen naar de Rijnmond regio. Volgende week zondag wacht namelijk Sparta Rotterdam als tegenstander. De Rotterdammers behoren dit jaar tot één van de grote titelfavorieten en beschikken voor eerste divisie begrippen over een meer dan gemiddelde selectie. In de voorbereiding op dit seizoen wist Cambuur op het Kasteel nog knap met 0-2 te winnen. Laten we hopen dat de geel blauwen ook komend weekend als winnaar van het veld afstappen.

Opstelling FC Dordrecht: Bryan Janssen, Antonio Stankov, Daniel Breedijk, Lewis Montsma, Brandon Ormonde-Ottewill, Maarten Peijnenburg, Thomas Kok, Oussama Zamouri (81. Siebe Schets), Renny Smith, Savvas Mourgos (91. Omran Haydary), Jeremy Cijntje (93. Thomas Schalekamp)

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Robbert Schilder, Emmanuel Mbende, Sai van Wermeskerken, Andrejs Ciganiks , Mathias Schils (72. Issa Kallon), Justin Mathieu (88. Robert van Koesveld), Tyrone Conraad, Kevin van Kippersluis (46. Karim Rossi), Nigel Robertha

Scheidsrechter: de heer I. (Ingmar) Oostrom

Gele kaarten: Justin Mathieu, Karim Rossi (SC Cambuur), Antonio Stankov (FC Dordrecht)

Aantal toeschouwers: 1.658

Fotografie: www.dijksfotografie.com