058-2963300

SC Cambuur met een heerlijke overwinning de winterstop in

20 december 2015, 14:57

Het voetbaljaar 2015 is voor SC Cambuur op een fantastische wijze afgesloten. Uitgerekend in het stadion waar de club in 2013 aan haar opmars begon, zegevierde het op de vroege zondagmiddag met 1-4 van de Kralingers. Hiermee kon het een meer dan passend vervolg geven aan de gelukzalige zege op N.E.C. van afgelopen zaterdag. Door deze verdiende uitoverwinning beëindigen de Leeuwarders de eerste competitiehelft op een zestiende plaats. Een plaats die weliswaar nog steeds zorgwekkend is, maar absoluut niet uitzichtloos. Indien al het sportieve onheil van de afgelopen maanden Cambuur na de jaarwisseling wordt bespaard en met een aantal gerichte versterkingen, dan vormt rechtstreekse handhaving nog altijd een reële optie. De wedstrijd vanmiddag liet dit meer dan overduidelijk zien.

Henk de Jong zag vooraf geen enkele aanleiding zijn basiselftal te wijzigen dat vorige week de eerste seizoenszege binnenhaalde. Deze luxe en voor dit seizoen unieke uitgangspositie betekende dat de weer fitte Sander van de Streek en Furdjel Narsingh op de reservebank moesten plaatsnemen. Op een zonnig, bijna lente aandoenend Woudestein legde Cambuur de thuisploeg in de beginfase zijn wil op. Dit resulteerde in een venijnig afstandsschot van Jack Byrne, maar de wedstrijd kende daarna een gelijkmatig opgaand karakter. In de 34e minuut kwam Cambuur dan toch op voorsprong. Wie anders dan Bartholomew Ogbeche speelde zich na prima voorbereidend werk van Jamiro Monteiro fraai vrij en schoot via de binnenkant van de paal onberispelijk raak. 0-1, en alweer de 8e competitietreffer van de Leeuwarder clubtopscoorder.

Na rust kwamen bij de Kralingers Kevin Vermeulen en Yoëll van Nieff in de ploeg voor Daryl van Mieghem en Nigel Hasselbaink. Dit leidde direct tot hectische taferelen voor het doel van Leonard Nienhuis. Een bal op de lat, een gevaarlijke kopbal van Sander Fischer en een niet te missen kans voor Tom van Weert. In deze fase had Cambuur niet te klagen over geluk. De Rotterdammers speelden veel gretiger dan in de eerste helft en hadden recht op de gelijkmaker. Aan de andere kant kregen de Leeuwarders in de omschakeling ook de nodige kansen. Dat leidde uiteindelijk tot de 0-2 doordat Bartholomew Ogbeche een verdedigingsfout van Sander Fischer koeltjes afstrafte. De overwinning kwam daarna geen tel meer in gevaar, Cambuur speelde soeverein de wedstrijd uit en breidde de voorsprong zelfs uit naar 0-4. De beide prima spelende middenvelders Jack Byrne en Jamiro Monteiro waren de doelpuntenmakers en bezegelden hiermee definitief het lot van Excelsior. Het tegendoelpunt van Kevin van der Meulen in de slotminuut was puur voor de statistiek.

Na deze wedstrijd begint voor de technische staf en gehele selectie een winterstop van 2 weken. Op 3 januari 2016 vertrekt Cambuur vervolgens naar Portugal waar het ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft een trainingskamp heeft belegd. Tijdens dit trainingskamp zal naast hard trainen worden geoefend tegen Sparta Rotterdam dat momenteel de trotste koploper is in de Jupiler League. De tweede seizoenshelft begint voor Cambuur op zaterdag 16 januari met een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

Opstelling Excelsior: Tom Muyters, Khalid Karami, Sander Fischer, Jurgen Mattheij, Bas Kuipers, Jeff Stans, Yoëll van Nieff, Adil Aussar, Brandley Kuwas, Tom van Weert, Daryl van Mieghem

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Vytautas Andriuškevičius, Wessel Dammers, Martijn van der Laan, Marvin Peersman, Erik Bakker, Jack Byrne, Jamiro Monteiro, Xander Houtkoop (64. Furdjel Narsingh), Bartholomew Ogbeche (90. Martijn Barto), Mikhail Rosheuvel (70. Sander van de Streek)

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Gele kaarten: Mikhail Rosheuvel, Jack Byrne (SC Cambuur), Sander Fischer, Nigel Hasselbaink (Excelsior)

Aantal toeschouwers: 3.750

Fotografie: www.dijksfotografie.com