058-2963300

SC Cambuur na rust onderuit in Amsterdam Arena

10 mei 2015, 16:55

In de Amsterdam ArenA stond eerder vanmiddag voor SC Cambuur alweer de laatste uitwedstrijd van het seizoen 2014/’15 op het programma. Voor het terugkijken op dit in velerlei opzichten succesvol seizoen is het nog te vroeg, want met nog 2 wedstrijden voor de boeg stond er nog genoeg op het spel. Onder de nakende Play-Offs kan inmiddels een streep worden gezet, maar het eindigen op plaats 8 zou een bekroning zijn op een voortreffelijk seizoen. Deze plek zou niet alleen de hoogste eindrangschikking in de Eredivisie voor Cambuur ooit betekenen, maar ook een aanzienlijke financiële ‘extraatje’ in de clubkas opleveren. Allesbehalve een ‘loze’ wedstrijd dus. In dit streven heeft Cambuur in de afgelopen 2 wedstrijden tegen de op papier kleinere clubs als Excelsior en FC Dordrecht enige averij opgelopen. Aan tijdelijk hoofdcoach Sandor van der Heide en zijn manschappen er alles aan te doen om in de resterende duels tegen de aftredende landskampioen en Willem II het maximale rendement te behalen. Winst op het de laatste weken zo kwakkelende Ajax zou daarnaast nog een unicum betekenen voor de Trots van Leeuwarden, namelijk een overwinning op een ploeg uit de traditionele top 3. Dat zat er helaas vanmiddag niet in. Was Cambuur in de eerste helft nog minimaal gelijkwaardig aan Ajax, in de tweede helft stelde de ploeg van Frank de Boer snel orde op zaken. Cambuur tegen Ajax eindigde na een doelpuntloze ruststand uiteindelijk in een 3-0 overwinning voor de Amsterdammers.

De absentie van Henk de Jong had geen bijzondere veranderingen in de strijdwijze of de samenstelling van het basiselftal tot gevolg. Of het moest zijn dat Daniel de Ridder in zijn geliefde Amsterdam de niet geheel fitte Furdjel Narsingh verving. Het was duidelijk dat de Amsterdammers in hun laatste thuiswedstrijd het eigen publiek een attractieve wedstrijd wilden voorschotelen, om het toch fletse seizoen nog wat kleur te geven. “Een goed resultaat neerzetten, winnen van Cambuur en zodoende met een goed gevoel uit de ArenA vertrekken. Dat is de belangrijkste opdracht. Het zou mooi zijn als we veel kansen creëren en hopelijk veel goals maken” waren de beschouwende woorden vooraf van Frank de Boer. Daar kwam in de openingsfase weinig van terecht. Het was Cambuur dat van quitte af aan de lakens in de matig gevulde Amsterdam Arena uitdeelde met aanvallen, druk zetten en het creëren van kansen. Maar na zo’n 15 minuten kreeg Ajax ook haar eerste kansen, maar Leonard Nienhuis was tot twee maal aan toe een sta in de weg. Het duel ging daarna gelijk op, Cambuur verstopte zich zoals gewoonlijk niet en met iets meer accuratesse aan Leeuwarder kant was een voorsprong van de blauw gelen niet eens onverdiend geweest. Gescoord werd er echter niet in de eerste 45 minuten.

Na het rustsignaal veranderde er in eerste instantie weinig aan het spelbeeld. Een opvlieging van Ricardo Kishna brak de wedstrijd open. Op zijn aangeven mocht Victor Fischer in de 57e minuut frank en vrij voor de openingstreffer tekenen. Even later stelde Victor Fisher met zijn tweede treffer de zege veilig. De wedstrijd was daarna beslist, zeker toen Lasse Schöne in de 84e minuut uit een vrije trap doelman Leonard Nienhuis kansloos liet. Ajax won zodoende op basis van de tweede helft verdiend met 3-0.

Komende zondag wordt de laatste competitiewedstrijd gespeeld. In een vanzelfsprekend uitverkocht Cambuur-stadion is dan naaste belager Willem II de tegenstander. De gepromoveerde Tilburgers hebben dit seizoen aangetoond een aanwinst voor de Eredivisie te zijn. Winst op het team van Jurgen Streppel zorgt ervoor dat Cambuur deze ploeg onder zich houdt. Met de geroemde steun van de Twaalfde Man moet dit mogelijk zijn, waardoor een passend slot op een geweldig seizoen wordt bewerkstelligd.

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen, Kenny Tete, Niklas Moisander, Joël Veltman, Nick Viergever, Daley Sinkgraven (68. Lasse Schöne), Riechedly Bazoer, Thulani Serrero, Anwar El Ghazi (80. Lucas Andersen), Viktor Fischer (68. Kolbeinn Sightórson), Ricardo Kishna

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Lucas Bijker (46. Calvin Mac-Intosch), Etiënne Reijnen, Vytautas Andriuškevičius, Sebastian Steblecki, Mohamed El Makrini (80. Martijn Barto), Sander van der Streek, Mikhail Rosheuvel, Bartholomew Ogbeche, Daniel de Ridder(68. Erik Bakker)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Gele kaarten: Daniel de Ridder, Mohamed El Makrini, Marlon Pereira (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 51.140