058-2963300
SC Cambuur loopt averij op tegen Amsterdamse beloften

SC Cambuur loopt averij op tegen Amsterdamse beloften

19 februari 2021, 19:02

Op het ongewoon vroege aanvangstijdstip van half vijf moest SC Cambuur eerder vanmiddag het afgelaste duel tegen Jong Ajax inhalen. Het treffen met de Amsterdamse beloften stond bijna twee weken geleden op de speelkalender ingeroosterd, maar door de ongemakken van Koning Winter zat er voor de KNVB destijds niks anders op dan de wedstrijd te annuleren. Een meer dan te billijken besluit, maar het zorgde er wel voor dat het Leeuwarder keurkorps zich kon opmaken voor een heuse Engelse voetbalweek. Oftewel in een tijdsbestek van minder dan een week maar liefst drie duels afwerken. Op dinsdagavond werd deze pittige week in het eigen Cambuur Stadion afgetrapt met een gewonnen confrontatie met TOP Oss. Drie dagen later moest Cambuur opnieuw aan de bak en wel tegen Jong Ajax. Het tweede elftal van Ajax dat in het seizoen 2017/’18 als eerste en enige beloftenelftal ooit kampioen werd in de Eerste Divisie, houdt zich dit seizoen voornamelijk op in de middenmoot. Ondanks meer dan gemiddeld getalenteerde spelers als Brian Brobbey, Lassina Traoré en Naci Ünüvar. De geelblauwe trots heeft het van oudsher altijd lastig tegen de hoofdstedelijke talenten die in de wedstrijden tegen Cambuur ogenschijnlijk altijd een stapje extra zetten. Zo ook in de heenwedstrijd in ons eigen stadion toen Jong Ajax in de slotfase van de wedstrijd alsnog met de volle buit ervan door ging. En eerder vanmiddag was het helaas niet anders, want opnieuw liep de ploeg van Henk de Jong averij op tegen de Amsterdamse beloften. Zowel Jong Ajax als Cambuur wisten ieder één keer te scoren, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde.

Op Sportcomplex De Toekomst moesten de Leeuwarders het stellen zonder de geschorste en onbetwiste basisspeler Mees Hoedemakers. Jasper ter Heide was tegen zijn voormalige ploeggenoten een logische vervanger. Ook de van FC Volendam overgekomen Nick Doodeman stond weer op de rechterflank aan de aftrap. Bij Jong Ajax ontbrak Brian Brobbey die gisteravond laat nog als invaller bij het eerste elftal van de Amsterdammers in en tegen Lille de winnende treffer maakte. Wel stond de fysiek sterke Lassina Traoré bij de jonge Ajacieden in de basisopstelling. Issa Kallon was in de beginfase tweemaal dicht bij de openingstreffer, maar Kjell Scherpen voorkwam dit. Ook Nick Doodeman kreeg al vroeg in de wedstrijd een uitgelezen kans om zijn eerst doelpunt in het geel-blauwe shirt te maken, maar opnieuw was Kjell Scherpen – die gisteravond in Noord-Frankrijk nog op de bank zat – de sta in de weg. Maar ook de technisch vaardige formatie van Mitchell van der Gaag liet zich niet onbetuigd en kwam in de 21e minuut zelfs op een 1-0 voorsprong. De behendige Naci Ünüvar mocht tot tweemaal toe aanleggen en schoot de bal uiteindelijk achter Sonny Stevens. Vervelende bijkomstigheid was het uitvallen van David Sambissa, die met een ogenschijnlijk vervelende blessure het veld moest verlaten. Door deze achterstand waren de Leeuwarders even van de leg en mochten niet mopperen dat Neraysho Kasanwirjo op het half uur ‘vergat’ de 2-0 binnen te tikken. Aan de andere kant hield Kjell Scherpen aan het eind van de eerste helft opnieuw Nick Doodeman, Robert Mühren en op slag van rust Jasper ter Heide af van scoren, waardoor beide teams onder toeziend oog van Erik ten Hag met een 1-0 ruststand de kleedkamers opzochten.

Na de thee begon Cambuur met veel druk naar voren aan het tweede gedeelte van de wedstrijd. Dat werd al snel beloond, want vlak na de pauze bewees wie anders dan Robert Mühren opnieuw zijn grote waarde voor de Leeuwarders. Na een defensief fout bij de Amsterdammers achterin liet hij met een verwoestende knal Kjell Scherpen kansloos en zorgde voor de gelijkmaker. Na dit fraaie doelpunt gingen de manschappen van Henk de Jong in hoog tempo door op zoek naar een tweede doelpunt. In deze fase van de wedstrijd wilde Cambuur doordrukken, maar het overwicht betaalde zich helaas niet uit in grote kansen en doelpunten. Ook het inbrengen van Giovanni Korte en Michael Breij moest ertoe leiden dat de druk op de jonkies van Ajax verder werd opgevoerd. Maar een doelpunt viel op het trainingscomplex van Ajax niet meer te noteren. Ook niet in de zes minuten bijgetrokken blessuretijd. Diep in blessuretijd kreeg Lassina Traoré zelfs nog een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd in Amsterdams voordeel te beslissen, maar gelukkig schoot de spits één-op-één met Sonny Stevens hoog over.

Het volgende competitieduel voor de geel-blauwen is opnieuw een uitduel tegen een beloftenelftal. Als sluitstuk van de het drieluik gaan de Leeuwarders komende maandag namelijk op bezoek bij Jong FC Utrecht. De jonge Domstedelingen die door de promotie van René Hake tot aan het eind van het seizoen worden getraind door Ab Plugboer, zijn al jaren niet meer het lachertje van de eerste divisie. Van onderschatting bij Henk de Jong en zijn manschappen kan en mag dan ook geen sprake zijn. In het heenduel zorgde een ontketende Issa Kallon met een kwartet aan treffers ervoor dat de talentvolle Utrechtenaren uiteindelijk met 5-2 werden verslagen. Laten we hopen dat op Sportcomplex Zoudenbalch de Leeuwarders opnieuw drie punten aan het seizoenstotaal mogen toevoegen.

Opstelling Jong Ajax: Kjell Scherpen, Youri Regeer, Neraysho Kasanwirjo, Quiten Timber (90. Gibson Yah), Kenneth Taylor, Donny Warmerdam (79. Rio Hillen), Terrence Douglas (56. Youri Baas), Kian Fitz-Jim, Naci Ünüvar (46. Ar’Jany Martha), Lassina Traoré, Sontje Hansen (79. Jaymillio Pinas)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa (23. Alex Bangura), Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Jasper ter Heide (75. Joris Kramer), Robin Maulun (75. Ragnar Oratmangoen), Jamie Jacobs (57. Michael Breij), Issa Kallon, Robert Mühren, Nick Doodeman (57. Giovanni Korte)

Scheidsrechter: de heer E. (Erwin) Blank

Gele kaarten: Doke Schmidt, Jamie Jacobs, Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur), Terrence Douglas (Jong Ajax)

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.dijksmedia.nl