058-2963300
SC Cambuur met 4-0 ten onder in Johan Cruijff ArenA

SC Cambuur met 4-0 ten onder in Johan Cruijff ArenA

3 september 2022, 19:03

Nu iedereen in de grootste amusementsindustrie ter wereld is bijgekomen van een ongekend knotsgekke transferperiode kon het dit weekend eindelijk weer gaan over het spelletje zelf. Het epicentrum van deze transfergekte bevond zich in Amsterdam waar de zilvervloot helemaal binnen voer. Er werden enorme transfersommen betaald voor spelers als Ryan Gravenberch, Lisandro Martinez en Sébastien Haller. Maar met de overgang van Braziliaans international Antony naar Manchester United werden alle records verbroken. Voor een duizelingwekkend bedrag van om en de nabij € 100 miljoen werd de toch al overvolle bankrekening van de landskampioen flink gespekt. Bij SC Cambuur zijn dit soort transfersommen een ver-van-mijn-bed show, maar de spanning op Deadline Day was er voor de geel-blauwe supporters niet minder om. Uiteindelijk werd er op de slotdag van de zomerse transferperiode met het aantrekken van Daniël van Kaam en de huur van de Zwitserse vleugelaanvaller Felix Mambimbi prima zaken gedaan.

Vanzelfsprekend denkt de Cambuur supporter nog wel eens terug aan het treffen van vorig jaar. Toen walsten de onstuimige Amsterdammers over onze geel-blauwen heen en werd de wedstrijd bijna met dubbele cijfers afgesloten. Uiteraard werd er in het wekelijkse perspraatje nog even gerefereerd aan de vorige editie van Ajax tegen SC Cambuur. Onze coach was daar duidelijk over: “Tactisch gaan we wat kleine dingen anders doen. Het is vooral belangrijk dat we achterin goed staan. We gaan daarnaast voetballen waar het kan, maar we gaan geen risico’s nemen waar we dat niet moeten doen. Dan spelen we liever de bal richting Roberts Uldrikis en gaan we voor de tweede bal knokken.” Onder leiding van Alfred Schreuder bleven de Amsterdammers in de eerste vier competitiewedstrijden zonder puntverlies en aan deze zegereeks kwam vanmiddag geen einde. SC Cambuur moest opnieuw een nederlaag tegen de Amsterdammers slikken. Het duel dat op papier een strijd was tussen David en Goliath eindigde na een ruststand van 2-0 uiteindelijk in 4-0.

In de Johan Cruijff ArenA ontbraken in het middenrif van ons elftal de geblesseerde Robin Maulun en geschorste Jamie Jacobs, waardoor de van FC Groningen overgekomen Daniël van Kaam direct in de basis mocht starten. De 21-jarige van Young Boys afkomstige Felix Mambimbi zat vandaag ook al bij de wedstrijdselectie. Michael Breij zag zijn prima invalbeurt van afgelopen weekend beloond worden met een plek bij de eerste elf. Ook ontbrak de niet volledig fitte Mees Hoedemakers. De laatste werd vervangen door Jasper ter Heide. Bij de hoofdstedelingen zaten de op de valreep aangetrokken aanvaller Lucas Ocampos en middenvelder Florian Grillitsch nog op de bank, terwijl Davy Klaassen de plaats innam van Kenneth Taylor.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kooij werd er druk gezet op de Leeuwarder defensie. Maar tot levensgevaarlijke kansen leidde dit aanvankelijk niet. In één van de eerste Leeuwarder uitvallen had Michael Breij zelfs de 0-1 op zijn sloffen. Na goed voorbereidend werk van Roberts Uldrikis schoot hij helaas de bal in vrije positie te hoog over het doel van Remko Pasveer. Hoewel het bij tijd en wijle een belegering van het doel van João Virgínia was, slaagde Cambuur er goed in om de rood-witte aanvalsdrang in de kiem te smoren. Totdat Steven Bergwijn in de 35e minuut enigszins fortuinlijk Ajax op voorsprong mocht schieten. Met een vlammend afstandsschot verdubbelde Oranje international Bergwijn vijf minuten later de voorsprong, waardoor beide ploegen met een 2-0 ruststand de kleedkamers van een niet volledig bezette ArenA opzochten.

In de tweede helft beleefde Felix Mambimbi zijn debuut in het elftal van Henk de Jong. Remco Balk bleef in zijn plaats achter in de kleedkamer. Al direct na rust kreeg de aan Amsterdamse zijde ingevallen Kudus een reuzekans om de 3-0 op het scorebord te zetten, maar onze geel-blauwe verdedigers wisten gelukkig nog redding te brengen. Vlak daarna was het wel voor de derde keer raak. Een door Devyne Rensch van richting veranderd schot van Kenneth Taylor liet onze Portugese sluitpost kansloos. Ook Mohammed Kudus kwam na een fraaie combinatie op het scorebord, hoewel aan dit doelpunt wel de lucht van buitenspel kleefde. Hij bepaalde hiermee de eindstand op 4-0.

Volgende week staat de Noordelijke clash met FC Groningen op de speelkalender. In een naar verwachting weer volledig uitverkocht en sfeervol Cambuur Stadion gaan de mannen van Henk de Jong op zoek naar de eerste thuisoverwinning. Werd er in het vorige seizoen nog onfortuinlijk in blessuretijd verloren, hopelijk zijn de rollen dit keer omgedraaid en blijven de punten in Leeuwarden.

Opstelling Ajax: Remko Pasveer, Daley Blind, Jurriën Timber (’79 Jorge Sánchez), Calvin Bassey, Devyne Rensch, Davy Klaassen, Edson Álvarez (’46 Kenneth Taylor), Dušan Tadić (’79 Lucas Ocampos), Steven Bergwijn (’61 Francisco Conceição), Brian Brobbey (’46 Mohammed Kudus), Steven Berghuis

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Floris Smand, Sai van Wermeskerken (’58 Doke Schmidt), Mitchel Paulissen, Daniël van Kaam, Jasper ter Heide (’66 Silvester van der Water) , Michael Breij (’86 David Sambissa), Roberts Uldrikis (’66 Tom Boere), Remco Balk (’46 Felix Mambimbi)

Scheidsrechter: Joey Kooij

Gele kaarten: Edson Álvarez (Ajax)Mitchel Paulissen en Remco Balk (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’35 1-0, Steven Bergwijn
’40 2-0, Steven Bergwijn
’54 3-0, Devyne Rensch)
’65 4-0, MohammedKudus

Aantal toeschouwers: 53.667

Foto: www.dijksmedia.nl