058-2963300

SC Cambuur morele winnaar van de Derby

19 oktober 2014, 15:03

Na dagen van oplopende spanningen, ludieke pesterijtjes en een stortvloed aan media-aandacht mochten SC Cambuur en SC Heerenveen zich vanmiddag weer opmaken voor de Derby. Een tweestrijd die in de Nederlandse competitie zijn weerga bijna niet kent. Het gisteren massaal opgekomen publiek bij de laatste training in Leeuwarden was hiervan het ultieme bewijs. De Klassieker van het Noorden, boordevol sentimenten en rivaliteit. Ook deze editie weer. Beide clubs staan in het linker rijtje, Cambuur bivakkeerde zelf op de vierde plaats, een trainer die aan het einde van vorig seizoen bekend maakte de overstap te willen maken naar de aartsvijand, het uitvak dat binnen anderhalf uur was uitverkocht , een armada aan bussen vol met geel blauw supporters die in het Abe Lenstra stadion voor een ongekende sfeer zorgden. Kortom, genoeg ingrediënten vooraf om er een historische middag van te maken. Aan de andere kant, voor de minder romantici onder ons, één van de 34 wedstrijden die gespeeld moeten worden, waarbij ook vanmiddag maximaal 3 punten te behalen waren. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waardoor Cambuur  zich – zeker gelet op het scoreverloop – als morele winnaar van deze Derby mocht noemen.

SC Cambuur kwam dramatisch uit de startblokken, want binnen 55 seconden stond het door een strafschop van Mark Uth al 1-0 voor de thuisploeg. Slap optreden van met name Albert Rusnák ging hieraan vooraf. Hoewel SC Heerenveen in de beginfase ogenschijnlijk scherper aan de wedstrijd begon, kregen Bartholomew Ogbeche en Daniël de Ridder binnen 20 minuten uitgelezen kansen om de stand weer in evenwicht te brengen. Kristoffer Nordfeldt weerhield  beide aanvallers echter knap van scoren. Maar ook SC Heerenveen kreeg een mogelijkheid om de wedstrijd al in een vroeg stadium definitief te beslissen. Dit gebeurde niet, waardoor de ruststand zodoende 1-0 was.

Met twee ongewijzigde elftallen begonnen beide rivalen aan het tweede bedrijf. Het leek een kopie van de eerste helft, want binnen enkele minuten in de tweede helft werd er wederom door een eigen doelpunt van Marlon Pereira door de thuisploeg gescoord. 2-0. De thuisploeg leek hierdoor op rozen te zitten en wilde de klus professioneel en degelijk klaren, totdat Bartholomew Ogbeche in de 54e minuut al snel de aansluitingstreffer maakte. Even later was de stand uit een hoekschop van Albert Rusnák alweer gelijkgetrokken. Etiënne Reijnen knikte fraai binnen. Daarna ontstond een boeiend en spannend voetbalgevecht dat alle kanten op kon. Als er een ploeg in deze fase recht had op de overwinning, dan was het overduidelijk Cambuur. De Leeuwarders voetbalden in de slotfase gemakkelijker en kregen via Furdjel Narsingh de beste kans op de winnende treffer. Een overwinning voor de Leeuwarders zou misschien ook niet terecht zijn, de 2-2 was dat overigens wel.

Na dit beladen duel staat exact over een week alweer een kraker voor de Leeuwarders op het programma. SC Cambuur tegen Feyenoord. Een prachtig affiche tussen 2 clubs die vele overeenkomsten kennen en – met name vanwege het altijd hartstochtelijk meelevende en hondstrouwe publiek – vaak met elkaar worden vergeleken. Vorig jaar verloor Cambuur op sneue wijze van de Rotterdammers. Laten we hopen, nee ervan uitgaan dat komende zondag de rollen zijn omgedraaid.

Opstelling SC Heerenveen: Kristoffer Nordfeldt, Doke Smidt, Joost van Aken, Jordy Buijs (75. Kenneth Otigba), Pele van Anholt, Marten de Roon, Jeffrey van den Berg, Daley Sinkgraven, Morten Thorsby (70. Jukka Raitala), Mark Uth, Luciano Slagveer

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira (57. Calvin Mac Intosch), Etiënne Reijnen, Lucas Bijker, Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák, Sander van de Streek (60. Martijn Barto), Daniël de Ridder (73. Dejan Meleg), Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Gele kaarten: Leonard Nienhuis, Bartholomew Ogbeche, Etiënne Reijnen (SC Cambuur), Joey van den Berg, Marten de Roon (SC Heerenveen)

Aantal toeschouwers: 26.000