058-2963300

SC Cambuur mag kort ruiken aan een stuntje in De Kuip

6 maart 2016, 19:01

SC Cambuur en Feyenoord worden vaak als elkaars evenknie beschouwd. Beide volksclubs, fanatieke aanhang en geroemd om de sfeer en ondersteuning bij hun thuiswedstrijden. Het Legioen versus de geel blauwe Twaalfde man. De afgelopen maanden was er nog een overeenkomst tussen beide ploegen, één om niet echt trots op te zijn, namelijk een lange, aangesloten reeks van nederlagen. Gelukkig werd in het afgelopen weekend voor Cambuur met een zwaar bevochten overwinning op PEC Zwolle deze negatieve reeks doorbroken. En ook de Rotterdammers wisten na lange tijd weer een competitiewedstrijd te winnen, FC Utrecht werd met 1-2 verslagen. Hetzelfde FC Utrecht waartegen de Rotterdammers in de KNVB bekerfinale op 24 april a.s. mogen aantreden. Evenals voorgaande jaren trok Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen Cambuur ook vanmiddag weer aan het langste eind. In Rotterdam-Zuid versloegen de manschappen van trainer Giovanni van Bronkhorst het dapper strijdende Cambuur na een ruststand van 1-0 uiteindelijk met 3-1.

Ondanks dat trainer Marcel Keizer niet zoveel op heeft met het credo ‘never change a winning team’ besloot hij toch om een bijna ongewijzigd elftal het veld van De Kuip te laten betreden. Alleen de zieke Martijn van der Laan zorgde ervoor dat hij voor de wedstrijd noodgedwongen was om toch een wissel door te voeren. In het hart van de defensie maakte Calvin Mac-Intosch hierdoor zijn rentree in de basis. Met de weer van een schorsing teruggekeerde Jamiro Monteiro beschikten de Leeuwarders vanmiddag over een vrijwel fitte selectie. Een luxeprobleem, zeker met het oog op het spannende slot van de competitie.

In de beginfase was er bij Cambuur absoluut geen sprake van de zo bekende ‘Kuip vrees’ en bleef het eenvoudig overeind tegen de bekerfinalist. Na ruim een kwartier ontstond het eerste gevaar voor het doel van Leonard Nienhuis. Vytas wist echter te voorkomen dat Michiel Kramer de score kon openen. Net binnen het half uur was Marvin Peersman aam de andere kant dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal ging langs de verkeerde kant van de paal. Zonder grootst te spelen kwam de thuisploeg in de 37e minuut toch op voorsprong. Jens Toornstra scoorde op aangeven van Michiel Kramer de 1-0. Dat Michiel Kramer daarvoor in buitenspel stond en hands maakte ontging de arbitrage echter. In het vervolg van de eerste helft kwamen beide ploegen niet meer tot noemenswaardige kansen, waardoor er na 45 minuten een ruststand van 1-0 op het scorebord stond.

In de loop van de tweede helft kroop SC Cambuur met het inbrengen van Rai Vloet en Kevin van Veen iets meer uit hun schulp, dwong in korte tijd een flink aantal corners af en scoorde via Martijn Barto de gelijkmaker. Martijn Barto, wie anders, die scoort altijd in De Kuip. Het leek erop dat Cambuur voor een sensatie ging zorgen, maar 10 minuten voor tijd scoorde Dirk Kuijt met zijn hoofd van dichtbij de 2-1. Vijf minuten voor tijd maakte Eljero Elia aan alle onzekerheid een einde.

Volgend weekend staat er wederom een uitwedstrijd voor de Leeuwarders op de speelkalender. In het fraai verbouwde Polman Stadion in Almelo wachten dan de Heraclieden als tegenstander. Aan de heenwedstrijd tegen het elftal van John Stegeman wordt menig Cambuur supporter nog wel eens badend in het zweet wakker. Op 30 augustus vorig jaar versloegen de Almeloërs Cambuur door een ontketende Oussama Tananne met maar liefst 1-6. Voldoende reden op sportieve revanche en de rollen dit keer om te draaien.

Opstelling Feyenoord: Kenneth Vermeer, Rick Karsdorp, Sven van Beek, Eric Botteghin, Terence Kongolo, Karim El Ahmadi (89. Jan-Arie van der Heijden), Tonny Vilhena, Jens Toornstra, Dirk Kuyt, Michiel Kramer (67. Bilal Başaçıkoğlu), Eljero Elia

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius, Darryl Lachman, Calvin Mac-Intosch (86. Wessel Dammers), Marvin Peersman, Erik Bakker, Sjoerd Overgoor (65. Rai Vloet), Jack Byrne, Furdjel Narsingh, Martijn Barto, Sander van de Streek (65. Kevin van Veen)

Scheidsrechter: de heer D. (Dennis) Higler

Gele kaarten: Tonny Vilhena, Karim El Ahmadi (Feyenoord), Erik Bakker (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 47.500

Fotografie: www.dijksfotografie.com