058-2963300
SC Cambuur na zenuwslopend spektakelstuk door naar kwartfinale KNVB Beker

SC Cambuur na zenuwslopend spektakelstuk door naar kwartfinale KNVB Beker

25 januari 2024, 23:57

Na de afgelasting van een week eerder stond op Sportcomplex Zoudenbalch voor SC Cambuur vanavond opnieuw de achtste finale van de TOTO KNVB Beker op het programma. Tegenstander op het jeugdcomplex van FC Utrecht was niet (Jong) FC Utrecht, Elinkwijk, Kampong of het D.H.S.C. (DOS Holland Stichtse Boys Combinatie) van Wesley Sneijder, maar de Utrechtse Sportvereniging (USV) Hercules. Deze ploeg uit de Derde Divisie zorgde in de vorige ronde voor wellicht de grootste surprise in het Nederlandse bekertoernooi ooit. Want USV Hercules schakelde Ajax in de Galgenwaard met 3-2 uit, een stunt die de hele wereld overging. Hoewel de huidige nummer elf van de Derde Divisie voor onze geel-blauwen een op papier te nemen horde zou moeten zijn, had de sensationele bekerwinst van de Utrechters op de duurbetaalde profs van Ajax één ding dondersgoed duidelijk gemaakt: Cambuur kon hoe dan ook zijn borst natmaken. “Hercules heeft laten zien hoe goed ze kunnen voetballen en welke kwaliteiten ze bezitten, dus van onderschatting kan en mag zeker geen sprake zijn. Onderschatting kan dodelijk zijn en we zullen volle bak moeten gaan.”, aldus Henk de Jong in aanloop naar het bekertreffen. Zijn collega-hoofdtrainer René van der Kooij die ook actief is als KNVB docent beschikt namelijk over een team spelers dat de nodige vlieguren heeft gemaakt in de top van het amateurvoetbal of in de opleiding van een BVO. Rechtervleugelverdediger Shanon Carmelia is zelfs international voor Curaçao.

In een knotsgek spektakelstuk schaarde Cambuur zich vanavond uiteindelijk in extremis bij de laatste acht van het nationale bekertoernooi. USV Hercules bezorgde de ploeg van Henk de Jong een verschrikkelijk lastige avond en leek zich na een 2-0 voorsprong te gaan plaatsen voor de volgende ronde. Maar nadat onze geel-blauwen zich eerst langszij hadden geknokt, brak een knotsgekke verlenging aan. En waar iedereen zich al opmaakte voor strafschoppen, schoot Michael Breij in de allerlaatste minuut van de tweede verlenging de verlossende 3-4 binnen en loodste SC Cambuur hierdoor naar de kwartfinale. Daarin wacht nu in het eigen onderkomen Vitesse. Deze wedstrijd wordt gespeeld op woensdag 7 februari (aanvang 18.45 uur).

De Leeuwarders speelden het duel zonder Marcel Schaapman die vorige week op de training een zware knieblessure opliep. Op de linksbackpositie had Henk de Jong daarom gekozen voor Thomas Poll. Centraal achterin stond opnieuw het duo Van Mullem en Bergsma, waardoor Floris Smand op de bank begon. Bij Hercules stond bekergoalie Pepijn Vonk weer onder de lat. De doorgaans eerste keus Stilanos Damkalis nam daarom plaats in de dug-out.

De Utrechters kenden een vliegende start, want al na drie minuten stond het 1-0 voor de thuisclub. Na een overtreding van Daniël van Kaam op Jordi Paulina kreeg Hercules een strafschop. Oussama Lahri bleef ijzig kalm en passeerde Yanick van Osch vanaf elf meter. Op de lastig bespeelbare mat van Zoudenbalch moest Cambuur hierdoor al vroeg in de achtervolging. De Leeuwarders hadden het leeuwendeel van het balbezit, maar wisten door een te laag tempo de Domstedelingen amper te verontrusten. Cambuur wist zich nauwelijks raad met het compact spelende USV Hercules. Halverwege de eerste helft kregen de geel-blauwen dan toch een eerste serieuze kans. Na prima voorbereidend werk van Remco Balk kreeg aanvoerder Daniël van Kaam een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar hij schoot de bal hoog over. Even later was Roberts Uldrikis uit een hoekschop ook dichtbij de gelijkmaker, maar zijn kopbal werd op miraculeuze wijze van de doellijn gehaald. Henk de Jong was duidelijk ontevreden over het getoonde spel van zijn eigen ploeg en greep op slag van rust al in. Fedde de Jong en Jeremy van Mullem werden gewisseld voor Yoram van der Veen en Floris Smand. Dit sorteerde voor de pauze geen effect, want beide ploegen zochten met een 1-0 ruststand de kleedkamers op.

