058-2963300
SC Cambuur lijdt verdiende nederlaag op bezoek bij Sparta Rotterdam

SC Cambuur lijdt verdiende nederlaag op bezoek bij Sparta Rotterdam

14 oktober 2018, 16:45

Na een veelbelovende competitiestart bevinden René Hake en zijn manschappen zich momenteel in een duidelijk mindere periode. Om deze negatieve spiraal te doorbreken en de kloof met de bovenste ploegen niet te laten groeien is het behalen van een overwinning vaak het beste medicijn. Dat moest op deze eredivisieloze zondagmiddag gebeuren in het Rotterdamse Spangen waar Sparta Rotterdam, de oudste club in het Nederlandse betaalde voetbal, de opponent was. Op voorhand geen sinecure, want de rood witten wisten op het eigen Kasteel tot op heden al hun competitiewedstrijden in een overwinning om te zetten. De traditionele club bekend van Jules Deelder, Sparta-Piet en het befaamde rood-witte mannendiner heeft dit seizoen dan ook maar één doelstelling, namelijk als de wiedeweerga terugkeren op het hoogste niveau. Hoewel dit geen hoopgevende cijfers waren, kon Cambuur vooraf toch enig vertrouwen putten uit de oefenwedstrijd die de Leeuwarders op 4 augustus jl. tegen Sparta speelden. In deze met 0-2 gewonnen wedstrijd speelden de geel blauwen uitermate gedisciplineerd en waren uitermate effectief in het benutten van de geboden kansen. Deze middag liet een heel ander wedstrijd beeld zien. Cambuur was in zijn geheel niet opgewassen tegen de Spartanen en werd op alle fronten afgetroeft. De Leeuwarders mochten achteraf niet mopperen dat de wedstrijd na een 2-0 ruststand uiteindelijk in 3-0 eindigde.

Vanmiddag had René Hake een aantal wijzigingen in zijn basiselftal doorgevoerd. Zo maakten Daan Boerlage en Julian Calor hun opwachting in de eerste elf, terwijl ook Tyrone Conraad tegen zijn oude ploeg aan de aftrap stond. Vanwege interlandverplichtingen kon het Leeuwarder vlaggenschip geen beroep doen op de Letse middenvelder Andrejs Ciganiks. Nadat de spelers onder de heroïsche klanken van de Sparta Marsch het zonovergoten veld hadden betreden, was Sparta in de eerste minuut direct al gevaarlijk. Maar de inzet van aanvoerder Lars Veldwijk werd net op tijd door Emmanuel Mbende geblokt. Toch kwamen de Rotterdammers al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Onder druk van Lars Veldwijk werd uit een voorzet vanaf de linkerflank de bal door David Sambissa in eigen goal gewerkt. De linkerverdediger raakte hierbij bovendien dusdanig geblesseerd dat hij even later het veld moest verlaten. Omar El Baad was zijn logische vervanger. Een voorzet van Sai van Wermeskerken die na het uitvallen van David Sambissa naar de linkerkant was verhuisd bood Nigel Robertha in de 20e minuut een goede kans op de gelijkmaker. Maar oud-Cambuur doelman Tim Coremans voorkwam met een prima redding een geel-blauw doelpunt. Halverwege de eerste helft voorkwam Xavier Mous met een katachtige redding dat een kopbal van Lars Veldwijk leidde tot een 2-0 voorsprong. Enkele tellen later kwam Xavier Mous in een één-op-één duel met de Spartaanse spits weer als winnaar uit de strijd en bleef Cambuur in de wedstrijd. In de 40e minuut klopte Lars Veldwijk toch de doelman van Cambuur toen hij vanaf 11 meter de bal beheerst in de hoek schoof. Een onbeholpen actie van Kevin Schindler op Ilias Alhaft in het eigen strafschopgebied ging hieraan vooraf. Beide teams gingen zodoende met een 2-0 ruststand aan de thee.

Gesteund door de meegereisde geel blauwe supportersschare probeerde Cambuur in de tweede helft de spanning nog enigszins terug te brengen. Daar slaagden de Leeuwarders niet in, want ook na rust was de ploeg van Henk Fraser op het eigen Kasteel oppermachtig. René Hake trachte met het inbrengen van Karim Rossi voor Julian Calor nieuw elan in de wedstrijd te krijgen. Maar ook de clubtopscoorder kon het verschil niet maken. Sterker nog, het was aan een gebrek aan scherpte van de Spartaanse voorwaartsen te danken dat de marge niet werd vergroot. Mocht Cambuur nog hopen op een resultaat, dan was alle hoop een kwartier voor tijd vervlogen. Want verdedigend gestuntel stelde Mohamed Rayhi in staat om de 3-0 op het scorebord te zetten. Dit was tevens de eindstand.

Na deze terechte nederlaag moeten de Leeuwarders de rug rechten. Komende vrijdag reist Helmond Sport af naar Leeuwarden. De Brabantse ploeg is de enige ploeg in het Nederlands betaalde voetbal die nog zonder overwinning is. Cambuur is het daarom aan zijn stand verplicht om de ploeg van oud-Cambuur speler Robby Alflen zonder punten in de bus naar Helmond terug te sturen en de nare nasmaak van de afgelopen wedstrijden weg te spoelen.

Opstelling Sparta Rotterdam: Tim Coremans, Bart Friends, Dries Wuytens, Fankaty Dabo, Adil Auassar, Royston Drenthe, Abdou Harroui (83. Stijn Spierings), Deroy Duarte, Ilias Alhaft (66. Youssef El Kachati) , Lars Veldwijk (86. Thomas Verhaar), Mohamed Rayhi

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa (11. Omar El Baad), Robbert Schilder, Emmanuel Mbende, Sai van Wermeskerken, Kevin Schindler, Daan Boerlage, Justin Mathieu, Julian Calor (60. Karim Rossi), Tyrone Conraad (75. Issa Kallon), Nigel Robertha

Scheidsrechter: de heer R. (Richard) Martens

Gele kaarten: Daan Boerlage (SC Cambuur), Youssef El Kachati (Sparta Rotterdam)

Aantal toeschouwers: 8.878

Fotografie: www.dijksfotografie.com