058-2963300
SC Cambuur na remise in de Grolsch Veste met vertrouwen de Play-Offs in

SC Cambuur na remise in de Grolsch Veste met vertrouwen de Play-Offs in

3 mei 2019, 23:22

Bij het horen van de datum 3 mei denkt elke rechtgeaarde Cambuur-supporter toch al snel aan 3 mei 2013. Een dag om nooit te vergeten, de dag waarop de Leeuwarders zes jaar geleden op de laatste speeldag van de reguliere competitie in Rotterdam kampioen werden. Ook dit seizoen werd de laatste speeldag op 3 mei afgewerkt, maar het kampioenschap behalen zat er helaas vandaag voor de geel-blauwen niet in. De titel van dit seizoen was immers al enige tijd in het bezit van FC Twente, de tegenstander van vanavond. Hoewel René Hake en zijn mannen afgelopen vrijdag verlenging van het seizoen bewerkstelligd hadden, viel er deze avond in de Grolsch Veste voor scheidend trainer René Hake en zijn mannen echter nog genoeg te winnen. Met enig fortuin én uiteraard een overwinning op de Tukkers was het zelfs mathematisch nog mogelijk dat Cambuur pas in de tweede ronde van de Keuken Kampioen Play-Offs hoefde in te stromen. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, want de thuisploeg van Marino Pusic kon vrijuit voetballen en zou ongetwijfeld het hondstrouwe thuispubliek een passend afscheid van het seizoen willen geven. Maar ook de ploeg van onze Drentse oefenmeester wilde graag met een goed gevoel richting de Play-Offs. Dat lukte uiteindelijk, want na een 2-0 ruststand sleepten de Leeuwarders door twee late treffers van Robbert Schilder en Nigel Robertha alsnog een gelijkspel uit het vuur.

In Enschede had René Hake die evenals David Sambissa voor het eerst terugkeerde op het oude nest weer de beschikking over Kevin van Kippersluis. De van een schorsing teruggekeerde aanvaller kreeg de voorkeur boven Issa Kallon en vormde zodoende samen met Nigel Robertha de aanvalslinie. De gastheren kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Tom Boere schoot uit een voorzet van de rechterflank raak. De voorzet kwam op naam van Mohamed Hamdaoui. Andrejs Ciganiks had even later de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoot in kansrijke positie helaas hoog over. In de niet volledig uitverkochte thuishaven hadden de Leeuwarders de nodige moeite om overeind te blijven, maar gaandeweg het eerste bedrijf viel ook aan Cambuur zijde een aantal kansjes te noteren. Na een half uur leken de mannen van René Hake langszij te komen. Een afstandsschot van Kevin Jansen belandde op het hoofd van Robin Maulun, waarna Joël Drommel op miraculeuze wijze de bal tegenhield en zijn doel schoon hield. Uit een vrije trap op het randje van het strafschopgebied verdubbelde Mohamed Hamdaoui vlak voor het verstrijken van de eerste helft de score. De Tukkers waren duidelijk effectiever in het benutten van de kansen dan de Leeuwarders en gingen met een 2-0 voorsprong aan de thee.

Na de hervatting maakte Issa Kallon zijn opwachting op het veld. Kevin van Kippersluis bleef in de kleedkamers achter. De rappe vleugelaanvaller zorgde vlak na zijn invalbeurt bijna voor de aansluitingstreffer, maar zijn schuiver ging rakelings voorlangs. FC Twente spande zich in het begin van de tweede helft niet bovenmatig meer in, waardoor de Leeuwarders grossierden in balbezit. Cambuur vergat echter om de trekker eens goed over te halen. Smet op de avond was verder het uitvallen van Xavier Mous. Hij moest vlak voor tijd het veld verlaten met ogenschijnlijk een bovenbeenblessure. Hij werd vervangen door Pieter Bos die daarmee zijn debuut in een competitiewedstrijd voor Cambuur maakte. De wedstrijd kreeg een steeds meer open karakter en zeker FC Twente kreeg nog een paar uitgelezen kansen om de voorsprong te vergroten, maar bij de Tukkers stond het vizier in de tweede helft niet op scherp. Robbert Schilder bracht met een bekeken schuiver vlak voor tijd de spanning nog terug. Cambuur kreeg in blessuretijd zelf nog loon naar werken toen Nigel Robertha de 2-2 binnen werkte. Sterker nog, Andrjes Ciganiks schoot in extremis zelfs de 2-3 binnen. Helaas werd deze treffer ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd, waardoor net als in de eerste competitiewedstrijd ook de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2018/2019 van Cambuur in 2-2 eindigde.

Na vanavond kunnen de Leeuwarders zich opmaken voor de climax van het seizoen. Om te beginnen met een tweeluik met Almere City FC. Volgende week vrijdag komen de Flevolanders naar Leeuwarden, waarna vier dagen later hopelijk in Almere de halve finale van het toetje van het seizoen kan worden bereikt. De Leeuwarders gaan niet als favoriet de strijd om een plek in de Eredivisie in, maar de afgelopen seizoenen heeft laten zien dat dit meestal eerder een voordeel dan een nadeel is.

Opstelling FC Twente: Joël Drommel, Matthew Smith (73. Jari Oosterwijk), Rafael Ramos, Peet Bijen, Ricardinho, Haris Vučkič (69. Godfried Roemeratoe), Jelle van der Heyden, Javier Espinosa, Oussama Assaidi, Tom Boere (73. Rafik Zekhnini), Mohamed Hamdaoui

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous (80. Pieter Bos) , David Sambissa, Matthew Steenvoorden, Emmanuel Mbende, Robbert Schilder, Sai van Wermeskerken, Kevin Jansen, Robin Maulun, Andrejs Ciganiks, Kevin van Kippersluis (46. Issa Kallon), Nigel Robertha

Scheidsrechter: de heer S. (Sander) van Eijk

Aantal toeschouwers: 27.300

Fotografie: www.dijksfotografie.nl