Cambuur bleef ook in de tweede helft dominant. De ploeg van Henk de Jong had veel de bal zonder overigens veel gevaar te stichten. Vaak met lange ballen werd Roberts Uldrikis gezocht, maar de defensie van USV Hercules had weinig moeite om de Letse spits in toom te houden. In één van de zeldzame keren dat de Utrechtse ploeg over de middellijn kwam, werd de voorsprong zelfs verdubbeld. Opnieuw was het Oussama Lahri die met een prachtige omhaal de 2-0 op het scorebord zette. Na een korte onderbreking had Wiebe Kooistra in de 71e minuut de spanning in de wedstrijd terug kunnen brengen. Maar doelman Pepijn Vonk reageerde fraai op de inzet van de invaller. Bij USV Hercules leek het kaarsje langzaam uit te gaan en Cambuur kreeg na een overtreding op Vincent Pichel een terechte strafschop. Milan Smit faalde niet en bracht de spanning terug in de wedstrijd. Een andere invaller, Milan Nartey kende een droomdebuut, want vlak na de aansluitingstreffer schoot hij de gelijkmaker binnen. En zo leefde Cambuur in een kort tijdsbestek weer helemaal op, waarbij daarvoor nog weinigen een cent voor Henk de Jong en zijn manschappen gaven. In een krankzinnig restant van de tweede helft dacht Uldrikis de wedstrijd diep in blessure tijd te beslissen, maar zijn kopbal belandde op de paal. Maar ook aan geluk geen gebrek, want USV Hercules raakte in de allerlaatste minuut zowel de paal als de lat.

Al vlot in de verlenging was Roberts Uldrikis met een kopbal opnieuw dichtbij de voorsprong. Maar Pepijn Vonk liet opnieuw zien uit het goede hout te zijn gesneden. In de 93e minuut zorgde Milan Smit dan eindelijk voor de verlossende 2-3. Maar lang van de voorsprong genieten was geen sprake, want drie minuten later was het op Zoudenbalch alweer gelijk. Mitchell Zwart tikte uit een tegenstoot de gelijkmaker binnen. In een zenuwslopende tweede helft van de verlenging was Hercules dichtbij de 4-3. Een bekeken kopbal van Storm Streng werd ternauwernood door Yanick van Osch gekeerd. Ook in de tweede helft van de verlenging deed de thuisclub in niets onder voor Cambuur. En waar iedereen zich opmaakte voor strafschoppen, kroonde Michael Breij zich in de laatste minuut als matchwinnaar.

Volgende week maandag komt Cambuur alweer in actie. Dan treden Henk de Jong en zijn manschappen in eigen huis aan tegen TOP Oss. Aan de hand van hoofdtrainer Ruud Brood maken de Ossenaren tot op heden een troosteloos seizoen door. TOP Oss won afgelopen vrijdag weliswaar de kelderkraker tegen Telstar met 1-0, maar bivakkeert nog altijd op de laatste plek van de Keuken Kampioen Divisie. Het moge duidelijk zijn dat de huidige hekkensluiter voor Cambuur geen struikelblok mag zijn.

Opstelling USV Hercules: Pepijn Vonk, Shanon Carmelia, Valentijn Beck, Mitchell Zwart, Deveron Fonville (’116 Amin Moumouh), Oussama Lahri (’81 Max Fichtinger), Christiaan van Hussen (’106 Casper van Rietbergen), Nathan Bijl, Tim Pieters (85. Björn van Gorkom) , Jordi Paulina (’91 Storm Streng), Lars Vermeulen (’63 Max van Hees)

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll (’61 Vincent Pichel), Léon Bergsma (’69 Matthias Nartey), Jeremy van Mullem (’41 Floris Smand), Marco Tol, Daniël van Kaam (’106 Jhondly van der Meer), Fedde de Jong (’41 Yoram van der Veen (’61 Wiebe Kooistra)), Michael Breij, Milan Smit, Roberts Uldrikis, Remco Balk

Scheidsrechter: Richard Martens

Gele kaarten: Christiaan van Hussen, Nathan Bijl (USV Hercules), Daniël van kaam, Marco Tol, Michael Breij en Milan Smit (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 1.100

Scoreverloop:
’3 1-0, Oussama Lahri (penalty)
’61 2-0, Oussama Lahri
’79 2-1, Milan Smit (penalty)
’83 2-2, Matthias Nartey
’93 2-3, Milan Smit
’96 3-3, Mitchell Zwart
‘120+1 3-4, Michael Breij

Foto: www.dijksmedia.nl