058-2963300
SC Cambuur met 2-1 onderuit in Friese Derby

SC Cambuur met 2-1 onderuit in Friese Derby

13 november 2022, 17:11

Vanmiddag stond al de laatste officiële wedstrijd van het kalenderjaar 2022 op het programma. En niet zomaar een wedstrijd, maar de clash tegen de grote rivaal SC Heerenveen. Blauw-wit versus geel-blauw. Waar Cambuur op dit moment niet bepaald de wind in de zeilen heeft, is het sentiment bij onze buren een stuk beter. Hoewel het elftal van Kees van Wonderen heus niet wekelijks de pannen van het dak speelt, staan de blauw-witten keurig in het linker rijtje en kon in het Friese haagje in alle rust worden toegeleefd naar de Derby. Hoe anders was dat bij ons in Leeuwarden. Over het algemeen wordt er redelijk tot goed gevoetbald, maar vormt een gebrek aan aanvalskracht het grote manco voor de Leeuwarders. Drie keer op rij met 1-0 verliezen vat eigenlijk in een notendop het verhaal van de voorbije maanden samen. Daarnaast moest er afgelopen donderdagavond nog een loodzwaar duel tegen Feyenoord worden gespeeld. En vrijdag stond het wel en wee van onze club in het teken van de komst van Sjors Ultee. De nieuwe hoofdcoach die vanmiddag nog niet op de bank plaatsnam, maar bij ingang van de winsterstop de leiding overneemt van Pascal Bosschaart. Never a dull moment bij onze prachtige club. Het slotstuk van een voor Cambuur, zowel op sportief als menselijk vlak, turbulente eerste seizoenshelft, eindigde in mineur. In een matige, maar onderhoudende derby trok SC Heerenveen uiteindelijk aan het langste eind en versloeg het Cambuur uiteindelijk met 2-1.

In het Abe Lenstra Stadion borduurde het duo Bosschaart/Barto voort op de 5-3-2 formatie waarin het afgelopen donderdag in De Kuip ook aantrad. De enige mutatie in de startende elf was Tom Boere, hetgeen ten koste ging van Remco Balk. Doke Schmidt had nog dermate last van zijn kuitblessure dat hij ook vanmiddag nog niet bij de wedstrijdselectie zat. Bij onze buren was het meespelen van Pawel Bochniewicz vooraf een twijfelgeval, maar de Poolse verdediger was voldoende hersteld van een enkelblessure, waardoor Kees van Wonderen met zijn gebruikelijke elf aan de aftrap stond.

Gesteund door een vol uitvak kwam Cambuur in de twaalfde minuut op voorsprong. Alex Bangura lanceerde Jamie Jacobs, die koeltjes Andries Noppert omspeelde en de score opende. Het was daarna de thuisploeg die aandrong, maar niet bij machte was om tot echte kansen te komen. Na een half uur spelen had Jamie Jacobs een uitgelezen kans om zijn tweede doelpunt van de middag te maken. Uit een fraaie uitval legde Calvin Mac-Intosch de bal op een presenteerbladje voor hem neer, maar de offensieve middenvelder slaagde er niet in om de bal binnen te werken. En waar onze geel-blauwen de voorsprong dachten te verdubbelen, stond het vlak daarna 1-1. Amin Sarr kopte via de onderkant van de lat de gelijkmaker binnen. Onze Portugese doelman João Virgínia ging daarbij niet helemaal vrijuit. Omdat er in het restant van de eerste helft niet meer werd gescoord, gingen beide teams met een 1-1 ruststand aan de thee.

Nadat twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamers waren gekomen, veranderde het spelbeeld in het tweede bedrijf nauwelijks. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar grote kansen deden zich over en weer niet voor. De thuisploeg had het meeste balbezit en Cambuur loerde op de counter. Naarmate de tweede helft vorderde, kwamen de mannen van Bosschaart steeds minder van hun eigen helft af. Ruim 10 minuten voor het einde schoot Anas Tahiri de thuisploeg op voorsprong. Deze dreun kwam Cambuur niet meer te boven, al was Roberts Uldrikis diep in blessuretijd nog dichtbij de gelijkmaker.

Door deze verliespartij blijven de Leeuwarders zichzelf terugvinden in de staart van de Eredivisie. Rondom het Cambuurplein kunnen de wonden worden gelikt en wacht vanwege het WK in Qatar een ongebruikelijk lange winterstop. Dat hoeft op zich niet slecht uit te pakken, want dat biedt de nieuwe hoofdtrainer volop gelegenheid om het kwakkelende team weer op het juiste, winnende spoor terug te brengen. Om te beginnen op 8 januari 2023. Dan komt het FC Volendam van Wim Jonk naar het Cambuurplein. Een wedstrijd tegen een directe concurrent die het startpunt moet vormen van het sportieve herstel van de Leeuwarders.

Opstelling SC Heerenveen: Andries Noppert, Milan van Ewijk, Sven van Beek, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert (’90 Joost van Aken), Anas Tahiri, Thom Haye, Rami Al Hajj (’79 Rami Kaib), Amin Sarr, Sydney van Hooijdonk, Simon Olsson (’92 Antoine Colassin)

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Calvin Mac-Intosch (’81 Roberts Uldrikis), Léon Bergsma (’87 David Sambissa), Sai van Wermeskerken, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs (’81 Michael Breij), Silvester van der Water (’68 Remco Balk), Tom Boere

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Gele kaarten: Sven van Beek, Sydney van Hooijdonk, Anas Tahiri (SC Heerenveen), Leon Bergsma, Alex Bangura (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’12 0-1, Jacobs
’35 1-1, Sarr
’82 2-1, Tahiri

Aantal toeschouwers: 23.800

Foto: www.dijksmedia.nl